Gusta tekućina puna atraktora koja se lagano topi u vodi i time radi jedan oblak koji šaranu služi kao signal hrane.
Takvi mamci su puno jače "obilježeni" i šaran će se prije zainteresirati za njih nego za one koji "goli" leže na dnu.
Cijena se kreće oko 15 eura pa o tome sami razmislite...
Mogao bi si priuštiti Korda GOO ali kako sam ribič koji će sve pokušati napraviti sam, tako sam probao napraviti svoj GOO.
Naravno da službenog recepta nema, pa je internet nezaobilazna stvar. You Tube i udri...
Pronašao sam sve, malo modificirao recept (jer moram ja i nešto svoje ubaciti) i proizvod je gotov.
Napravio sam dvije verzije (za početak), fish i fruit.
Prvo sam morao u ljekarnu. Kupio sam dvije plastične bočice koje sam platio 1.5 euro.
U veću, koja je od 200 ml sam rekao da mi uliju glicerin, koji košta 2.5 eura.
Glicerin sam podijelio na pola i u posebnoj posudi dodao i izmješao sve one sastojke za koje sam smatrao da će podići atraktivnost.
Namjerno ne želim točno napisati svoj recept, ali ću navesti neke od sastojaka koji bi zadovoljavali sve potrebe za GOO.
U glicerin se umiješa tekući dio, znači, aminokiseline, mirisi (ovisno o snazi - oko 5 ml). Drugim rječima bilo koju tekuću kemiju koju imamo.
Količina tekućeg dijela nebi trebala biti veća od 10 ml, kako nebi previše razrijedili glicerin.
Sada dolazi na red praškasti dio. Ponovo kombiniramo od onoga što već imamo.
Betain, stimulatori apetita, topiva kvalitetna brašna, boja u prahu i slično.
Posebna pozornost je na granulaciji koja mora biti što finija.
Sve to dobro izmješamo. Vjerojatno ćemo morati sve još malo zgusnuti pa u tom slučaju je dobro dodati običnog pšeničnog brašna.
Brašno dodajemo sa malim čajnim žličicama i konstantno mješamo dok ne dobijemo željenu gustoću.
Gustoću moramo mjeriti odokativno, znači dok nam se GOO lijepo drži na žličici i polako klizi sa nje.
Ako je nekome problem, praksom će se usavršiti.
Na kraju bi trebali testirati topivost, koja bi se trebala mjeriti u nekoliko minuta.
Nemojte mi zamjeriti na eventualnim greškicama jer sam i ja to sada po prvi puta napravio i pišem bez predhodnog testiranja na ribićiji.
A testiranje u kući ovako izgleda...

Sad sam normalno sav lud i samo bi išao zabaciti štapove, ali i to će biti uskoro.
Jeste li probali nešto slično i da li volite kemijat ovakve stvari, ili ste jedan od onih - kupim i baš me briga...?
Ja jako volim kemijat a možda sam ovime nekome dao ideju ili malo pomogao u ribolovu općenito.
Veliki pozdrav svima.
Bistro!