Pecanje skobalja

Sve o tehnikama i plovkarenju..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Pecanje skobalja

Post by Barjak » 02 Jul 2012, 21:05

Image


Латински назив Chondrostoma nasus
Локални називи: подуст, штупсер, ријац, тинташ, шљивар, шкобаља, јатник
Макс. дужина: до 50 cm
Макс. тежина: 2,5 kg
Време мреста: од марта до маја.


Skobalj je jedna od najboljih sportskih riba.Skobalj je jatna riba,kad se uhvati jedna tu znanjem moze veoma dobro da se prodje.

Stap

Za pecanje skobalja je najbolji stap tkmicarac ili kako se drugacije naziva "pecaljka"Duzina relativno se krece od 4m pa navise. Najlon
Ja iz mog nemalog iskustva znam da skobalj mnogo bolje radi na tanjim vise osetljivim najlonom osnovni debljine 0,14 a predvez 0,12.

Udica


Za udicu mogu vam reci da je najbolje udica velicine 12 jer je dobra kako za sitnijeg skobalja tako i za krupnijeg.

Plovak

Plovak uzimamo po izboru terenadali je voda brza tiha ili stajaca.Po tome odredjujemo velicinu
i oblik plovka.Ja sam nekada kada je Morava bila velika i brzana okruglom plovku ali u zadnje vremesam pecao iskljucivona antenase.

Najlon

Ja iz mog nemalog iskustva znam da skobalj mnogo bolje radi na tanak najlon.Osnovni najlon debljine 0,14 sa podvezom 0,12

Sistem

Image


Montaza sistema mora biti osetljiva i precizna. na osnovnom najlonom postavljamo plovak koji smo
odredili za pecanje na kraju osnovnog najlona vezujemo malu vrtilicu da nam se nebi predvez upredao iznad vrtilice postavljamo 2,3 i vise zrna olova zavisno od nosivosti plovka.Na slobodnom kraju vrtilice postavljamo predvez sa vezanom udicom


Primama


Primamljivanje skobalja se moze vrsiti na dva nacina i to Djakom i kuglama.

Image

Primamljivanje djakom se vrsi tako sto u djaku od krompira ubacimo kamenje koje otezava djak nedozvoljava daga voda odnese.Koliko kamenje?
Pa onoliko koliko je voda jaka.Posle kamenja ubacujeno bajat hleb i zatvorimo djaknakvasimo hleb i smrvimo da bi ga voda mogla spirati iz djaka.U hleb mozemo ubaciti razne mirise i komponente to je tajna svakog ribolovca.Djak postavljamo na daljini od obale onoliko koliko nam dozvoljava stap.Djak vezemo kanapomna jedno kraju flasa koja nam pokazuje gde nam je primama.a drugi kod nas na obali koji kad kad protresemo da se hrana ne zatvori(rupe na djaku)Nije od losega da povremeno bacimo i po neku kuglu od hleba.

Primamljivanje kuglama napravimo kugle velicine pesnicei u njih ubacimo po kamen,koji opet zavisi od jacine vode,i bacimo ih jedno 2-3 na putanji plovkai kad kad ponovimo bacanje sa jednom do dve kugle.


Odredjivanje dubine

Image

Dubinu odredjujemo tako sto podignemo plovak nesto vise nego sto mislimo da je dubina vode gde cemo pecatiZabacujemo i na svaki zabacaj spustamo plovak po 1cm,sve dotle dok nam plovak nigde ne zakacinje kad plovak prodje bez zakacivanja to nam je naj dubina.Dubina se mora dobro odreditijer ako je plice(slika 3)skobalj nece da uzima mamac.A ako je nesto dublji (slika2) onda ce skobalj redje uzimati al mi to cemo slabo registrovati neprepoznavajuci dal je riba il zkacka.Udica mora plivati pri samom dnu(slika1).Kada smo ispunili sve te uslove mozemo uspesno zapoceti nas ribolov.BISTRO!

Nemanja85
Keder
Keder
Posts: 13
Joined: 17 Oct 2012, 10:17

Re: Pecanje skobalja

Post by Nemanja85 » 18 Oct 2012, 09:02

Nadovezao bih se na tebe kolega sistemom na koji ja pecam skobalja. Slazem se da je pecanje skobalja jedno od najatraktivnih za sportske ribolovce koji pecaju na plovak, tako da sam ja navucen na pecanje istog jaoo:
Sistem korigujem u zavisnosti od vode na kojoj pecam, ali u sustini plovci uglavnom od 2gr-6gr kruskastog oblika, struna od 16-12 u zavisnosti od ciljane velicine i bistrine vode, olovo grk:: suza, spajanje predveza obavezno pomocu vrtilice, a udice u rasponu od 10-14, opet u zavisnosti od ciljane velicine.
Mamci na koje ga pecam su hleb, crvi, trava.
HLEB: na hleba uglavnom pecam tokom zime i sproleca dok su jace vode i dok je voda mutnija. Primama kod pecanja na hleba je naravno hleba. Pored dzaka, koristim i kako mi to zovemo na jugu grk:: bombe. Bombe se prave tako sto kamen obmotamo hlebom (kora unutra, sredina spolja) i sve to obmotamo i ucvrstimo belim koncem. Bombe bacamo na zeljeno mesto voznje, tako da one stoje jedna za drugom ili pravim pravougaonik. Kod hranjenja ovim sistemom, obavezno jedno 10-15m iznad bacim malo protocnog hleba kako bi riba krenula uzvodno i dosla do hrane.
CRV: na crva pecam u kasnu jesen (kada vegetacija u vodi umre),tokom zime i u prolece dok se voda bistri. Kod ovog pecanja koristim kupovnu hranu u kombinaciji sa zemljom, sa dodatkom crva kroz hranu. Naravno obavezno je i prackanje crva 10-15 metara iznad mesta gde pecam.
TRAVA: U zavisnosti od godine, skobalja pecam na travu od juna pa do kraja oktobra, sve dok trave ima u vodi i dok mu je to primarna hrana. U zavisnosti od perioda boja trave varira od svetlo zelene (mlade) do braonkaste skraja sezone (stare) Sistem kod pecanja na travu se razlikuje od gore pomenuta dva, ide duzi predvez i pozeljno je da trava leluja tokom voznje. Sto se tice podveza, koriste se dva sistema: sa jednom udicom i sa dve radi lakseg kacenja trave. Udice obavezno musicarse (sa okcem) zbog stavljanja trave. Prihrana se ne koristi, bar ja ne koristim, ali sam cuo jedan interesantan sistem, gde se nabere dosta trave i zamesi sa se sa teskom zemljom i baci se isnad mesta gde pecamo, tako da konstantno trava prolazi kroz vodu i samim tim tera skobalja da je uzima.

Sto se tice opreme na koju pecam i to zavisi od mesta, od petljasa od 5-6m pa do bolonjeza 5-6m. Mesto diktira opremu. Izdvojio bih pecanje na petljasa jer je neverovatno dobro, kada ubodete na 5-cu skobalja od 1kg+ to je uzivancija, kad pisti struna i stap jaoo: ihii::
Toliko od mene, ako se setim jos necega dopisacu :Dtt

tomislav1960
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 189
Joined: 13 Feb 2012, 06:44
Location: Västerås, Svedska

Re: Pecanje skobalja

Post by tomislav1960 » 18 Oct 2012, 12:29

Pitajte malo Banjalucane,hehe!

Post Reply

Return to “Tehnike”