Ribolov Mušičarenjem

Mušice, pribor, tehnike..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 381
Joined: 12 Jan 2012, 23:16
Location: Sarajevo, BiH

Ribolov Mušičarenjem

Post by Fly and Carp Fishing » 09 Mar 2012, 13:11

Ni jedan nacin ribolova nema toliko dugu istoriju, ni toliko razlicitih oprecnih misljenja kao sto je musicarenje. Postojbinom musicarenja smatra se engleska, gde je ova “vjestina” bila popularna medzu visim slojem stanovnistva jos prije vise od 100 godina. U nasim krajevima musicarenje je pretezno zastupljeno u visim predjelima, bogatim brzim planinskim rijecicama, a rjedze se primjenjuje na vecim ravnicarskim rijekama.
Danas musicarenje uz varalicarenje privlaci veliki broj mladih ljudi, jer predstavlja jedan od najsportskijih i najatraktivnijih nacina lova ribe. Ribolov musicarenjem je dosta skup, zbog male zastupljenosti pribora kod nas, ali u poslednje vrijeme se mogu naci i jeftinije mogucnosti za nabavku pribora. Pribor za musicarenje mora biti pazljivo odabran, i svi njegovi dijelovi moraju biti u skladu, kako bi mogli pravilno zabacivati.

Musicarska oprema
Image
Musicarska oprema se sastoji od stapa, cekrka, strune, i predveza sa musicom.
Musicarski stapovi se izradjuju od nekoliko vrsta materijala: od bambusa, od fiberglasa i od grafita. Zajednicka svojstva sve tri supstance, pa samim tim i stapova jeste velika otpornost i cvrstoca, uz izuzetnu savitljivost. Stapovi imaju tezinske oznake, od 1 do 15 (brojevi od 1 do 5 su za lahki ribolov musicarenjem, od 6 do 8 su za srednji, a veci od 9 su za tesko musicarenje), a na sebi mogu imati i oznaku strune, koja je najbolja za kombinovanje sa njima.

Izbor Stapa
Image
Imamo nekoliko osnovnih ali veoma bitnih stvari za uspjesno musicarenje i uzivanje u njemu. Stap treba da nam bude produzena ruka i zato ce mo dosta paznje posvetiti upravo njemu.
Kao prvo to je klasa stapa koja nam govori o njegovoj jacini. Ona se odredzuje prema tezinama snjura koje su standardizovane oznakom AFTMA, sto je skracenica za udruzenje proizvodzaca musicarskog pribora.
Proizvode se od klase #000 pa do #15. Za ribolov u nasim krajevima koriste se stapovi klase #2-6. Ako se lovi smudz ili stuka musicarskim priborom, za njih bi odgovarao stap klase #7-9. Za mladicu bi upotrebljiv bio stap klase #10-12 koji se upotrebljava za lov lososa. Za morski ribolov na tarpone, tune ili sabljarke koriste se stapovi jacine od #9-17. U sjevernim zemljama Evrope se koriste takozvani tradicionalni stapovi od klase 10 – 17# sa duplom i duzom drskom, takozvani dvorucni stapovi koje se koriste u lovu lososa. U zadnje vrijeme isti stapovi i nacin musicarenja okupira i ostali dio svijeta Takodzer musicariti se moze i loveci bijelu ribu kao sto su crvenperka, bjelica, klen i sl. Za tu vrstu riba zadovoljio bi stap klase #00 ili #4. Obzirom da se na nasim vodama najcesce lovi pastrmka, lipljen i klen, zadovoljavaju stapovi klase od #4 ili #5. Sa njima mozemo loviti nimfama, vlaznim ili suhim musicama i manjim strimerima. Na nekim stapovima mozemo naci oznake kao npr. #6 sto znaci da je stap namjenjen za snjuru klase 6 ili mozemo naci oznaku #5-6 sto znasi da je stap namjenjen za upotrebu snjura klase 5 DT, a i klase 6 FW. To bi bilo ugrubo jer sve zavisi kakvu snjuru koristimo, kojeg proizvodzaca i kakava snjura odgovara odredzenom stapu, tako da to nekadasnje pravilo sad i ne mora da znaci.
Odlicno bi bilo da za svaki vid ribolova imamo po jedan stap, ali posto to sebi mogu priustiti samo rijetki ljubitelji musicarenja, zaljubljenici sa pličim dzepom mogu sasvim biti zadovoljni sa jednim stapom klase #4/5 koji ce ih veoma dobro sluziti i pokrit ce vecinu uslova na kojima se mogu naci tokom ribolova.

Akcija stapa ili savitljivost vrha i samog tijela musicarskog stapa je takodze veoma bitna. Sto je stap elasticniji treba mu laksa struna.
Stapovi brze akcije FAST ACTION (A akcija) su savitljivi u vrsnoj trecini stapa. Oni omogucuju ribolovcu da zabaci daleko.
Spora akcija SLOW ACTION (C akcija) je stap koji se savija cijelom svojom duzinom. Namjenjeni su za krace i precizne zabacaje. On je idealan kod zamaranja krupnije ribe, jer cijeli stap djeluje kao opruga. Ovi stapovi su veoma pogodni za lov tanjim predvezima.
Stapovi srednje akcije MEDIUM ACTION (B akcije) predstavljaju neku sredinu medzu gore navedenim. Savitljivi su u gornjoj polovini i dobar su izbor za pocetnike, jer imaju sve dobre osobine, ali i mane jednih i drugih stapova, stim da dobre osobine preovladzuju.

Velicina rijeke ili jezera na kojima lovimo ribe, je takodze bitna, jer nam ona odredzuje duzinu stapa. Stap od 9 fita na manjem potoku obraslom gustim rastinjem moze vam samo smetati, jer nemate postora za mahanje. Opet kraci stap na velikoj rijeci ili jezeru je nepodoban jer daje krace zabacaje. Tako stapove do 8 fita koristimo na manjim rijekama, za musicarenje sa ogranicenim prostorom. Stapovi duzine od 8 do 9 fita su najpopularniji za lov pastrmke i lipljena, jer su univerzalni. Mogu se koristiti i na prelaznim vodama gdje se na njih mogu loviti kljen i plotica. Omogucuju duge zabacaje i solidnu kontrolu strune. Na tim mjestima preduslov za dobar ulov je dug zabacaj.

Izbor Role
Image
Neki sportski ribolovci-mušičari smatraju da je uloga role u mušičarenju mala i skoro zanemariva. Po njima ona služi samo za smeštaj strune, dok je tokom samog ribolova statista, što je veoma površan zaključak…

Mušičarska rola je vrlo jednostavne konstrukcije, a cenu joj određuje kvalitet kočionog mehanizma i materijal od kojeg je izrađena. Jeftine role nemaju klasičan kočioni mehanizam i obično su izrađene od plastike, kompozita ili metala. One imaju jedan zub koji se uklapa u prosti zupčanik na kalemu role. Taj zub pritišće opruga tako da je potrebna manja sila da bi povukli strunu, bilo rukom kod zabacivanja ili riba kod zamaranja. Tada zub iskače iz svog ležišta i premešta se na sledeće udubljenje zupčanika, pri tome stvarajući buku i kočeći čitav sistem. Skupe role imaju kočioni sistem sa diskom kod koje je moguća regulacija i mnogo su tiše tokom rada. Postoje role sa ručnom kočnicom kojom se kažiprstom ruke u kojoj se drži štap kontroliše kočenje oticanja strune.
Role mogu biti direktne - bez prenosa, sa prenosom i automatske. Najviše se pro-izvode i koriste role bez prenosa. Čak i neki skuplji modeli imaju ovakav prenos. Ručica za namotavanje se nalazi na kalemu role i praktično je odnos okreta i namotaja strune na kalem 1:1 (jedan okret ručice namotava strunu u dužini od jednog obima kalema). Role sa prenosom imaju sistem zupčanika, pa taj odnos može da bude 1:2 ili 1:3, a retko više. Znači da se za jedan okret ručice kalem okrene dva, tri, ili više puta, a taj odnos ne mora biti ceo broj.
Materijali od kojih se izrađuju role su najčešće legura aluminijuma, bronze i mesinga, grafita i tvrde plastike (ebonita), te kompozita. Ti materijali su dosta jaki, a opet relativno lagani. Izuzetno skupi modeli rola se izrađuju od titanijuma i njegovih legura. Boja role treba da je takva da puno ne odudara od okoliša i da ne plaši ribu svojim odsjajem. Rad treba da je jednostavan i prost, kao i način izvlačenja strune.
Veličina role i kapacitet njenog kalema određuju koju ćemo strunu na nju staviti. Dužina i prečnik najlona za beking su takođe bitni, da bi čitav sistem štap, rola i struna bio pravilno ukomponovan. Role se izrađuju tako da na njih može stati struna i backing.
Posto su i role napravljene po klasama, rola takodzer mora biti ukomponovana sa klasom stapa. Ako je klasa stapa br. 5# onda bi najbolje bilo da je i rola 5# sto bi omogucilo lakse sprovodzenje strune kroz vodilice na stapu i bolji zabacaj. Takodzer bi i struna trebala biti tezine 5#.

Izbor Mušičarske strune
Image

Ako tek pocinjete da se bavite musicarenjem stvari oko musicarskog stapa i role je relativno lako razumjeti, ali izbor musicarske strune ili snjure(fly line) moze izazvati glavobolju.Ovdje cemo vam pomoci da ta glavobolja bude manja.

Uzmite obicni silk i na kraj svezite musicu te probajte zabaciti.Ne ide daleko,a.To je zbog toga sto je tezina silka skoro neznatna.Zbog toga musicari koriste specijalno izradjene strune cija konstrukcija omogucava znalcu da fino plasira laganu muhu na 20 metara pa i dalje.

Sta se sve namota na musicarsku rolu?

U poglavlju o rolama smo rekli da mora biti prilagodjena struni koju ce nositi.Strune su relativno kratke 25-30 yardi(metara).

Kako zamarati veliku ribu sa tako kratkom strunom??

Za tu svrhu postoji nesto sto se zove BACKING
Image
On se prvi namotava na rolu.Izradjuje se obicno za 20Lb i 30 Lb test.Ako koristite strunu ispod tezine 8 namotajte 20 Lb test backing, a za teze od 8 30Lb test backing.Zavisno od kapaciteta role na nju stane od 50 pa do 200 metara backinga(role za morsko musicarenje).Na backing se navezuje musicarska struna.

PROVALJIVANJE KODA

Kad idete da kupite strunu naci cete ih u plosnatim cetvrtastim kutijama koje imaju oznake DT5F,WF9F/S,ST7S,WF5F.Sta znace ove oznake???

Uzmimo za primjer WF5F da objasnimo sta ova oznaka znaci.

WF-(Weight Forward)Tezina napred je oznaka za konstrukciju strune.

5-oznaka za tezinu strune

F-(Floating) Plivajuca oznaka za tip strune.

Slijedi objasnjenje za ove oznake kako bi bili u stanju da sami kupite musicarsku strunu.


KONSTRUKCIJA STRUNE

Za uspjesno prenosenje energije zabacaja, strune se proizvode u nekoliko konstrukcionih varijanti od kojih su najpoznatije:

-WF WEIFHT FORWARD-TEZINA NAPRED

-DT DOUBLE TAPER-DVOSTRUKO KONUSNA

-ST SHOOTING TAPER tzv.LETECA GLAVA

-L LEVEL-BEZ KONUSA.

-WF tezina napred struna je veoma popularna i definitivno je najbolji izbor za pocetnike u musicarenju.Sva tezina je skoncentrisana u prvih nekoliko metara strune.Ova konstrukcija omaogucava veoma duge zabacaje a i lako se njom rukuje i po vjetrovitom vremenu.

-DT Dvostruko konusna ima konuse na oba kraja(vidi sliku) dok joj je tijelo istog precnika.Odlicna je za za musicarenje na malim i srednje velikim rijekama gdje treba precizno zabaciti musicu.Vrlo je ekonomicna jer kad se jedan kraj osteti jednostavno je okrenete i lovite zdravim krajem.Nije preporucljiva za lov po vjetrovitom vremenu kao recimo WF strune.Vrlo su dobre u tzv. kolutnom zabacivanju o cemu ce biti rijeci u tehnici musicarenja.

-ST Leteca glava je konstruisana za vrlo duge zabacaje,velike vode i vjetrovito vrijeme.Mozda vam na slici izgleda kao i WF ali nije tako.Izradjuju se vrlo kratke i na njih se nadovezuje obicni silk ili neka struna tankog precnika.

-L (level) struna ima isti precnik cijelom duzinom.Mnogo je jeftinija od ostalih struna.Pocetnici ponekad pokusaju da ustede koji dinar i kupe ovaj tip strune.Katastrofalna greska.Ove strune su vrlo "teske" za rukovanje(zabacivanje) i samo ce pocetnicima olaksati da musicarenje shvate kao nesto najteze na svijetu,a i da brzo odustanu.Mnogi iskusniji musicari koriste ovaj tip strune za samogradnju nekih samo njima dobrih sistema.Najcesce se koristi u kombinaciji sa letecom glavom.

TEZINA STRUNE

Sve strune su obuhvacene tzv.AFTM standardom sto je skracenica za udruzenje proizvidjaca pribora za musicarenje.Na starijim stapovima mozete naci oznake kao AFTM5 ili AFTM6-8 sto je podrazumjevalo da je stap namjenjen ribolovu sa strunama tezine 5 u prvom slucaju ili ribolovu sa strunama tezine 6,7 ili 8 u drugom slicaju.Strune se proizvode u tezinama od 2 pa nadalje.Medjutim najvise se koriste strune tezine od 4 do 12, pri cemu je manji broj laksa struna.

UVIJEK IZABERITE ONU TEZINU STRUNE KOJA JE DEKLARISANA NA VASEM STAPU.

Ponekad je na stapu samo broj recimo 5 sto znaci da je taj stap namjenjenza sve strune tezine 5 bez obzira na konstrukciju.Ako je na stapu oznakarecimo WF8 koristite samo strunu tezine 8 i weight forward konstrukcije, a bez obzira jel plivajuca ili tonuca.

TIPOVI STRUNA

Ostalo je jos da objasnimo jednu podjelu musicarskih struna a odnosi se na plovnost, pa tako imamo oznake:
-F Floating-plivajuca, kako ime kaze ova struna pliva cijelom duzinom.Namjenjene su ribolovu sa suvom musicom,mada se u plicim vodama moze loviti i na nimfu.Ako tek pocinjete musicariti neka vasa prva struna bude plivajuca jer se njom najlakse vlada.

-I Intermediate su strune koje u pravilu lagano tonu ali ako se premazu sa specijalnom mascu onda plivaju.Namjenjene su ribolovu tik ispod vodene povrsine.Dobro su se pokazale na plitkoj vodi,zatravljenim jezerima kao i na valovitoj vodi.

-S Sinking tonuce strune su namjenjene ribolovu u vodenom toku i pri dnuObicno nimfama i strimerima.Neki proizvodjaci iza oznake "S" stvljaju i rimski broj koji oznacava koliko brzo struna tone.Tako ako je na oznaci recimo SII struna tone brzinom od 2 fita u sekundi.

-F/S strune su kombinacija plivajuce I tonuce strune u jednoj.Prednji dio je po pravilu tonuci i dug je od 5 do 20 fita. Na njega se nastavlja dugacki plivajuci dio.Prednji dio ce bez problema spustiti vasu musicu do dna dok ce vam plivajuci dio mnogo olaksati rukovanje cijelim sistemom.Tonucu strunu je recimo dosta tesko ‘podici’ iz vode jer treba savladati otpor koji voda stvara na strunu.Prenaglo podizanje potonule strune moze prouzrokovati lomljenje stapa.Pukne ko grancica.

I na kraju da zakljucimo.

Ako ste pocetnik sada vec nesto znate o musicarskim strunama i moci cete se lakse snaci u prodavnici.Kad se odlucite da kupite musicarsku strunu obratite paznju na sledece.

1.izaberite tezinu strune koja je deklarisana na vasem stapu

2.Struna neka bude WF konstrukcije i F plivajuca.Musicariti s ovom strunom je najlakse nauciti.Poslije kad vasa tehnika zabacivanja dostigne zadovoljavajuci nivo mozete kupiti I druge strune koje cete koristiti u razlicitim situacijama.

3.Odlucite se za boju strune.O ovome nije bilo govora ranije jer ma koje boje struna bila gledano iz riblje perspective ce se "utopiti" u boje neba.Ipak izaberite neku jarkih boja recimo zutu,narandzastu ili jarko zelenu.Ove boje ce znatno vama olaksati vidljivost strune te cete moci pratiti njen let kroz zrak, spustanje na vodu, pa ce vam biti lakse uociti gdje grijesite.Ako se ipak odlucite za tonuce strune boja neka bude tamno zelena, olivna, braon ili crna.
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

User avatar
Alas
Moderator
Moderator
Posts: 366
Joined: 09 Dec 2011, 17:18
Location: ----Bosna & Hercegovina----

Re: Ribolov Mušičarenjem

Post by Alas » 09 Mar 2012, 17:32

Svaka cast majstore napisa ti ovo pravo ,bistro Keno

Post Reply

Return to “Fly Fishing”