Šaran ulovi 2012.

Slobodne teme o šaranskom ribolovu..

Moderator:Masterbih

Delboy
Guru
Guru
Šaran ulovi 2012.

Post by Delboy » 19 Mar 2012, 07:56

Kvalitetna brza kampanjica..... Bravo, i bravo za mamce...:)

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina

Re: Šaran ulovi 2012.

Post by Fly and Carp Fishing » 19 Mar 2012, 10:01

Svaka cast ljudi. Lijepo otvaranje sezone. Borise posebna cestitka za ovog ljepotana. Otvaranje sezone ko iz snova. :Dtt
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Saša
Napredan clan
Napredan clan

Post by Saša » 19 Mar 2012, 11:49

Svaka cast majstor Borise, odlicno otvaranje sezone ihii::

bistro

Daiwa
ViP
ViP

Post by Daiwa » 19 Mar 2012, 17:24

Super riba kl:: i da znas da mi je drago dasi je ponovo upeco (ulovio) iz razloga sto Ti neki nisu vjerovali zimuz da ta riba vaze koliko si bijo napiso ::oo , cudno da je riba preko zime dobila oko 1,3kg ili se najela dobro prije nego si je zakacio krezi::

Jolač
Ribolovac
Ribolovac

Post by Jolač » 19 Mar 2012, 17:35

Svaka čast na ulovu lijep kapitalac a i fotke odlične bistro :HH

čipo
Genije
Genije

Post by čipo » 19 Mar 2012, 21:51

Daiwa wrote:Super riba kl:: i da znas da mi je drago dasi je ponovo upeco (ulovio) iz razloga sto Ti neki nisu vjerovali zimuz da ta riba vaze koliko si bijo napiso ::oo , cudno da je riba preko zime dobila oko 1,3kg ili se najela dobro prije nego si je zakacio krezi::

mislim da je zbog ikre...

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina

Post by Fly and Carp Fishing » 21 Mar 2012, 01:12

Dodze konacno taj dugo ocekivani Petak 16.03. Ljudi moji obradovao sam mu se kao malo dijete. Vratio sam se tog jutra sa posla kuci (radio nocnu) i lagano pripremanje opreme. Ja i prijatelj Muhamed mastamo o ovoj kampanji na jezeru Smoluca jos od Decembra prosle godine. To nam je posljednjih godina obojici nekako postala tradicija otvarati sezonu upravo na ovom malom Raju na zemlji. U opodnevnim satima se nadzoh sa Muhamedom, potrpamo opremu u auto i konacno krenemo ka jezeru. Na jezero stizemo negdje oko 17h. Odabrali smo poziciju br. 2. i uputili se na nju. znali smo da je to plica pozicija sa dubinama od nekih 2-3 metra. Posto je najavljeno suncano vrijeme za vikend i najavljene su vece temperature zraka, pretpostavljali smo da ce nam riba dolaziti sa hraniliste tokom dana kako bi izlazila u plicak da se sto bi reci sunca i tad bi je trebali loviti, a nocu ono kulturno spavati. Obzirom da imamo jos svega oko sat vremena dnevnog svjetla pristupili smo postavljanju satora i povadili stvari iz auta te montirali opremu. Kolega Muhamed odlicno poznaje poziciju jer ne vecinu ribolovnih kampanja upravo odlovio na istoj poziciji pa smo znali gdje ce ko loviti i gdje praviti hranilista. Vec je padao prvi mrak te smo nabrzinu pokusali markirati teren odnosno bar izmjeriti dubine na spotovima. Zabacili smo marker svega jednom ili dva puta i vise ga nismo mogli pratiti jer se vec bilo smracilo. Zabacili smo stapove i bacili po otprilike saku i po boila na hranilista. Vec je pao mrak, a mi smo sjedili i mastali o prvom ranu. Nesto kasnije pridruzio nam se jos jedan prijatelj kojemu je ovo ujedno bila prva saranska kampanja te je ribolov postao jos zanimljiviji. Tu vecer imali smo samo nekoliko bipova, a od ulova nista. Svanulo je jutro i ponovno prezabacivanje stapova i prihranjivanje. Muhamed je ponovo uzeo marker da izmjeri dubine. Kako je mjerio dubinu za dubinom sve smo vise ostajali zbunjeni. Pa covjece mi smo lovili na dubinama svega 1 do 1,5 m cijelo vecer. Problem dubine je taj sto je covjek koji odrzava jezero smanjio nivo vode da bi ocistio jezero od loma i panjeva, a posto se snjeg otopio jezero sve jedva dopunjava. Dok je ranije uz dogovor sa vlasnikom jezera odlucili smo se preci na poziciju br. 3. Izmarkirali smo je i nasli fine dubine od 3 do 5 metara. Prenijeli smo opremu i zabacili stapove, te prihranili boilama nova hranilista. Toga dana je bilo dogovoreno vec tradicionalno druzenje sarandzija sa Bistro BiH foruma, a koje vecinu poznajemo. U Boks nam dolazi kolega Roba koji je jedan od organizatora druzenja gdje smo se uz kafu podsjetili prijasnjih druzenja, takmicenja i ulova na ovom jezeru, te nam je i on sam ispricao sta je sve odradzeno na jezeru kako bi se olaksao ribolov i smanjilo otkidanje sistema. Dan prije naseg dolaska na jezero vlasnik jezera sa ribocuvarom je sjekao panjeve i vadio lom sa pozicija 1-4 sto nama svakako nije islo na ruku. Rastjerana je gotovo sva riba na druge pozicije. Poslje podne nas zove Roba da im se pridruzimo na druzenju. Taj dan je prosao uz gulas iz kotlica, rostilj, pice i druzenje sa prijateljima. Razmjenjena mnogobrojna iskustva, dogodovstinje u ribolovu, te dogovorene buduce kampanje. Predvecer se vracamo u svoj boks i ponovo zabacujemo stapove, prihranjujemo i cekamo taj prvi ran. Vec je pao mrak a od ribe ponovo samo nekoliko bipova. Ako nije radila riba jeste pokoje pivo i kafa. Svanula je Nedelja, najtezi dan ribolova. Dan kada se spremamo za povratak kuci, sto niko od nas ne zeli. Uslijedilo je ponovno prezabacivanje stapova i dohranjivanje hranilista, te smo nakon toga uz kafu komentarisali ono sta bi bilo kad bi bilo i da nije bilo sto jeste. Tog dana smo se vec poceli hladiti od ribolova znajuci da nam je riba isprepadana na poziciji sjecom i uklanjanjem loma. Negdje oko 09 h mrzovoljno vadim stap da prezabacim. Dok sam izvlacio sistem oglasio se signalizator. Zbunjen gledam da nisu prebaceni sistemi jedan preko drugog, te stanem sa namotavanjem najlona al signalizator i dalje svira. Ran jbt. Konacno uzela riba. Nakon nesto kraceg zamaranja izvlacim ribu. Nisam se mogao pohvaliti ulovom jer je bio mali sargo svega oko 2 kg. U svakom slucaju koliki god da je, to mi je bio prvi saran ove god. i bio mi je drag kao da je tezio 20 kg. Ponovo sam prezabacio sve stapove, i sulijedilo je sklapanje i pakovanje satora i ostale opreme. Negdje oko 12 h ponovo ran. Izvlacim ribu, i opet je bio mali sargo, al ovaj mut malo veci. Nismo vagali ribe jer su bile male, a po nekoj slobodnoj procjeni ovaj saran je tezio izmedzu 2,5 i 3 kg. To je ujedno bila i posljednja riba u ovoj kampanji. Potrpali smo stvari u auta i oko 15 h krenuli nazad kuci. Ja sam malo provocirao ovu dvojicu prijatelja posto nisu imali ulova, a muhamed se pravdao kako nikad nije imao ulova u martu mjesecu pa mu je i ovaj mart postao tradicionalan bez ulova. Po povratku smo svratili u Lukavacku buregdzinicu na male zvrkove bureka, kojima nemozemo nikako odoliti. Takodzer jos jedna od tradicija. Kad bi podzi na Smolucu ili se vracaj sa nje obavezno svratimo na zvrkove bureka. U kasno popodne dolazim kuci, nabrzinu se tusiram, presvlacim i pravac na posao u nocnu smjenu. Ljudi moje prespavao je k`o nikad do sad.

Sto se tice slika, nije ih bilo jer nam je foto aparat bio u defektu a baterije na telefonima vec odavno prazne. Ispraznila ih valjda zima i cesti pozivi od prijatelja.
Sve u svemu odlovio sam konacno kampanju u ovoj godini. Bilo ulova ili ne meni je bilo prelijepo, jer sam skoro bio zaboravio onaj osjecaj sjedenja uvecer pod vedrim nebom i bezbroj zvijezda, te docekivanje zore i izlazak sunca nad blago zamagljenim jezerom. A kako to izgleda znamo samo mi sarandzije.

Imam jednu staru sliku svitanja na smoluci pa cu je ovdje postaviti reda radi da bar bude jedna slika na ovom ovolikom textu.
Smoluca u svitanje.jpg
Smoluca u svitanje.jpg (331.78KiB)Viewed 11951 times
Uzivajte.
Do sljedece kampanje Bistro !!!
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Daiwa
ViP
ViP

Post by Daiwa » 21 Mar 2012, 12:35

Super napisana reportaza :Dtt !

Pa tebi jarane i nije bilo lose kad se uzme u obzir da se led skoro istopijo ,to jest bilo Ti je super, imao si dvije ribe na otvaranju sezone a velicina i nije toliko bitna ,plus mozez zezat raju koja je bila stobom a nisu nista upecali krezi:: .
Samo je steta sto vam vlasnik jezera nije rekao daje na toj poziciji vadijo panjeve prije nego ste vas dvojica dosli !

bistrooooo

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 22 Mar 2012, 12:45

Bistro Keno, lijepa reportazica. Drago mi je da Ti je otvaranje sezone bilo uspjesno.

c:c
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

dedoš
ViP
ViP

Post by dedoš » 29 Mar 2012, 20:44

Premda sam već bio na vodi poslje nove godine i lovio šaranenisam to smatrao za ovu sezonu.
Bilo je i prije nekoliko dana par manjih šarana od oko dvije kg, pa nisam postavljao slike.
Danas sam ponovo bio u D. Miholjcu, a danas su došla i dva malo bolja šarana.
A njh sam slikao :

Image
Pet kg

Image
Pet i pol kg.

Bilo je i nekoliko manjih, ali ovi su prelijepi, zdravi i borbeni.
Nadam se da će ih biti još više kad dođu Mastrbihovi proizvodi.

:HH :HH
Bog je svakom po rođenju odredio broj dana koliko će živjeti, u to jedino ne ulaze dani provedeni u ribolovu.

Post Reply

Return to “Ostalo”