Uvod u Mušičarenje

Mušice, pribor, tehnike..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 381
Joined: 12 Jan 2012, 23:16
Location: Sarajevo, BiH

Uvod u Mušičarenje

Post by Fly and Carp Fishing » 02 Apr 2012, 18:45

Za kolijevku modernog mušičarenja smatra se Engleska. Ni jedan način ribolova nema tako burnu istoriju, niti toliko poznatih imena koliko ima Mušičarenje. Pojedini kreatori mušica su dobili besmrtnost u svojim kreacijama, a zanimljive su i priće kako su pojedine mušice nastale. Duga tradicija izrade mušica je bila i u Bosni. Nažalost nikad niko nije zapisivao te recepte ili imena tvoraca, tako da se danas svi ti recepti smatraju narodnim. Naši ljudi su Mušicama davali imena po materijalima od kojih su bile pravljene, pa tako danas imamo nazive mušica: "Kreja", "Sova", "Čuk" i slično. Ili po, recimo, ponašanju pravih insekata kao "Kvasiguz". Nekada se govorilo da je mušičarenje ribolov sa snobove i bogataše. Kvalitetan pribor je veoma skup, mada se pojavom različitih materijala prvenstveno za štapove, danas može naći solidan pribor relativno jeftino. Mušičarenje je ribolov za razmišljanje. Ribolovci koji love na varalicu ili dubinkom, uvjek imaju izgovor da riba nije radila. Mušičar ne, jer praktično uvjek vidi ribu kad se izbacuje u potrazi za hranom. Pronaći pravu muhu u pravom trenutku je tada presudno, a tu pomaže iskustvo koje se ne stiće preko noći ili bubanjem iz knjiga. Sve naučeno se mora provjeriti u praksi, jer mušica koja je lovna na jednoj vodi nemora biti i na drugoj. Mušica kojom smo danas uspješno lovili, sutradan može biti totalno nelovna.
Mnogi su pokušali mušičariti, i odustali su s objašnjenjem da e teško. NIJE TEŠKO, al se ipak mora imati neki CD sa kvalitetno prikazanom mušičarskom tehnikom zabacivanja, ili iskusniji prijatelj mušičar koji će vam pokazati osnovne poteze zabacivanja. Ako u početku naučite pogrešnu tehniku, kasnije je to jako teško ispraviti. Mušičarenje je kao vožnja bicikla. Kad jednom naućite, znanje ostaje zauvjek. Pribor za mušičarenje mora biti poseban, što znaći da nemožete uzeti bilo koji štap i strunu, namotati je na bilo koju rolu, te mahati okolo sa tim. Oko mušičarenja se danas razvila vrlo jaka industrija. Tržište je prepuno raznih vrsta štapova, rola, struna i ostale opreme tako da onaj ko počne mušičariti nailazi na velike probleme oko odabira opreme. Nije svejedno koji će te štap, rolu i strunu uzeti. Štap i struna moraju biti izbalansirani jer samo tako se može postiči maksimum u zabacivanju, vođenju mušice, izvlačenju ribe idr. Neuravnotežen pribor je glavobolja, i samo vam može pomoći da što prije odustanete, pa čak i zamrzite ovaj način ribolova.
Ako odete na neki internet pretraživač i ukucate "fly fishing" (mušičarenje), otvorit će vam se hiljade stranica. na mnogima se može naći dosta informacija o svom priboru, o ribama koje se mogu loviti na mušicu, o terenima gdje se može loviti, kao i izvještaj o stanju na nekoj ribolovnoj vodi, radi li riba, koju mušicu odabrati, i druge korisne stvari.

Nadam se da sam vas ovim textom bar malo uveo u pojam mušičarenja. Znaci pametno pri odabiru pribora, i svako viška slobodno vrijeme odvojite za trening.

Pozdrav i Bistro !!!
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Post Reply

Return to “Fly Fishing”