GOO Liquid - Kucna varijanta

Miksevi, komponente, arome, aditivi i ostala hemija..

Moderator:Masterbih

GRGA RI
ViP
ViP
GOO Liquid - Kucna varijanta

Post by GRGA RI » 12 Apr 2013, 09:35

Svi ozbiljniji šaranaši su već odavno čuli za Korda GOO. Izuzetna stvar koja služi za pojačanje atraktivnosti mamčenih mamaca ili PVA stikova i slično.
Gusta tekućina puna atraktora koja se lagano topi u vodi i time radi jedan oblak koji šaranu služi kao signal hrane.

Image

Takvi mamci su puno jače "obilježeni" i šaran će se prije zainteresirati za njih nego za one koji "goli" leže na dnu.

Image

Cijena se kreće oko 15 eura pa o tome sami razmislite...
Mogao bi si priuštiti Korda GOO ali kako sam ribič koji će sve pokušati napraviti sam, tako sam probao napraviti svoj GOO.
Naravno da službenog recepta nema, pa je internet nezaobilazna stvar. You Tube i udri...
Pronašao sam sve, malo modificirao recept (jer moram ja i nešto svoje ubaciti) i proizvod je gotov.
Napravio sam dvije verzije (za početak), fish i fruit.

Image

Prvo sam morao u ljekarnu. Kupio sam dvije plastične bočice koje sam platio 1.5 euro.
U veću, koja je od 200 ml sam rekao da mi uliju glicerin, koji košta 2.5 eura.
Glicerin sam podijelio na pola i u posebnoj posudi dodao i izmješao sve one sastojke za koje sam smatrao da će podići atraktivnost.
Namjerno ne želim točno napisati svoj recept, ali ću navesti neke od sastojaka koji bi zadovoljavali sve potrebe za GOO.

U glicerin se umiješa tekući dio, znači, aminokiseline, mirisi (ovisno o snazi - oko 5 ml). Drugim rječima bilo koju tekuću kemiju koju imamo.
Količina tekućeg dijela nebi trebala biti veća od 10 ml, kako nebi previše razrijedili glicerin.
Sada dolazi na red praškasti dio. Ponovo kombiniramo od onoga što već imamo.
Betain, stimulatori apetita, topiva kvalitetna brašna, boja u prahu i slično.
Posebna pozornost je na granulaciji koja mora biti što finija.
Sve to dobro izmješamo. Vjerojatno ćemo morati sve još malo zgusnuti pa u tom slučaju je dobro dodati običnog pšeničnog brašna.
Brašno dodajemo sa malim čajnim žličicama i konstantno mješamo dok ne dobijemo željenu gustoću.
Gustoću moramo mjeriti odokativno, znači dok nam se GOO lijepo drži na žličici i polako klizi sa nje.
Ako je nekome problem, praksom će se usavršiti.
Na kraju bi trebali testirati topivost, koja bi se trebala mjeriti u nekoliko minuta.

Nemojte mi zamjeriti na eventualnim greškicama jer sam i ja to sada po prvi puta napravio i pišem bez predhodnog testiranja na ribićiji.
A testiranje u kući ovako izgleda...

Image

Image

Sad sam normalno sav lud i samo bi išao zabaciti štapove, ali i to će biti uskoro.
Jeste li probali nešto slično i da li volite kemijat ovakve stvari, ili ste jedan od onih - kupim i baš me briga...?
Ja jako volim kemijat a možda sam ovime nekome dao ideju ili malo pomogao u ribolovu općenito.
Veliki pozdrav svima.
Bistro!

GogoRush
Guru
Guru

Re: GOO Liquid

Post by GogoRush » 12 Apr 2013, 14:07

Grga, odlična tema, a budući da volim kemijat i još uvijek kemijam pokušat ću nadopuniti tvoje istraživanje i dodati par savjeta.
U reklami GOO-a vidio si da se "dim" diže polako od dna (boile) prema gore (površini). Samo sa glikolom ti si sve sastojke vezao za dno, a srednji sloj i površina vode ti ostaje prazna. Da bi pokrio sve slojeve vode treba ti još alkohol i ulje.
Glikol ima specifičnu težinu veću od vode te se drži dna, alkohol se širi od dna do površine, a ulje sa lakšom specifičnom težinom se drži površine. Ovo nek ti budu tri glavne komponente kao nosači ostalih kemikalija. Zbog njihove topivosti i povezivanja preporučujem da napraviš tri skupine i to jednu flašicu sa glikolom drugu sa alkoholom i treću sa uljem. U svaku flašicu stavljaš svoje komponente i dobro miješaj tako da se sve dobro (kako kažu kuhari) sljubi. Kad se sve dobro sljubilo (arome, aminokiseline....itd) spojiš sve tri flašice u jednu veću.
Što se tiće gustoće ti si dodavao pšenično brašno dok nisi dobio željenu gustoću. Ja bi tu rađe dodao neko brašno od grahorica koje je izdašnije i škripi pod prstima (brašno od slanutka ili od graha...). Npr. brašno od slanutka kad se smoći je ljepivo i gnjecavo a i atraktivno za šarana kao hrana. Također možeš zgusnuti sa melasom i medom (umjesto sladila), a ako je i tada rijetko dodaj brašno.
Evo za sada toliko. Bistro!!!

sleona
Ribolovac
Ribolovac

Post by sleona » 12 Apr 2013, 14:32

Odlicna tema ja licno bi ubacio umesto obicnog brasna,mlevene kokice ili takoreceno brasno od kokica!
Image

Carp lover
Napredan clan
Napredan clan

Post by Carp lover » 12 Apr 2013, 14:48

E vala ovo ima da napravim krezi::
Svaka cast !!

BISTRO !!
C&R

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 12 Apr 2013, 15:36

Osim brašna biljnog porijekla (za zgušnjavanje) može se upotrijebiti i fina riblja brašna kao što je predigest brašno ćija je topivost i 80%.
Za lakše i brže otpuštanje atraktivnih sastojaka valjalo bi dodati i malo kvasca. On inaće ubrzava rastvaranje boile.
Ukratko, sve što se brzo topi i rastvara te širi mirise i daje ribi znak da je tu hrana ćini učinkovitost brzog ribolova.

GRGA RI
ViP
ViP

Post by GRGA RI » 12 Apr 2013, 15:52

Naravno da sve što ste naveli "drži vodu", zao i nisam naveo svoj recept jer nije konačan.
Kao i kod izrade boila, uvijek ima nešto bolje i nešto novo što naučiš pa sa time popraviš svoj proizvod.
Bitno si je dat na razmišljanje i pokušati sam nešto napraviti jer na svojim greškama se najbolje uči.
Sada čak mogu napraviti GOO i za razne slojeve vode... Čudo! 2::u

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 12 Apr 2013, 16:24

Ima još jedna komponenta koju sam zaboravio a to je mlijeko u prahu. Ono kad se baci u vodu samo stvara dimnu zavjesu (baš isto kao i GOO) i odlično privlaći ribu.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 12 Apr 2013, 16:59

Sve stoji, ali voda i ulje se nemoze sjediniti, nit glicerin i ulje itd. krezi::
Da bi se sjedinilo, treba dodati emulziju, a to onda sve kosta previse, a i da ne kosta, kad se sjedini opet ide na dno jer emulzija povlaci glicerin krezi::
Velike firme odavno vise ne koriste glicerin za glugs-dipove itd. mhm::
Naravno, tajnu i tacne sastojke vam nemogu otkriti, ali vrijedi se igrati i napraviti nesto svoje jer vam stvara uzitak u ribolovu. piv::

GRGA RI
ViP
ViP

Re: GOO Liquid - Kucna varijanta

Post by GRGA RI » 12 Apr 2013, 17:23

Kod izrade mamaca uvijek sam stao u djelu gdje moram biti školovani kemičar, biolog, nutricionist, kuhar i slično.
Čovjeku je sve to previše, i tu se počinjem gubiti.
Međutim, ako si znam odrediti granicu koju ne prelazim i sa osobnim testiranjem određenih mamaca ili dipova, mogu puno napraviti.
U tom slučaju škola ne prestaje cijeli život, ali kako ja to volim, nije mi nikakav problem.

Možda je najgore nekome drugome pokušati pokazati svoj rad i da se to shvati ljudski i normalno (sa uspjesima i padovima), a ne da tu počinju prepucavanja koja nemaju kraja.
Veseli me što se na forumu već neko vrijeme mogu pisati osobna iskustva koja se mogu ljudski komentirati.

Kao što rekoh - male ljude vesele male stvari! bdr:

Delboy
Guru
Guru

Re: GOO Liquid - Kucna varijanta

Post by Delboy » 12 Apr 2013, 17:57

aaa svakako cemo se igrati sa ovim... a nema vece srece nego kad ti nesto iz te male kuhinje proradi.... puno uspjeha svima....

Post Reply

Return to “Komponente i ostala hemija”