MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Sve o sistemima i načinima prezentacije..

Moderator: Masterbih

User avatar
tomoZG
ViP
ViP
Posts: 681
Joined: 12 Jan 2012, 17:44
Location: Croatia-Zagreb

MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by tomoZG » 09 Jun 2013, 17:18

Pozdrav kolege
Volio bi čut malo vaša iskustva i načine kod kako funkcionirate kod mijenjanja mamaca kod prezabacivanja.Dali mamčite iste predveze koje ste izvadili iz vode ili imate već spremne mamce na drugom predvezu pa mijenjate kompletan predvez.Zatim dali poslje ulovljene ribe na jedan predvez ili udicu mijenjate iste bez obzira na stanje.Moja osobna iskustva sa mijenjanjem mamaca su takva da mijenjam cijele predveze,pošto uglavnom koristim za lovne, boile iz dipa bilo tekućeg ili suhog i u ribolovu stalno imam u opticaju oko 9 predveza s kojim baratam,znači 3 su u vodi ,a 6(predveza) su po koje kakvim dipovima i tasterima spremni za promjenu.Što se tiče promjena udica i predveza poslje ulovljene ribe to ne radim ako se nemora tj.samo provjerim u kakvom je stanju vrh udice i naravno dali je predvez oguljen(skin) ili ufrkan i sl. iako neke moje kolege bez obzira na stanje nakon ulova ribe mijenjaju sve ,1 udica ,1 riba,znam da to dosta ovisi i o vrsti dna na kojem se lovi(šljunak puno brže tupi udicu nego meko dno) ,ali i o vrsti udice(neke se puno brže tupe od drugih)???
Image

User avatar
Delboy
Guru
Guru
Posts: 782
Joined: 12 Jan 2012, 17:18
Location: Sarajevo

MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by Delboy » 09 Jun 2013, 17:58

Tomo, ja sam skoro pa isti kao ti. Znaci pri svakom vadjenju udice iz vode provjerim je i nazad frk u vodu... A iskreno imam navezanih udica ali ih ne spremam sa mamcima... Znam da na takmicenjima rade tako... Ali ja to polagano... Uzivanje i merak mi je da to sve natenane radim...:)

User avatar
Tona
Piskaralo
Piskaralo
Posts: 93
Joined: 13 Jan 2012, 12:52
Location: Zaprešić, Croatia

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by Tona » 09 Jun 2013, 18:00

Ja uglavnom kad zabacim imam več u pripremi novi predvez s mamcem, a pošto koristim kopče za brzu izmjenu nije neki problem a i brže je... A udica se naravno provjerava svaki put. piv::

User avatar
Daiwa
ViP
ViP
Posts: 663
Joined: 04 Feb 2012, 17:49
Location: Cekrcici kod Puracica

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by Daiwa » 09 Jun 2013, 18:01

Moja neka taktika je da posle svake ribe nebitno dali je dobio pola sata nakon zabacaja ili 5 sati nakon zabacaja mjenjam boilu ii navlacim PVA naj cesce halibut paleta .
I to funkucionise perfektno a ja licno ne pecam bez PVA ,ili kad me riba izludjuje onda bacam samo boilu i to na koju nikad nisam dobio ribu krezi:: krezi:: , a to da pripremam sisteme i ostale zajebancije mi nepada na pamet ja mislim daje to samo za takmicare koji mogu sebi priustiti toliki stres , ribolov iz cejfa je zakon a ko zeli dase stresa neka izvoli :D :D .
Upravo sam se vratio sa jednog slobodnog ribolova sa mojim sincinom sa jedne divlje vode iz SWE gdje smo oborili rekord jezera [superr] :D krezi:: ne ne ne ne ne nije u pitanju riba preko 20-30kg riba je samo vagala 13.350kg ali je rekord jezera , jedan preljep vretenac sto bi kod nas rekli divljak.
Kad uhvatim malo vremena napisem koju rijec o nasoj kampanji od 2 dana .

User avatar
Carpy
Piskaralo
Piskaralo
Posts: 54
Joined: 23 Mar 2013, 16:25

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by Carpy » 09 Jun 2013, 18:36

Što se tiče udica ne mijenjam ih nakon svake ribe,samo provjerim preko nokta da li je oštra i ide nazad.Ako je sistem oštećen usljed prepreka i tokom drila mijenjam ga novim kojeg vežem na vodi iako imam rig box pun različitih navezanih gotovih podveza,naravno radi sigurnosti. Boilu volim zamijeniti novom friškom sem u nekim slučajevima gdje pali isprani mamac.
Bitno je da je sistem prezentacije prilagođen toj vodi i tom dnu,udica naj oštrija moguća i samo naprijed!!!
Image

User avatar
BT Carp Fishing Team
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 280
Joined: 12 Jan 2012, 17:05
Location: Hajdukovo, srbija
Contact:

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by BT Carp Fishing Team » 09 Jun 2013, 20:17

Na slobodnom pecanje, spremamo mamce sa predvezima i menjamo ih sa brzim kopcima. Kad je sistem u vodi, posle imamo vremena proveravati izvadjeni predvez i udicu, i ako nesto neodgovara, spremimo drugi. A na takmicenje uvek su spremni rezervni stapovi. Cim je sistem izvadjen iz vode, drugi clan iz ekipe odma zabacuje drugi. Udice i predveze menjamo samo ako je to potrebno.

User avatar
Beli 059
Filozof
Filozof
Posts: 2152
Joined: 13 Jan 2012, 23:10
Location: Valjevo,SERBIA

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by Beli 059 » 10 Jun 2013, 01:46

Kada pecam na takmicenjima vodim racuna da mi predvezi se nemesaju u dipovim koje koristim odnosno ako mi je predvez bio u dipu jagode nestavljam ga u neki drugi dip..vec ga samo za taj dip koristim,, udica ako se neistupi nemenjamo dok neprodje 8 sati a zatim cele garniture menjamo i ubacujemo nove komplete udica...na divljoj vodi udice menjam ukoliko se ne istupi ..ili ako se radi o duzoj kampanji nakon tri cetri dana...naravno redovno ih kontrolisem nakon svake izvadjene ribe!!!

zorle82
Piskaralo
Piskaralo
Posts: 54
Joined: 12 Jan 2012, 17:46
Location: Postojna-SLO

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by zorle82 » 10 Jun 2013, 13:45

kad prvi put zabacim sisteme u vodu, onda polako sebi pripremim bar po dvije naveze po stapu, pa onda na svako vadzenje sistema promjenim. a sto se udica tice, kao i svako drugi probam na nokat, ako je dobra ne diram ako klizi, onda direktno u smece.

User avatar
dedoš
ViP
ViP
Posts: 627
Joined: 12 Jan 2012, 17:11
Location: Hrvatska, Slavonija

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by dedoš » 10 Jun 2013, 17:09

Udice ne mijenjam dok nema za to potrebe. Prekontrolirem podvez i udicu nakon ribe pa odlučim, zavisi o stanju.
Što se tiće mamaca to je svakako. Ponekad ponesem štapove od supruge pa na njima pripremim mamce i stavim da odstoje u dipu ili tasteru, pa zabac. A ponekad ako želim isprobati neku kombinaciju bojle stavim na iglu i tako umočim u dip da odstoje. PVA ne koristi uvijek, jer ako lovim preko 100 m teško je točno takav mamac dobaciti tamo.Ako je bliže volim koristiti pva traku za dvije tri bojle, a to pravim na licu mjesta. Kažem puno toga igra ulogu kako prezentiram mamac. Zavisi od vode do vode, od mjesta do mjesta. O svemu odlučim kada sam u direktnoj situaciji.
Toliko, pozdrav i bistro.
:HH :HH
Bog je svakom po rođenju odredio broj dana koliko će živjeti, u to jedino ne ulaze dani provedeni u ribolovu.

User avatar
revilo
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 439
Joined: 13 Jan 2012, 07:30
Location: Zrenjanin,Vojvodina

Re: MIJENJANJE UDICA I PREDVEZA

Post by revilo » 10 Jun 2013, 18:09

Udicu i predvez prekontrolisem prilikom svakog vadjenja sistema iz vode, bilo zbog ribe ili prezabacivanja.
Udica mora da se lepi prilikom prevlacenja preko nokta u suprotnom menjam. Uvek imam 10-tak sistema vezanih.

Post Reply

Return to “Sistemi i prezentacija”