Feeder tehnika na mirnim vodama

Sistemi i prezentacije za fider i dubinski ribolov..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Feeder tehnika na mirnim vodama

Post by Barjak » 06 Jul 2012, 17:17

Nosivost strune koju koristite zavisi od tezine olovnog otezanja. Orijentaciono uzmite sledecu preporuku: struna nosivosti 0,9 kg za otezanje od 15 g, 1,4 kg za 20 g, 1,8 kg za 30 g. Idealno je da koristite tonucu strunu.
Duzina podveza i ovde zavisi od vrste ribe koju ocekujete. Ukoliko cekate deverike, znajte da su oprezne i da ce im duzi podvez omoguciti da uzmu mamac pre nego što dodje do indikacije. Zato koristite podvez duzine i do 1,5 m. Sa druge strane, za recimo bodorke, babuške i karaše koristite kraci podvez od oko 1 m. Kada prilikom provere sistema i mamaca, primetite da su udice bez mamca ili su mamci ošteceni, a vi niste imali udarce, skratite podvez za oko 15 cm. Ovo ponavljajte dok udarce ne pocnete da primecujete. U suprotnom slucaju, ako imate udarce, ali je broj promašaja jako veliki, produzite podvez za 15 cm. Ovaj postupak ponavljajte dok ne dodjete do optimalne duzine. Veca riba dolazi na veci mamac. Opet veci mamac se postavlja na vecu udicu. Plašljivija riba uzima sitniju udicu. Odrediti pravu meru je veština koja se uci praksom. Generalna preporuka je udica 10 za krupnije mamce, pa sve do udice 14 za one sitnije ili za dane kada je riba izuzetno oprezna. Kada odete na vodu, prvo je potrebno odrediti mesto gde cete zabaciti. Ako pecate deverike, obicno ih mozete videti kako se valjaju po površini iznad mesta gde se jato zadrzava, ako sa druge strane vidite mehurice gasa na površini, jasno je da su se ispod na dnu okupili karaši ili recimo linjaci i da riju dno u potrazi za hranom. Medjitim, ukoliko nema nikakvih znakova treba pronaci pravo mesto.
Pre svega idite na onu obalu ka kojoj vetar duva. Sitni organizmi na površini ce pod uticajem vetra biti gurnuti ka toj obali, u plicaku ce zbog strujanja vode poceti da tonu i krenuce ka suprotnoj strani po dnu. To kretanje ce biti prekinuto na mestima gde se dubina stepenasto menja. Na tim mestima ce se hrana koncentrisati i naravno, to je pravo mesto da se ponudi mamac. To mesto i nije tako teško naci. Uzmite jedan štap i na njegov kraj postavite samo olovo bez hranilice i udica I zabacite recimo nekih 5 m. Kada olovo dodirne površinu vode, preklopite mašinicu. Najlon ce ostati blago nategnut sve vreme. Brojte dok se najlon ne opusti. U tom trenutku je olovo dodirnulo dno. Recimo da ste izbrojali do 5. Ponovite bacanje, ali na daljini od 10 m i opet brojte. Neka ste sad izbrojali do 7. Bacite sada na 15 m. I opet brojte. Pretpostavimo da ste izbrojali do 10. Zakljucak nakon ova tri bacanja je da se dubina polako povecava. Bacite sada na 20 m. Pretpostavimo da ste izbrojali opet do 10. Znaci da se dubina nije menjala od 15 do 20 m i da je tu dno ravno. Pravo mesto za zabacivanje je dakle negde oko 15 m, jer se ocigledno škrapa nalazi izmeðu 10 i 15 m od obale Postavite sistem sa hranilicom i udicama i zabacite na udaljenost od oko 15 m. Najlon zakacite na “line clip” na špulni, kako bi svaki put bacali na isto mesto. Da bi pravac uvek bio isti, odredite neki nepokretni orijentir na suprotnoj obali. Ukoliko ocekujete izuzetno krupne i borbene ribe, kao što su som, šaran ili amur, nemojte kaciti strunu za “line clip”, jer ce vam riba otkinuti najlon u slucaju da krene od vas nakon što je uzela mamac. Sada je potrebno odrediti pravilnu strategiju prihranjivanja mesta. Ukoliko smatrate da je riba vec tu, bolje je prvo baciti sistem bez hranilice. Ako nema trzaja nakon par desetina minuta, dodajte hranilicu na sistem. Sem ako ste vešti u prackanju primame na tacno mesto, bolje je baciti nekoliko puta sistem sa hranilicom i tako nahraniti mesto. Kada se pojave trzaji, prilagodite bacanje hranilice vrsti i velicini ribe. Ukoliko je neophodno, skinite i hranilicu i pecajte samo sa olovom. Dobra je praksa, da nakon inicijalnog prihranjivanja mesta,prvih par zabacaja budu nešto blize vama. Na taj nacin cete loviti ribe koje su pobegle sa mesta hranjenja u isto vreme ne uznemiravajuci hranjeno mesto. Kada udarci prestanu ili kada odredite da je jato stiglo na mesto hranjenja, pocnite sa zabacivanjem na mesto koje ste nahranili. Tokom pecanja moze vam se desiti da riba prestane odjednom da grize. Razlozi mogu biti sledeci:

• Ribe su postale oprezne prema mamcu koji nudite. Promenite mamac. Nekada samo promena broja crvica ili glista mogu doneti nastavak ribolova.
• Riba je uplašena udarcem hranilice u vodu. Probajte da mekše bacate sistem i da pravite manji udarac u kontaktu sa vodom. Malo omekanite primamu, kako bi se brze i lakše raspadala.
• Moze se desiti da su ribe napustile hranjeno mesto i krenule ka dubini. Ovo jato cesto radi, mada se uvek nakon odredjenog vremena opet vraca na hranjeno mesto. Da bi lovili i u ovim trenucima, skinite hranilicu i postavite nešto vece olovo. Zabacujte dalje. Hranilicu vratite tek kad se ribe opet primaknu. U suprotnom, hranicete sve dalje i dalje i ribe ce na kraju otici toliko daleko gde necete moci da dobacite.
• Kada odlucite da izvucete sistem napolje kako bi proverili da mamce, dobra je taktika da prvo cimom štapa uradite blagu kontru. Nakon toga namotate najlon od 1 do 2 m. Tu ostavite sistem par minuta. Ovaj manevar moze osokoliti ribu da uzme mamac jer se pomerio

Post Reply

Return to “Sistemi i prezentacija”