Materijali za vezanje mušica

Mušice, pribor, tehnike..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 381
Joined: 12 Jan 2012, 23:16
Location: Sarajevo, BiH

Materijali za vezanje mušica

Post by Fly and Carp Fishing » 12 Mar 2012, 13:20

Materijal za vezanje musica je ogroman pojam iz tog razloga sto musicu mozete napraviti skoro od svakog materijala. Ja bi ipak materijal podjelio u nekoliko grupa i to: prirodni materijali ( perje i dlaka ) i simteticki materijal. Naravno dvije komponente bez kojih ne mozete svezati muhu su kuka i konac.

Perje
Image

materijale cu poceti sa perjem. Za vezanje musica koriste se skoro sve vrste perja: Horozovo pero, paunovo tanko pero, nojevo pero, marabou perje, jarebica, fazan i tako dalje. Ja bi ovdje izdvojio po meni ono pero koje se najvise koristi i od kojeg najvise zahtjevamo, rijec je naravno o horozovim/pjetlovim skalpovima. Osobine kod ovih pera bi trebale da budu sljedece: tanko stablo i ujedno dovoljno kruti isperci na kojima ustvari musica i stoji na povrsinskom filmu. Ove osobine nalazimo kod geneticki uzgojeni ptica, zato zelite li olaksati sebi posao i dobiti proizvod vrhunskog kvaliteta gledajte da nabavite geneticki uzgojene skalpove i sedla.

Indijski skalpovi
Image

Indijski skalpovi su naravno dobra zamjena za geneticki uzgojena pera samo nemojte ocekivati vrhunski rezultat iz razloga sto su stabljike kod ovih pera mnogo deblje a ni isperci nisu dovoljno kruti, i cesto vam se moze desiti pri namotavanju nozica da pero pukne i hajde opet sve iznova.

Paunovo pero
Image

Jako popularan materijal za musice namenjene lovu pastrmke, lipljena i klena. Prirodna svjetlucavost pera vrlo privlacno djeluje na ribu. Takodze, moguce je guljenjem finih dlacica sa isperka dobiti ocišcenu badrljicu koja je neizostavni materijal za fine i sitne jednodnevne musice.
Srp pauna je glavni materijal u izradi cuvenog strimera Aleksandra, kao i mnogih drugih.

CDC Pera
Image

Cul de Canard ili skraceno i mnogo poznatiji naziv CDC perje nalazi strasno veliku primjenu u vezanju musica. Zbog svojih osobina, da je vec impregnirano masnocom iz masne zljezde ptica oko koje i raste, te svojstvom da ne otezava bacanje musice skoro da je ne zamljeniv materijal za izradu suhi i mokrih muha te jednog dijela emerger-a .

Fazanov rep
Image

Izuzetno koristan materijal sa širokom primenom. Moguće ga je koristiti za repove mušica, kao nogice kod imitacija kopnenih insekata, telo nimfi i plivajućih mušica ili kao krilne pupoljke kod nimfi.

Biots
Image

Biots pera su vrlo dobar materijal za izradu musica. Najcesce se koristi curece jer je najduze (inace svaka ptica ima biots pero), koristi se za izradu krila, repova, tijela muhe, ledza i poklilaka kod nimfi.
Ima stvarno siroku primjenu. U prirodnoj boji je najcesce bijelo ili sivkasto bijelo (kod curana) ali se zato moze vrlo lako farbati u sve boje.

Jelenska dlaka
Image

Ovdje je prikazana jelenja dlaka, koja ima veliku zastupljenost u vezanju musica. Dobra osobina ovih dlaka je ta da u sebi nose mnogo zraka. S tim dobijamo musice koje strasno dobro "plivaju" odnosno leze na povrsinskom filmu. Losa osobina ovih dlaka je ta da lako klize prilikom rada sa istim.

Zečije krzno
Image

Vrlo popularan materijal kod vezaca musica, i Veoma mnogo imitacija se radi od ove vrste dlake. Zato je ovdje i spominjemo. Upotrebljava se uglavnom za izradu tijela musica. Najpoznatija kreacija je svakako" zecije uho". Na komadu koze nalazi se cjelokupna masa zecijih dlaka (poddlaka, dlaka, osje).
Osje (najduza dlaka sa svjetlijim krajevima) se cesto koristi za repove nimfi i suhih mušica.

Začiji dabing
Image

Nezamjenjiv materijal za izradu musica. Kvalitet ovog dabinga omogucuje izradu sirokog spektra musica, kako tonucih, tako i plivajucih. Za vezanje muha koriste se prirodni dabinzi (svetlije i tamnije nijanse), maslinasti, i dabing sa lica i ušiju zeca.
Takodzer se koriste i sinteticki dabinzi raznih boja i koji su takodzer dobar materijal za vezanje muha.Nedovrsena tema...
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Toblerone
Piskaralo
Piskaralo
Posts: 69
Joined: 02 Feb 2012, 21:39

Re: Materijali za vezanje mušica

Post by Toblerone » 18 Mar 2012, 23:00

Kako nabaviti kvalitetno Marabu perje i sinteticke materijale kao Hair u svim varijantama? neke uspevam i ovde ali kad navežem nekoliko strimera i zonkera ponestane pa onda udri muku ponovo.... ::oo

User avatar
Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 381
Joined: 12 Jan 2012, 23:16
Location: Sarajevo, BiH

Re: Materijali za vezanje mušica

Post by Fly and Carp Fishing » 19 Mar 2012, 09:15

Druze. Ja sve materijala sto nabavljam, nabavljam ga iz USA i Svedske preko e-bay. Sto se tice marabou pera to mi ipak potrazi prijatelj iz Swed. i probere dobra pera pa posalje, jer sam imao par situacija kad sam kupovao marabou da nije bio ni slican onome sa slike tako da vise nevjerujem dok mi neko ne probere koga znam. Ovdje u sarajevu ima nesto materijala al je preskup, tako da ovdje kupujem samo udice i konce i nista vise. Pozzz...
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Toblerone
Piskaralo
Piskaralo
Posts: 69
Joined: 02 Feb 2012, 21:39

Re: Materijali za vezanje mušica

Post by Toblerone » 25 Mar 2012, 20:44

Pa tako se i ja snalazim preko trece ruke i samo provereno uzimam jer sam se opekao vise puta kao ti ....jedno na slici drugo kad stigne ...posebno velika pakovanja gde ima pomesano i 1 i 2 i 3 klasa i mala i velika pera....Ipak hvala na odgovoru prijatelju ::oo

Post Reply

Return to “Fly Fishing”