Puzževi

Crvici, gliste, kasteri, larve i ostali prirodni mamci..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Puzževi

Post by Barjak » 13 Sep 2012, 08:08

Postoji verovanje, koje se u praksi nije pokazalo tacnim, da pužzeve treba koristiti samo kišsnim danima. Pužzeve treba koristiti uvek kad ih možzemo naci. Obicno se nalaze ispod kamenja i oborenog drveca, nocu u travnjaku i svuda u prirodi kada je vreme kišsno ili je rosa jaka. Kada ih jednom nahvatate, mogu žziveti i nedelju dana u plasticnoj kesi ispunjenoj travom ili vlažznim novinama i delicima paradajza i šsargarepe, pa ih ne morate trazžiti svaki put kad idete u ribolov.
Pužzeve možzete cuvati u uzgajališstu i dužze od nedelju dana. Uzgajališste cete najlakse napraviti od starog akvarijuma u koji uspete oko 15 cm zemlje i sanjom malu kolicinu glista. Uzgajališste poklopite tako da pužzevi ne mogu da izadju, ali da vazduh slobodno cirkulišse.
Uzgajanje pužzeva otpocnite pocetkom oktobra. Tada sakupite odrasle primerke i naselite ih u akvarijum. Pocetkom novembra pocece da se pare, pa prekrijte zemlju slojem novina. Puzževi ce po njima položziti jajašsca. Nakon toga odstranite puzževe. Odrzžavajte toplotu u akvarijumu i sa proleca mali pužzevi ce se izlegnuti. Uskoroce poceti da se hrane sitno istruganim krompirom i drugim zelenisšem.
Puzževe pecarošsi najcešsce koriste za klena. U bistrim vodama,u kojima su klenovi vidljivi, najbolje je zabacivati uzvodno u odnosu na jato i polako vuci mamac kroz jato.
Puzža kacimo kroz spoljni prsten kucice, ošstrom udicom. Biramo pužza spljoštene kucice (Planorbis sp.) precnika ljušsture 1 do 3 cm.

Post Reply

Return to “Prirodni i ostali mamci”