Koje boile na proljece

Sve o čarobnim kuglicama..

Moderator:Masterbih

Post Reply
Vladimir Obradovic
Piskaralo
Piskaralo
Koje boile na proljece

Post by Vladimir Obradovic » 19 Dec 2012, 06:48

Postovane kolege,koje boile i primamu koristiti na proljece za lov na jezeru u kojem ima amura,nesto sarana i linjaka koji najvjerovatnije nisu nikad probali boile?

Delboy
Guru
Guru

koje boile na proljece

Post by Delboy » 19 Dec 2012, 07:25

U kojem kontekstu koje boile? Mislis na okus? Kvalitetu? Kolicinu? Ja sta bi uradio ako ti jezero nije daleko, poceo odmah bacati po saku boili dva tri puta sedmicno... I do proljeca vec imas dobar temelj za fino pecanje....

Vladimir Obradovic
Piskaralo
Piskaralo

Re: koje boile na proljece

Post by Vladimir Obradovic » 19 Dec 2012, 07:45

Mislio sam na okus,vrstu,kolicinu,ma sve.Nisam neki iskusan sarandzija,tek sam se prosle godine "prebacio" na saranski ribolov (prije sam vise varalicario).Prosle godine sam pecao na Masterbih Premium River boile i neke druge marke boila i imao sam poprilicno uspjeha,obzirom da sam bas pocetnik u ovoj vrsti ribolova,a kod mene nema starijih i iskusnijih kolega koji bi mi prakticno pokazali sta i kako i dali neki savjet,prakticno pokazali.Sve sto "znam" naucio sam sa interneta,ribolovackih casopisa i slicno.Kako Vidite svaki savjet bi mi itekako dobro dosao.Unaprijed zahvalan svim kolegama,narocito iskusnijim,koji mi mogu pomoci.BISTRO

Delboy
Guru
Guru

koje boile na proljece

Post by Delboy » 19 Dec 2012, 08:26

E sad pitanje: kolko mozes prezaliti love da bacis u vodu? Ja bi prvo nasao spot, pa ga kao sto rekoh poceo vec sada hraniti... Ja licno bi malo vise bacao voca... Ali nebi ni bjezao od squida i ostalih... Mjesano... Po saku boile dva tri puta sedmicno posto si rekao da je voda skoro nevina na boile... I tako gradio stvar... Onda u proljece inteziviras sa kvalitetnijim i specificno sa onim na koje planiras pecati....

Vladimir Obradovic
Piskaralo
Piskaralo

Post by Vladimir Obradovic » 19 Dec 2012, 10:12

Hvala Vam Delboy.Po Vasem savjetu.saka boila 2-3 puta sedmicno,do proljeca kad poraste temperatura vode ne bih potrosio vise od 5-7 kg boila sto i nije preskupo.Pitanje je sledece-po onome sto sam citao saran,amur,linjak su u zimovnicima,na najdubljim mjestima u jezeru(mislim da znam gdje je to mjesto u "mom" jezeru) i ja ih nemam namjeru sad pecati,sto zbog niskih temperatura koje i meni smetaju sto zbog nekog mog misljenja - "zima je,nek odmaraju i rastu pa cemo se vidjeti na proljece".Proslu sezonu proljece - jesen sam ih pecao na dvije mikrolokacije koje sam izmarkirao kako sam znao i umio i bio sam zadovoljan kolicinom ulovljenih saran i amura(samo jedan linjak na kuvani kukuruz na dlaci) i na tim lokacijama planiram da pocnem da pecam i sledece sezone(otprilike kraj marta),ali ima jedan problem,bar ja mislim da je problem-zimovnik je "miljama" daleko od te dvije mikrolokacije i ima li smisla sad da ih hranim u zimovniku,navikavam ih da je to mjesto gdje ce dobijati boile i slicno,a mislim da je dobra strana to sto ce se naviknuti na njih i sa manje opreza ih uzimati kad na proljece krenem sa pecanjem.Taj zimovnik je jako nepristupacan,tesko da bi se mogao hraniti bez camca,razvlaciti sisteme-ponovo camcem i jos najgora stvar-krivolovci bi me vjerovatno "snimili" pa bi mrezama pokupili sto se pokupiti da.Inace sam pobornik uhvati i pusti i prosle godine sam samo jednog sarana zadrzao(od 12 sarana i 9 amura)-bas duboko je progutao udicu i ja sam ga ostavio jer sam mislio da ce svejedno uginuti jer je bio prilicno povrijedjen.Svaki savjet bi mi dobro dosao.

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 19 Dec 2012, 10:25

ja iskreno nevjerurjem da saran lezi mrtav u nekoj dubini preko zime... tako da ako te tvoje lokacije nisu na dubini od 37 cm onda mozes da polako radis na njima.... opet kazem ovo je moje misljnje.. tako da mozes probati... jer i zimi se hvataaju sarani.. i to ne samo u zimovnicima.... opet i sa gradnjom tvojih lokacija privlacis i drugu ribu... a samim tim porasce i interesovanje sarke za tu lokaciju....

Vladimir Obradovic
Piskaralo
Piskaralo

Post by Vladimir Obradovic » 19 Dec 2012, 10:32

Hvala Vam jos jednom Delboy,.jos jedna stvar-mozete li mi KONKRETNO preporuciti boile,proizvodjaca,vrstu i slicnu?Te moje lokacije su na 2 metra i 2.3 metra dubine,a okolo njih je oko 3- 3.5 metara

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 19 Dec 2012, 10:38

Pozdrav Vladimire.

Moze par pitanja?

Mozes li nam postaviti slike tog jezera za koje tvrdis da je nevino po pitanju ribolova boilama na njemu? Siguran sam da imas neke slike tog mjesta.
Koliko je jezero povrsinski? I od toga zavisi kako ces pristupiti ribolovu.
Koliko ribe ima u njemu? Onako bar priblizno znas li podatak kakav je riblji fond u tom jezeru?
Ima li vise sitnije ribe, bijele ribe? Da li ima i one napasti americkog somica, neki ga zovu terpan, neki cverglan? Ima li rakova u jezeru?
Ima li trave na jezeru, bude li zatravljenih dijelova tokom godine?
Smijes li koristiti camac za razvlacenje sistema ili ako ne veliki camac da li smijes makar onaj camac za hranjenje smije li se koristiti?

I na kraju bih Te pitao jedno pitanje zbog kojeg se nemoj ljutiti. Jel pustas ribe nazad?
Ako ne, onda da se ne zafrkavamo oko toga ovdje da pomazemo nekome ko ce te ribe sutra vidjeti u svojoj tavi. Vrlo rado cu pomoci onoliko koliko mogu ja licno a vjerujem i ostale kolege, nekome ko ce sutra uzivati u ljepoti prirode i ko je nece unistavati i ko nece nase savjete iskoristiti odnosno zloupotrijebiti da se tako izrazim. Shvati, imas samo tri posta, pri tome se nisi niti predstavio i zelis pomoc nekog od nas i zelis puno vise informacija nego sto si naprimjer ostavio o sebi.

Ovim pitanjem zadnjim ne zelim da te degradiram a jos manje prozovem kao nekog nesavjesnog ribara ili tako nesto pa te molim da me shvatis. Danas smo u situaciji da malte ne nemamo gdje izaci na vodu kako treba a o takvim vodama o kakvoj ti pricas, gdje riba nije vidjela boile i gdje je voda nevina od toga, da ne pricamo. Ne zelim da te otjeram sa foruma svojim nastupom u prvom obracanju tebi. Bas naprotiv.

Mozda sam odabrao krivi nacin da ti se obratim ali drzim da na ovaj nacin bi trebali cuvati ono sto imamo kao suho zlato koje nam iz dana u dan sve vise nedostaje i NAZALOSTA NESTAJE! Htijeli mi to priznati ili ne i sami smo krivi radi toga ali to je neka druga prica.

Dakle, daj nam malo vise podataka o tom jezeru na kojem zelis pecati?

I da, dobro bi bilo i kada bi se predstavio tamo u rubrici za predstavljanje clanova da barem znamo odakle nam dolazis kolega.

Nadam se da si shvatio!? :)

Pozdrav i bistroooo c:c
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

Vladimir Obradovic
Piskaralo
Piskaralo

Post by Vladimir Obradovic » 19 Dec 2012, 11:02

kolega Linear,ako ste procitali maloprije sam napisao da sam zadrzao samo jednog sarana,od 12,uhvatio sam 9 amura i nisam ni jednog zadrzao.Slike imam,naravno,jezero se zove Balkana,u blizini Mrkonjic Grada.Zamolio bih Vas da mi objasnite nacin na koji bih Okacio slike na forumu i ja cu ih rado podijeliti sa Vama.Od slika riba imam samo jednog amura jer mi je ,na zalost,aparat na kojem sam cuvao slike upao u vodu,zajedno samnom i vise nije za upotrebu(nadam se da razumijete) a amura je slikao jedan moj poznanik pa mi je poslao tu sliku.Zatravnjenih dijelova ima,ali ne puno,otprilike 15-20 posto jezerskog dna.Od napasti imamo (mislim da je to suncanica) a mi smo joj dali nadimak panjusa(uvijek je oko panjeva i kamena).Rakova je nekad bilo u izobilju,sada vrlo malo(ljetos mi se jedan okacio na hranilicu,bio je ogroman).Camci se koriste za kupanje,niko ne peca na boile,a ja tamo provedem bar svaki drugi-treci dan,tako vec 10-ak godina, pa bih vjerovatno primjetio takvog kolegu.Gospodine linear,nema ljutnje ni teskih osjecanja,shvatam Vasu brigu zbog voda,i sam se trudim da se ponasam u skladu sa uhvati i pusti nacinom ribolova.Vjerujte da tokom godine nebrojeno puta odem na Balkanu,ponesem hljeba,kukuruza i ostale (jeftinije) hrane koju imam pri ruci i onako nasumice je bacam po jezeru-cisto da riba ima sta da jede.Na ovom jezeru je godinama vladalo bezvlasce,riblji fond je bio skoro unisten,a zahvaljuci nekolicini ribolovaca u zadnje 3 godine stanje se popravilo.Dok sam bio djecak,ovde su preovladavali linjak,crvenperka,amur(bar 150-200 primjeraka) potocna i kalifornijska pastrmka.Do prije tri godine riblji fond je ostao na samo amuru,crvenperci,vec pomenutoj panjusi,i svega 10 primjeraka pastrmke.Sad u njemu ima amura i sarana,smudja,pastrmke,stuke(nesto smo dokupili,nesto upecali na Vrbasu pa donijeli) ali i vrlo,vrlo malo linjaka.Ljetos sam gledao ogromnog linjaka u plicaku ispod mojih nogu i nadam se da ce uspjjeti da se izmrijesti i oporavi.Saran se izmrijestio,smudj,pastrmka i stuka takodje a amur(tu se slazu i moje kolege) nije nikad,mada sebi ne mozemo da objasnimo da postoje primjerci od 5-13 kilograma koliko je iznosio najveci uhvaceni koji je na zalost zavrsio na trpezi a svi oni su poribljeni 1989 godine.Cak i 8 komada koje smo donijeli su bili teski od 8-10 kilograma.Nadam se da sam Vas razuvjerio u moje lose namjere.Jos jednom,drago mi je da ste mi se "javili" na ovom blogu i unaprijed se radujem sto cu od Vas nauciti neke bitne stvari o saranskom ribolovu.BISTRO

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 19 Dec 2012, 11:18

druze, znam to jezero, bio ljetos tu..... meni to vise lici na jedno veliko kupaliste... betonirano...

Image

Image

https://www.google.com/search?q=jezero+ ... 71&bih=854" onclick="window.open(this.href);return false;

kad ti planiras pecati? jer koliko sam upoznat vecinom godine je prepuno plivacima.... dernek infrastruktura je u potpunosti tu...

Post Reply

Return to “Boile”