Potrebni moderatori - rasprava

Sva pitanja, predloge, pohvale i žalbe u vezi rada foruma, sajta možete postaviti ovdje..

Moderator: Masterbih

User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts: 4627
Joined: 02 Dec 2011, 16:58
Location: Germany
Contact:

Potrebni moderatori - rasprava

Post by Masterbih » 26 Jan 2012, 18:35

Imamo potrebu za par moderatora u forumima: Šaranski ribolov, Fider tehnika i dubinski ribolov, Plovkarenje, Mali oglasi i Ostale teme - Forumska kafana.
Odabrani moderatori ce biti i u tajnom dijelu foruma za testere.

Šta znači biti moderator?

U suštini, biti moderator u tehničkom smislu nije ništa drugo do posjedovanja funkcija i mogućnosti da se u dodeljenom forumu mijenjaju-edituju poruke i teme svih korisnika.
Iznad svakog ili u postu (a ne samo svog) moderator će pronaći nove alate: Obriši, Izmeni i slično, pored uobičajenih Citiraj, Prijavi.
Na dnu svake stranice neke teme, on će vidjeti dugmiće - funckije poput Premesti temu, Zaključaj temu, Obrisi temu i slicno.
Moderator je korisnik/ diskutant/ sudionik koji se istaknuo, kvalitetom svojih upisa i angažmanom na forumu i time stekao povjerenje.

Sa proširenim privilegijama dolazi i odgovornost.
Za nestanak teme ili pojedinačnih poruka, moderator mora odgovarati svim članovima foruma i Administratoru + Vlasniku, a to je Masterbih.

Moderatori nikako ne smiju ulaziti u direktne konflikte sa korisnicima foruma.
Ne smiju zloupotrebljavati svoja ovlascenja i svoditi odnose sa pojedinim korisnicima na nivo licnog obracuna.
Svaka zloupotreba ovlascenja - titule Moderatora bit ce sankcionisana.


Šta treba da radi Moderator?

1. Moderator mora da nadgleda forum(e) i da se stara da nema nepoželjnih poruka, spamova, prozivki.
To radi iz dva razloga.
(a) Da bi svi članovi bili zaštićeni od uvreda i da bi na forumu vladala dobra kooperativna atmosfera.
(b) Da bi se sačuvao kvalitet i ugled foruma u cjelini.
U slučaju da pronađe uvredljive i/ili nepoželjne poruke, moderator ima puno pravo da na svoju odgovornost obriše te poruke, i/ili zaključa ili ukloni temu.
Naravno, Moderator ima pravo odluke da li da odredjenu temu pomjeri u neki drugi forum - sekciju, kategoriju itd.. ili da je spoji sa nekom drugom temom.

2. Moderator ima obavezu da nove članove upozna sa pravilima ponašanja na forumu ako procijeni da su napravili određeni prekršaj osnovnih pravila ili idu o pgresnom smijeru sa svojim ponasanjem.
U tu svrhu moderator bi trebalo da koristi diskretnu komunikaciju (privatne poruke, e-mail i sl) kako ne bi kompromitovao ugled članova.
Moderator takodje moze da koristi i javne opomene ako smatra da je to neophodno.
Novim clanovima na forumu je pozeljno diskretno skrenuti paznju na greske ukoliko ih prave, pa tek ako to ne uvaze pristupiti ozbiljnijim sankcijama: Javna opomena, prijava administratoru ili vlasniku - Masterbih.

3. U slučaju usijanih rasprava, moderator ima zadatak da raspravu kanališe u pravcu povoljnog rešenja i/ili smiruje strasti.
U tu svrhu može koristiti i diskretnu komunikaciju, ali je pozeljno da se umijesa i prekine svaku raspravu ili razgovor za koji je jasno da nije posao u dobrom smjeru.

4. Moderator ponekad održava nivo aktivnosti u svom forumu. Ako nema dovoljno svježeg sadržaja, moderator može postaviti novu temu kako bi zainteresovao članove.

5. Moderator na prvom mjestu sva pravila mora poštovati i nikako ne smije da pokušava da iskoristi/zloupotrebi svoj položaj!

Moderator imaju pravo u slučaju kršenja korisničkih prava ili nepoštivanja obaveza, a u svrhu očuvanja pozitivne atmosfere, izvesti bilo koji od sljedećih zahvata:


* uređivanje poruke (npr. cenzuriranjem vulgarnih izjava). Uređivanje poruke ne smije mijenjati smisao poruke već samo odstraniti neprikladni sadržaj!
* brisanje poruke (u slučaju da je čitava poruka neprikladna sadržajem ili izričajem). Brisanjem poruke automatski će se obrisati i odgovori na tu poruku, a pozeljno je da Moderator edituje postove koji imaju ubacene fotografije sa velikom dimenzijom, linkove na youtube itd. kako bi post izgledao normalnije.
Nakon ove radnje Moderator kontaktira clana putem privatne poruke i skrece mu paznju da to vise ne cini jer estetski kvari forum, a i svoj post.
Ukoliko clan ne zna kako da ubaci neku sliku, post itd.. Pomaze mu u vezi iste.
* zatvaranje ili privremeno zakljucavanje teme (u slučaju da je, tijekom perioda u kojem moderator nije bio u mogućnosti reagirati, čitava diskusija skrenula u neke negativne smjerove)
* brisanje teme (u slučaju da je diskusija započeta s namjerom koja se kosi s datim pravilima)
* razdvajanje teme (u slučaju da su se u jednoj temi razvile dvije različite teme) i prebacivanje teme (u slučaju da je tema pokrenuta u pogrešnom forumu)
* brisanje nepozeljnih reklama itd..
* opomena onima za koje smatra da samo nabijaju postove, a postovi mu nemaju nikakav znacaj.

Obaveze moderatora prema administratoru i vlasniku:

Moderator daje savjete administratoru i vlasniku ukoliko je to prema situaciji na forumu poželjno.
Nadalje, moderator ima pravo zatražiti od administratora ili vlasnika udaljavanje određenih korisnika s Foruma (banovanje - privremeno ili trajno), u slučaju da dotični namjerno krše pravila korištenja i ugled foruma.

Obaveze moderatora prema diskutantima/sudionicima - clanovima:

Moderator mora nastojati sadržajem i stilom svog pisanja, osigurati što veću kvalitetu i broj diskutanata na forumu.
Moderator ima obavezu zaštite svih sugovornika i promocije zdrave i pozitivne atmosfere u diskusijama, uz sva prava i obveze svojstvene ostalim korisnicima/sudionicima Foruma.
Moderatoru se možete javiti ako imate bilo kakvih problema sa forumom, imate bilo kakav prijedlog u vezi istog, ili jednostavno želite skrenuti pažnju na nešto što je moderatoru promaklo.
Moderator ne smije izigravati serifa vec pomoci korisnicima i funkcionisanju foruma!

Kakvi ljudi postaju ili ostaju moderatori:

Budući da posao moderatora zahtjeva uzajamno razumjevanje između moderatora i članova, kao i njihovu međusobnu saradnju, moderator mora uživati poštovanje članova i njegova riječ mora imati određenu težinu u pozitivnom smislu.
Zbog ovoga je često poželjno da buduci moderator zna sve njegove funkcije,sistem rada, bude komunikativan, pozitivan itd..
Sa druge strane, moguće je da moderator bude i neko ko ima veoma malo postova na forumu, pod uslovom da njegove aktivnosti vode u pravcu afirmacije njegove pozicije i foruma.

Jedno od najvažnijih pravila je da moderator koristi članovima i forumu.
Mehanizmi koji su dostupni samo moderatoru zloupotrebom doprinose stvaranju utiska da su moderatori neka vrsta policije i serifa, a to smanjuje značaj uloge moderatora.
U najgorem slučaju, moderator može bitno pogoršati svoj ugled i izgubiti poštovanje drugih članova.
Takvom moderatoru se status blagovremeno ukida.

Ukidanje statusa Moderatora:

Status moderatora može biti ukinut u svakom trenutku.
To se može desiti ukoliko moderator ne poštuje ovde navedena pravila, ukoliko se otkrije da moderator zloupotrebljava svoj status, ili ako se administrator napije, poludi ili pogrijesi pa slučajno ukine status ( a tada cemo ga uz izvinjenje vratiti )

Članovi foruma takođe mogu ukinuti status moderatoru indirektno, pokretanjem glasanja.
Glasanje se pokreće u odjeljku Pitanja, prijedlozi i žalbe i mora imati logičan naslov: "Ukidanje statusa moderatora tom i tom članu".
Drugi način da članovi predlože ukidanje je direktna privatna poruka administratoru, ostalim moderatorima ili vlasniku sa valjanim razlogom.

U slučaju inicijative članova, potrebno je obrazložiti zahtjev za ukidanjem statusa, argumentovano i bez suvišnih riječi.
Zahtjevi za ukidanjem statusa bazirani na ličnim nesuglasicama takođe se mogu uzeti u obzir (zato što je moderatoru strogo zabranjeno
da se lično prepucava sa članovima), ali samo ukoliko se utvrdi da je to pravilo svjesno prekrsio vise puta, a ne izolovan slučaj ili privatna rasprava.
Ukoliko vas Moderator i privatno terorise, smara itd.., moguce je iznijeti prljav ves na sunce!

Dakle, ova je tema stavljena da ne bi ispalo da korisnici imaju pravila, a da Moderatori imaju potpunu slobodu i vlast na forumu.

Novi moderatori mogu tražiti pomoć od iskusnijih moderatora i Administratora u svakom trenutku i to se smatra poželjnim posebno u slučajevima kada su moderatori novi članovi foruma ili se prvi put susrecu sa ovim funkcijama.

Ako želite postati moderator, molimo vas da se javite sto prije i na taj nacin unaprijedimo forum i napravimo diskusiju kvalitetnijom.

Ukoliko sebe smatrate idealnom osobom za moderatora, javite se ovde, a drugi clanovi mogu da vase tvrdnje ospore ili predloze nekog drugog clana!

Ovde cemo javno iznositi svoja misljenja, a nakon odabira cemo sve nezeljene komentare ukloniti!

Odabir cemo izvrsiti sutra navece 27.01.2012

User avatar
Alas
Moderator
Moderator
Posts: 366
Joined: 09 Dec 2011, 17:18
Location: ----Bosna & Hercegovina----

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by Alas » 26 Jan 2012, 19:37

Ajmo ljudi,jeli to niko nece da malo moderira forum .Ako je tako evo ja bih se prijavio ako ima mjesta, da poguram koliko mogu hihi:: hihi:: buh::

User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts: 4627
Joined: 02 Dec 2011, 16:58
Location: Germany
Contact:

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by Masterbih » 26 Jan 2012, 19:48

Alas je u forumu varalicarenje, a ubacit cemo te u dodatne ukoliko ne bude bilo radne snage krezi::

User avatar
ante_djk
Moderator-Test
Moderator-Test
Posts: 39
Joined: 12 Jan 2012, 17:33
Location: Đakovo, Hrvatska
Contact:

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by ante_djk » 26 Jan 2012, 20:05

javljam se i ja! :)
Ulovi i pusti
Gdje sam
----------------------------------------------------------------------------
Image

User avatar
LunaTic
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 427
Joined: 12 Jan 2012, 17:16
Location: Virovitica, Hrvatska

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by LunaTic » 26 Jan 2012, 20:21

Evo javljam se za moderatora!
To radim unazad 6-7 godian na više foruma
Ako MB team i korisnici foruma smatraju me kompetentnim za moderatora ja cu dati sve od sebe da vam učinm pračenje foruma što jednostavnijim uz već ove naše super moderatore i admina :)

User avatar
Alas
Moderator
Moderator
Posts: 366
Joined: 09 Dec 2011, 17:18
Location: ----Bosna & Hercegovina----

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by Alas » 26 Jan 2012, 20:50

Moj glas za obadva kandidata :HH sacekat cemo jos potencialnih kandidata koji bi imali volju da moderiraju ,bistro

User avatar
nyko_10
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 327
Joined: 16 Jan 2012, 17:40
Location: Našice

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by nyko_10 » 26 Jan 2012, 22:04

Mogu pomoc također u nekom dijelu foruma (ako će kolege koji su se prijavili biti za saranski ribolov, onda bi mozda mogao vodit male oglase).
Image

User avatar
Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 381
Joined: 12 Jan 2012, 23:16
Location: Sarajevo, BiH

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by Fly and Carp Fishing » 26 Jan 2012, 22:18

Ako vec ne bude voljnih iskusnijih kandidata onda se i ja prijavljujem. Pozzz...
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

User avatar
Beli 059
Filozof
Filozof
Posts: 2152
Joined: 13 Jan 2012, 23:10
Location: Valjevo,SERBIA

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by Beli 059 » 27 Jan 2012, 12:39

Tu sam da pomognem ukoliko treba i ako to odgovara MB,i ostalim clanovima foruma..

Veliki pozdrav

User avatar
admin
Site Admin
Site Admin
Posts: 503
Joined: 02 Dec 2011, 16:27

Re: Potrebni moderatori - rasprava

Post by admin » 27 Jan 2012, 18:43

Za sada, LunaTic i ante_djk

Post Reply

Return to “Pitanja, prijedlozi i žalbe”