Feeder Hranilice

Slobodne teme o fider i dubinskom ribolovu..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Feeder Hranilice

Post by Barjak » 05 Sep 2012, 18:06

Hranilice za crviće

Kako bih bilo lakše da se snađete među feeder hranilicama, neophodno je da ih razvrstimo po grupama. Najpre ću analizirati hranilice namenjene za unos živih mamaca (pre svega crvića). Razgledajući svoj pribor shvatio sam kako puno vrsta postoji i među ovim hranilicama. Postoje valjkaste i kockaste, od kojih su prve idealne za ribolov na stajaćim vodama, dok su druge bolje za rečni ribolov. Iz reda tradiconalnih hranilica za žive crve sam izdvojio 4 zanimljiva modela.

Specifičnost Dreannan Power Gum hranilice za crviće je sama guma koja se proteže kroz unutrašnji deo hranilice i fiksira njen poklopac. To znači da se sigurno neće raspasti, niti će crvići ispasti prilikom zabačaja. Veoma je trajna sa zamenljivim olovom na kraju.

Image
Dreannan Power Gum hranilica za crviće se sigurno neće raspasti

Stonfo hranilica sa funkcijom sprečavanja mršenja najlona je izuzetno efikasna i bez korišćenja anti tangle cevčice. Pored toga ima specifičan sistem zatvarača sa kojim se može podesiti broj otvorenih rupa na hranilici obrtanjem dugmića na kraju hranilice. Bakarni tegovi u donjem delu se mogu u svakom trenutku izvaditi i zameniti za neku drugu težinu. 4 tega različite težine (3, 6, 10, 15g) čine ovaj set kompletnim, koje naravno dobijate uz nju. Veoma je praktična i korisna!

Image
Od ovih valjkastih hranilica vredi obratiti pažnju na srednji model! Veoma zanimljiv komad!

Image
Podešavanjem broja i stepena otvorenosti rupa, možete regulisati broj i brzinu ispada crvića

Snalažljiva italijanska Stonfo kompanija je mislila i na rečne ribolovce, stvorivši jednu takvu kockastu hranilicu na kojoj možete podešavati stepen otvorenosti rupica. Kako? Zatvornim čepićima sa obe strane možete potpuno zatvoriti rupice, i ovako će crvići moći da se izvuku jedino na krajevima hranilice. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj tehnici više nije potrebno da koristite izolir traku. Veoma je korisna kada je vreme toplije, jer su tada crvići mnogo brži i aktivniji nego inače. Proizvodi se u više veličina od 10 do 170 grama.

Image
Ove kockaste hranilice se u prvom redu preporučuju za rečni ribolov

Image
Veća težina je neophodna u rečnom ribolovu

Sunđerasta hranilica za crviće je „Drevno” ali veoma korisno i uspešno rešenje. Ovo je jedan specifičan sistem, jer kod ove vrste ne treba da stavljate crviće u hranilicu, već treba samo da je stavite među crviće, i oni će se sami zavući i neće ni izaći dok hranilicu ukopčanu u karabiner predveza ne ubacite u vodu. U cilju obezbeđenja kontinuiranog ribolova, najbolje je da koristite dve ovakve hranilice, tako što ćete jednu koristiti dok će se druga puniti. Tegovi su smešteni u unutrašnji deo hranilice.

Image
Sunđerasta hranilica je uvek u modi!

Feeder hranilice

Među hranilicama koji obezbeđuju koncentrisano unošenje primame vlada još veći haos. Mnogi ih grupišu i ocenjuju na različite načine. Radi olakšanja ja sam ih uvrstio u 3 velike grupe.

Klizeće hranilice

U ovu grupu sam uvrstio hranilice koje uzduž glavne ose imaju plastičnu cevčicu. Ove hranilice se koriste tako što se kroz ovu cevčicu provlači power gum ili osnovni najlon. Kada riba ugrize udicu, može bez otpora da vuče predvez. Hranilice za mirne vode su okruglog i simetričnog oblika. Odlične su i za veći zabačaj. Ova vrsta zbog otvorenosti veoma brzo ispušta primamu.

Image
Klizeće hranilice su najbolje za ribolov na mirnijim vodama

Image
Aquareflex Carp Bomb je nevidljiva u vodi!

Iz ove grupe bih istakao jedan novi proizvod Nyika Sándor pronalazača. Aquareflex Carp Bomb je specifična hranilica napravljena od providne plastike koja je otporna na udarac i tako postaje nevidljiva u bilo kakvom okruženju, poprimajući boju dna ostaje neprimetna i najobazrivijim ribama. Sam oblik košare je izrađen tako da može da poprimi dosta veliku količinu primame i to tako da ne ispada ni prilikom jačeg zabačaja. U prodaji je sa 2 vrste otežanja , sa središnjim i sa podnožnim. Važna osobina ovde prikazane varijante sa središnjim otežanjem je mogućnost garantovano preciznog zabačaja. Preporučuje se za mirnije vode. Kod daljih zabačaja zbog potrebe većeg zaleta predvez će se često zamrsiti, ali pronalazač je mislio i na ovo, i u hranilicu je ugradio jednu anti tangle cevčicu od 14 cm-a. Dužina hranilice je 6,5 cm. Proizvodi se sa tri vrste otežanja: 25, 40 i 55g. Uz varijantu od 40 i 55 grama dobijate dva olova. Otvaranjem zatvornog čepića lako možete da ih izvadite ili da stavite još nekoliko. Na ovaj način možete promeniti težinu hranilice i u toku pecanja.

Kod rečnog ribolova je zadržavanje hranilice na istom mestu važniji cilj od velikog zabačaja. Za ovo će Vam trebati jedna tipična kockasta hranilica koja će sigurno ostati na istom mestu.

Image
Klizeće hranilice se koriste i u rečnom ribolovu. Sa desne strane vidite Deáky hranilice u obliku kašike.

Hranilica u obliku kašike potiče od dobro poznate firme Deáky Árpád-a, koja se bavi proizvodnjom olova. Jedna strana je ravna, koja je u suštini otežanje, obložen žičastim kavezom u koju se stavlja primama. Zahvaljujući tome hranilica će sigurno da legne na stranu gde je otežanje i sigurno je neće odneti strujanje vode. Kako bi cela oprema ostala osetljiva, hranilica je izrađena tako da se kliže na osnovnom najlonu i tako riba kada ugrize mamac ne treba da vuče ukupnu težinu predveza. Radi bezbrižnog korišćenja dugačkog predveza na rekama, hranilica je u prodaji sa čvrstom anti tangle cevčicom od 25cm, koja se po potrebi može skratiti.

Hranilice koje se učvršćuju u jednoj tački

Ove su najrasprostranjenije klasične hranilice koje se mogu i neposredno vezati na osnovni najlon pomoću alkice, karabinjera itd. Negativna strana ovog fiksnog sistema je da kada riba oseti otpor prilikom ugriza može da se uplaši i da brzo izbaci udicu. Zato je preporučljivo koristiti ovu hranilicu sa cevčicom protiv mršenja koja će predvez učiniti osetljivijim i besteretnim. S obzirom da je ova hranilica u obliku kaveza primama će se teže i sporije rastvoriti, što je izuzetno dobro kada pored radoznalih sitnih ribica naiđe i neka krupnija riba jer će i njoj ostati ponešto od primame.

Image
Klasične kavezne feeder hranilice za stajaće vode

Image
Kavezne feeder hranilice za rečni ribolov

Valjkaste hranilice su namenjene za ribolov u stajaćim vodama, dok su kockaste sa kavezima dobre za rečni ribolov. Otežanje hranilica se najčešće nalazi na jednoj strani košare bez obzira da li je reč o valjkastim ili pločastim hranilicama. Prednost ovog rešenja je da će hranilica uvek leći na ovu stranu što ujedno čini i manu ovakvih hranilica jer težina nije simetrično raspodeljena i to deluje negativno na dužinu bacanja. U cilju korigovanja ovog nedostatka se javljaju nove hranilice sa podnožnim otežanjem. Možete pronaći i zatvorenu i otvorenu verziju ovih hranilica. Otvorene hranilice po prirodi stvari brže ispuštaju primamu što rezultira bržim delovanjem primame. Ovo može biti i prednost i mana!

Image
Sa hranilicama sa podnožnim otežanjem ćete imati znatno duži zabačaj nego sa hranilicama koje imaju otežanje sa strane

Image
Otvorena raketna hranilica je jedna od omiljenih

Fiksne hranilice

Bilo da Vam se svidja ili ne, ove hranilice se isključivo montiraju fiksno na osnovni najlon. Prilikom opisivanja ostalih vrsta sam već ciljao na to da ovakav sistem čini predvez manje osetljivim i krutim. Zašto onda da ih koristimo? Englezi, koji su reformisali bezbroj tehnika ribolova su brzo shvatili da u vodama punim malih ribica sa tradicionalnim predvezom i hranilicom ne mogu izvršiti selekciju ribe. Dok bih jedna krupnija riba stigla do udice sitnije ribice bi već ukrale mamac. Nema izbora, treba koristiti krući predvez! Premostivo rešenje za ovo nam pružaju gumirane hranilice.

Image
Fiksne hranilice omogućuju selektivni ribolov

Image
Gumeni deo čini specifičnost fiksnih hranilica

Image
Korišćenjem fiksne hranilice ćete imati manji broj trzaja, ali težina ulovljenih riba će se drastično povećati!

U ovom slučaju treba koristiti kratak predvez (10-15cm) kako bih primama bila što bliže mamcu. Sitniji primerci mogu da pokušavaju ukrasti mamac, ali zbog težine hranilice neće moći da odvuku predvez. U ovakvim situacijama se preporučuje nuđenje mamca na silikonskoj dlaci zakačenog uz golu udicu. Okupljanje sitnijih ribica će privući pažnju i krupnijih primeraka koji će kada usisaju mamac i osete ukus metala, početi da beže i pomeranjem hranilice će se udice još jače zakačiti u usne ribe. Kako bih ovakvu opremu učinili donekle osetljivom koristimo tanak predvez (0,14 mm) koji da bih izdržao i jednu krupniju ribu kroz telo fiksne hranilice je provučen power gum koji će sprečiti kidanje predveza prilikom bacanja ili zamaranja ribe.izvor teme

Code: Select all

http://www.topfish.rs
Piše: Döme Gábor

Post Reply

Return to “Ostalo”