Bolonjez tehnika

Sve o tehnikama i plovkarenju..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Bolonjez tehnika

Post by Barjak » 06 Jul 2012, 16:52

Bolonjez tehnika je vrlo slicna tehnici trotinga i waggler tehnici.
Ovaj stil ribolova je poreklom iz Italije, te ga mnogi nazivaju i italijanskom tehnikom. Originalni bolonjez italijanski štapovi su imali relativno mali broj sprovodnika, jer se pojava lepljenja najlona nije manifestovala u suvoj i toploj klimi Italije. Italijanski štapovi su duzine 5 do 8 m. U uslovima vece vlaznosti, kao što je recimo engleska klima, štapovi su modifikovani i sa velikim su brojem uskih sprovodnika (i do 20 komada). Ovi sprovodnici onemogucavaju da se izuzetno tanak najlon ulepi za sam štap. Engleski štapovi su duzine od 5,5 do 6,2 m i cesto nisu teleskopi vec dvodelne i trodelne šteke. Bez obzira na tip štapa izuzetno je bitno da je uradjen od lakog i zilavog materijala (karbon), jer se štap pri ovoj tehnici neprekidno drzi u ruci. Na štap se postavlja mašinica, koja omogucava da se plovak sa sistemom baci na vece daljine. Plovak se uvek baca uyvodno i na odredjenom mestu zadrzava. U toku plivanja plovka nizvodno podizanjem vrha štapa i otpuštanjem i namotavanjem strune, moguce je usporavati brzinu plovka i na taj nacin ga zadrzavati ga duze vreme u hranjenoj zoni.Na mašinicu se namotava plivajuca struna, što je jedna od razlika u odnosu na waggler metod. Idealna debljina strune je 0,20 do 0,22 mm, a ne treba da je deblja od 0,35 mm jer ce otezavati zabacivanje. Podvez treba da je od 0,15 do 0,18 mm, a za krupnije primerke 0,20 do 0,22 mm. Namešta se u duzini od oko 40 cm i kaci za glavni najlon pomocu vrtilice. Plovci za ovaj metod su specificni sa obaveznom kuglom na vrhu antene, koja doprinosi stabilnosti plovka i povecava nje govu uocljivost na velikim daljinama. Antena je napravljna od plastike,balze ili bambusa. Mogu biti stacionarni i klizni. Telo bolonjez plovaka je loptasto ili blago cilindricno. Nosivost plovaka je od 5 do 15 g. Najlon se povlaci kroz sredinu plovka i u celoj duzini od plovka do vrha štapa nalazi se u vazduhu, te se tako eliminiše uticaj vodenog toka na strunu. Velicina udice zavisi od samog mamca i krece se od 10 do 18. Bolonjez tehnika nema premca kada je tok vode izuzetno jak I brz i kada je potrebno loviti ribu na velikoj daljini (20 do 30 m) u vrlo dubokoj vodi. Sam sistem se moze postaviti na dva osnovna razlicita nacina:
• Prvi je da se postavi jedno olivetti olovo u masi od 80% ukupne nosivosti plovka, kako bi otišlo pravo na dno i ovaj sistem se koristi u vrlo brzim vodama;
• Drugi nacin je da se postavi jedno vece olovce mase 50% nosivosti plovka na sredini strune i još par olovaca ravnomerno rasporedjenih izmedju veceg olovca i udice u ukupnoj masi od 50% nosivosti plovka. Ovaj sistem se koristi kada je prezentacija mamca bitna.
Bolonjez tehnika ima prednosti nad waggler tehnikom na mestima gde je potrebno voditi plovak duz obale obrasle trskom, kao i tamo gde postoje odredjena plivajuca travnata ostrva. Naima, kako su bolonjez štapovi za 50 do 100% duzi od waggler štapova, samo upravljanje plovkom je olakšano. Pre pocetka ribolova i u toku istog, mesto treba hraniti od mesta na kojem pecaroš stoji pa nizvodno. Nemojte bacati hranu uzvodno. Najlon treba stalno drzati van vode i blago nategnut što cete uciniti ako vrh štapa drzite visoko podignutim. Sa vremena na vreme treba prikociti plovak, dodatnim podizanjem vrha štapa. Ukoliko se najlon opusti duze vreme, doci ce do kacenja sistema za dno i plovak ce poceti da tone. Sve vreme pecanja, treba posmatrati plovak i kontrirati na svaki i najmanji sumnjivi pokret.

Post Reply

Return to “Tehnike”