Boris me pitao da li imam vremena nakon Masterbih druzenja testera na Zabar jezeru, da odemo zajedno na jedan kratki izlazak u ribolov na neku od nasih saranskih voda.
Pristao sam bez puno razmisljanja.
Kaze on, drustvo ce nam praviti Boban i Dox. Super, ima nas ko u prici, bice zanimljivo.
Sta cemo, gdje cemo, i izbor je pao na Pelagicevo,
Iako se samo 3 dana prije zavrsilo jedno jako takmicenje od 120 sati na jezeru i na njemu je izvuceno 4,6 tona ribe i po informacijama koje smo imali i koje smo dobili usput, sve je ukazivalo na to da cemo jako tesko pecati posto su takmicari na tom Fisherman's kupu nemilice trpali hranu u jezero.
Obicno nakon takvih egzibicija sa primamom od strane takmicara, riba ne jede ili skroz slabo prima bilo kakve mamce nekih 7 do 14 dana.
Pored toga smo imali jos jedan da kazemo mali problem.
A on je glasio SOM.
Ta neman se stvarno jako puno nakotila u Pelagicevu i sada stvarno zna smetati na ribolovu.
Tim prije sto ne bira sta uzima pa ga se nije lako otarasiti niti izbjeci njegovu pojavu na spotovima.
Sve to je bio izazov koji smo prihvatili bez puno muke.
Idemo vidjeti sta mogu mamci iz nase kuhinje u takvim okolnostima i na takvoj vodi.
Boris je za tu priliku pripremio mix i tecne stvari, a posto je stvarno bio prezauzet oko organizovanja druzenja testera, mene je zamolio da obavezu oko rolanja boila uzmem na sebe.
Nikakav problem.
Na druzenju sam u medjuvremenu preuzeo materijal za rolanje.
Otisao sam do Mirze i Sase u Ribosport u Tuzlu i tamo uz njihovu pomoc izrolao boile.
Sasa ima masinu za rolanje boila, a usput i svu ostalu aparaturu pa je taj dio posla bio zavrsen za jedno poslijepodne.
Usput smo izrolali i Sasi nesto boila koje ce on koristiti na otvaranju jezera Zabar koje je bilo zakazano vikend nakon sto testeri Masterbih-a odrade svoje druzenje na tom prelijepom jezeru.
Jedna od mnogo vaznih stavki na ovoj specificnoj vodi (Pelagicevo) je svakako i kvalitetan mamac, to nam ne manjka. Par rijeci oko samog mamca kojeg smo rolali:
Odluka je pala na jednu proljetnu mjesavinu: Masterbih Premium Fish Mix 4kg i Masterbih Creamy Nut 1kg.
Naravno da kombinacija nije 100% sigurna u odbijanju soma, ali prvobitan cilj je da se on koliko toliko neutralise.
Prostije receno, samo da ne legne na hranu, a ako se pokoji zadesi, to nije problem.
Uzimajuci u obzir da je vrijeme bilo solidno toplo (nakon kise), ali voda jos uvijek ne tako topla, morali smo biti oprezni pri odabiru hemije, ali kako je sam miks izuzetno kvalitetan i napucan, nije bilo potrebe da izmisljamo toplu vodu.
Jedina prepreka koja nam je bila pred ocima je taj Fisherman's kup odrzan prije nas gdje je voda maksimalno izbombardovana hemijom, a kukuruz je bio zabranjen.
Znaci, trpale su se velike kolicine peleta sa raznim preljevima i boile, a kolege su nam rekli da jezerom plivaju oblaci hemije.
Pored takvih informacija svako bi se dobro promislio dali uopste da krene u ribolov, ali za nas to nije predstavljalo problem i nas dogovor od ranije je isao po planu. Tecne komponente prilikom izrade boila:
Koristili smo malu dozu Masterbih Meat Extract-a u kombinaciji sa Masterbih Fruit Amino.
Fruit amino je jako lijepo uzeo extract pod svoje i napravio jednu slatku masu, ali smo opet imali taj prepoznatljivi tupi miris mesa u jarko crvenoj boji dok se squid extract iz Premium Fish miksa jos bolje istaknuo.
Na sve to je islo po 1ml (Intense Sweetener i Protaste Plus Rod Hutchinson) sladila i pojacivaca po kilogramu miksa.
Od aroma po kilogramu smjese smo koristili 1ml Masterbih Squid & Octopus + Masterbih Tutti Frutti 3ml koje smo ujedno po prvi put testirali.
Ova kombinacija pomalo djeluje kao da je smuckana s' brda s' dola, ali ako malo bolje sagledate sve komponente i njihov omjer, stvorit cete si sliku u glavi koja uopste nije ono kako se cini na prvu.
Cremy nut, Fish miksu daje jednu malu dozu kreme i slatkog stiha sa zrnevljem koji odudara od standardnog, ali ova kombinacija (sa navedenom hemijom) koliko god zvucala odlicna, isto tako moze biti mac sa dvije ostrice ukoliko lovite slobodni ribolov pa je bolje zaobici na ne napadnutim vodama.
Medjutim u ovakvim teskim situacijama kao ova, nakon visednevnog takmicenja na ionako napadnutoj vodi gdje je riba prosla bukvalno sve, moze biti okidac za izuzetno dobar ribolov.
Sladilo i pojacivac firme Rod Hutchinson su izuzetno jaki, a kako vec imamo dozu slatkog miksa od Creamy Nut-a, nema potrebe da pretjerujemo pa su doze minimalne.
Masterbih Meat Extract je cisti mesni ekstrakt sa jakim proteinskim profilom i ne treba s njim pretjerivati pa smo ga koristili skroz ispod preporucene doze, ali smo zato rest nadopunili sa Masterbih Fruit Amino pripravkom koji nam je sluzio kao fitilj na bombi, a ujedno i nesto sto Som mrzi, tj. jednim udarcem dvije muhe.
Kad smo kod aroma, one su takodje namjerno ispod preporucene doze jer je voda dovoljno izbombardovana i riba ako vec zeli da nesto pojede, onda ce to biti kvalitetan i konkretan zalogaj pa smo se oslonili na nutritivnu snagu i magicnu privlacnost Masterbih mikseva.
Uz malu dozu Squid & Octopus smo naglasili riblji stih, a voce nadopunili sa Tutti Frutti.
Cak smo i sa velicinom mamca isli kontru jer svi ganjaju neke male mamce, a mi smo isli 18mm.
Pored toga smo povremeno koristili i stick miks navucen na predvez-montazu u pva ili presovan.
Stick miks smo izradili skroz jednostavno, a recept glasi ovako:
Praskaste:
50% Masterbih Feeder Carp
50% Masterbih Feeder Basic
2 cajne kasike Masterbih Betaine
Dolazak na jezero je bio bajan i svi smo bili puni optimizma iako smo maltene sa druzenja krenuli u novi ribolov, pomalo iscrpljeni od nespavanja, ali sta je tu je...
Sto se tice pozicije, prvobitno smo htijeli da idemo na poziciju broj 5, tj. poziciju koja na Fisherman's kupu nije pecala i koja ima svoja dva zaliva gdje smo pretpostavljali da bi se riba nakon silnog hranjenja mogla malo da skloni pa smo htijeli da je docekamo tu.
Medjutim, bila je zauzeta.
To jutro kada smo dosli, cuvar Jovan nam jer rekao da je neko vec rezervisao poziciju od cetvrtka, a nama to nije odgovaralo pa smo taj prvobitni plan promjenili u 2 pozicije, a to su bile 28 i 29.
Ja i Boris smo sjeli na 29 dok su Boban i Dox uzeli 28-cu.
Nakon laganog raspakivanja, marker u ruke i pretrazuj dno.
Ja i Boris smo kanili loviti negdje oko atrope koja je bila u vodi naspram pozicije 29, medjutim i pored toga sto smo vidjeli da se riba cese od nju, markerom smo pretrazili i pregledali dno.
Bilo je i mulja, a i nasli smo zanimljivi prelaz iz dubine na plitko i odlucili smo da napravimo zajednicko hraniliste na tom sljunkovitom prelazu.
Ja sam odlucio ici desno, a Boris je lijevo od atrope.
Na samom pocetku nismo hranili i bazirali smo se samo na presovani stick mix i boilu na dlaci, to je bilo to za pocetak.
Da vidimo reakciju ribe.
Zadnji stap ostavljam za prostor skroz desno, na poziciji broj 1. vidim da nema nikoga, da ulovim nekog mozda slucajnog sarana prolaznika tu, dok drugi plasiram kraj atrope na taj mali sprud koji smo izmarkirali.
Namjestam svinger i najlon mi se zateze, pogledam malo bolje, riba je vec uzela, a da nisam takoreci stap kako treba niti spustio na signalizator.
Zatezem stap, riba je tu.
Fina 13+ riba je izasla napolje, a sa njom i neciji otkinuti sistem u ustima.
Nekom je otkinula najlon i onako sa sistemom zajedno plivala, i na opste nase cudjenje jela je normalno iako je imala kao sto rekoh vec jedan sistem sa olovom u ustima zaboden.
Nije proslo niti 10 minuta, Boris ima run.
Zateze stap, riba je tu.
Nakon sto je prisla obali, par puta je napravila neke egzibicije i uspjela je spasti, medjutim nije spala zato sto se udica plitko zabola ili tako nesto.
Spala je iz razloga sto je Boris zakacio ribu koja je isto kao i moja prethodna imala sistem u ustima (skoro identican) i on je u principu vukao ribu za onaj sistem.
Udica je zakacila sistem, a riba je ustvari spala sa onog prethodnog sistema koji je vukla u ustima.
Uzasno za vidjeti sta sve ljudi i kako koriste sisteme prilikom pecanja.
Virbla na kraju leadcore-a
Nakon toga nista se ne desava.
Kroz nekoliko sati Dox na 28ci dobija dobrog amura 15+
Nakon fine borbe i nekoliko ludjackih bijegova....
Riba je van i spremna za slikanje
Djole se pokusao sa ljepotanom slikati u vodi, medjutim nije islo, i na kraju je zavrsilo ovako
Iako se nije nista puno desavalo i nismo imali nesto puno akcije odlucili smo ovaj dan i noc ici bez prihranjivanja spotova.
U suton Bobanov signalizator vristi i riba je tu.
Prelijep 14 + golac.
Pola sata nakon toga, Doxu dolazi onaj sto smo ga htijeli da izbjegnemo, ali ocito nije bas tako lako izbjeci somove.
Populacija istih je stvarno velika u Pelagicevu.
Som od 11+ kg je za kratko vrijeme bio na duseku.
Noc nam nista ne donosi pa smo se fino i naspavali, a ujedno i odmorili jer nam je san svima bio potreban posto smo na druzenju protekli vikend bas malo spavali.
Ujutro ranije ustajemo i ja i Boris, odlucujemo malo ubaciti hrane na spot.
Za primamu smo koristili Masterbih Bloodworm i Halibut pelet uz dodatak lomljenih boila.
Izbacujemo negdje oko 3 kg hrane i prvi na slikanju je amur od 13 kg.
Sat ipo nakon toga meni dolazi golac 14+
Ne prolazi niti sat vremena kad opet na Borisov stap stize jos jedan lijepi golac 14+
Prilikom pustanja, Boris se zeza, ajde ides nazad pa posalji dedu.
U posjetu nam dolaze Mirza i Edina (Carpy) nasa kolegica u testnom timu.
U medjuvremenu Boris ima vristeci run na svom signalizatoru.
Ja i Mirza sjeli smo da gledamo kako se Boris "pati" sa ribom i zafrkavamo ga .
Ja usput slikam par slika.
Djole ovaj puta asistira sa meredovom.
Prelijepi ljuskar bez ijedne greske na sebi.
Stvarno prelijepa riba 16+ kg.
Gdje god da smo ostavili kantu sa stick mixom vrabci su je prosto opsjedali i gostili se.
Mi ih nismo ometali u tome.
I opet kako to u posljednje vrijeme biva na Pelagicevu, som je morao doci na hraniliste.
Makar jedan.
Da ga izbjegnemo bas skroz, nismo mogli.
Djole se slikao sa ovim malenim somcetom.
I onda nakon par sati, ludjacki run na Borisov stap.
Riba pumpa vec na daljini, odma smo znali da je velika u pitanju.
Brzo prelazi preko svih stapova i ide ka plazi, a Boris je uspijeva zaustaviti naspram pozicije broj 1.
Tamo se i odvijala borba do kraja.
Sreca pa nije bilo nikoga na 1-ci da peca.
Nakon pola sata borbe riba je na slikanju.
Vaga je pokazala 21.300 kg.
Naravno, nakon slike na suhom, valjalo se slikati sa njom i u vodi.
Borisa smo prosto nagurali u vodu da se slika sa ribom
I bas kad se spremao za jos jednu pozu, iznenada, iz vedra neba, bez prethodne najave hidrometeoroloskog zavoda, pala je kisa
Bozije davanje
No Boris je to sve stoicki izdrzao
Pola sata nakon toga Dox ima run na svom stapu.
Nakon krace borbe izvlaci sarana, kako mi to volimo reci, felgu.
Odlucuje da se slika u vodi sa njim.
Kod njega je vrijeme bilo fino suncano, bez ikakvih iznenadnih i nenajavljenih pljuskova
Nakon toga, nista se specijalno nije desavalo, a mi smo u veseloj atmosferi smislili kako cemo remixati LOG JAM i tada je nastao onaj video koji smo objavili a po uzoru na te crtane junake
Nekih sat vremena poslije Dox opet ima ribu i vaga pokazuje 13,5 kg.
Tu noc je bila nasa zadnja riba.
Sutradan je jezero pokazalo kako vremenske prilike uticu na njega i njegove stanovnike, ribu.
Od samog jutra je poceo puhati vjetar u pravcu pozicije broj 11, a kako to inace na Pelagicevu i biva, sto smo odma i primjetili, svu ribu je pomjerio prema tim pozicijama.
Dodatna promjena vremena iz vjetra u kisu je dovela do toga da nismo imali akcije na stapovima, a pogodovala je i tome da polako krenemo sa pakovanjem stvari dok sve nije totalno pokislo.
Kad ovaj citav kratki izlet u ribolovu sagledamo i podvucemo crtu, itekako smo zadovoljni sa onim sto se zbilo i ulovima koje smo ostvarili u izuzetno teskom periodu.
Zadovoljni smo krenuli kuci i sumirali utiske, a bilo je i nagovjestaja kako bi to sve trebalo ponoviti...
Kad su mamci koje smo koristili u pitanju, povremeno smo u nasim smicalicama koristili i neke od gotovih boila (poput River ICE, Squid & OCtopus, Peanut & Honey, itd.) ili u kombinaciji sa homemade verzijom koju smo pravili, a pop-up plivajuce boile su bile nezaobilazne!
Bistrooooo
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!
“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”
Ja i moj kompis(jaran) smo odradili drugu ovogodisnju kampanju od 2 dana ,mada je bilo planirano da ostanemo na vodi 3 dana mi smo to skratili na dva dana posto smo ulovilii 5 sarana za tako kratko vrijeme .
Da 5 sarana za dva dana na jednoj Svedskoj vodi je za respekt ,dan prije ribolova sam na poziciju koju sam odabrao istreso 5kg boila ali na moju zalost kada sam stigao na poziciju ista je bila zauzeta a taj sto peca na toj poziciji spava ali njegov kolega mi kaze da on hoce da mjenja poziciju .
Tako da cekam dase momak probudi i jedva cekam dami potvrdi da se premjesta na drugu pozicju ,sto se na kraju i ostvaruje a ja presretan .
E kada je stapove prebacio na drugu stranu ja mu kazem dasam juce izbaco 5kg boila na tu poziciju , na moje iznenadjenje momak je to prihvatio sa respektom i stekao sam dojam da bi on svakako napustio poziciju dasam mu rekao da sam dan prije pripremao poziciju .
I hoce se da istu noc ulovim dosad najvecu ribu koja je ulovljena na tom jezeru .
Ovaj ljepotan je vagao citavih 13,350kg nemoj dase smijete ipak je ovo riba ulovljena u dalekoj i hladnoj SWE
I iduci dan tako sjedim i kontam da razvucem jedan stap na nekih 200+ metara ali sta staviti na dlaku jer deverika razvaljuje , malo procackam po torbi i pronadjem halibut pelec 30mm i odlucim se za njega .
Kada sam pokazo ovoj dvoici sveda sta sam pripremio oni u jedan glas hoces to pecati na toooo
I bas na tih 30mm halibut dolazi ovaj ljepotan
E posle ove dvi ribe dolazi na red moj kompis(jaran) da se uslika sa svojim ribama za kojeg mogu reci sa velikom dozom sigurnosti da ce postati strastveni sarandzija