Dubinski ribolov

Sistemi i prezentacije za fider i dubinski ribolov..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Dubinski ribolov

Post by Barjak » 06 Jul 2012, 19:33

Deverike su najcešce lovljene ribe ovim nacinom ribolova. Prvo što treba pripremiti je primama.
Mnogo je dobrih kupovnih gotovih mešavina za ovu tehniku i mešavina od 1/3 belog hleba i 2/3 crnog je sasvim zadovoljavajuca. U primamu dodajte malo šecera i arome vanile. Zamesite da se pri bacanju u vodi ne raspada na površini, kako ne bi primamili i druge sitne ribe. Jedan deo primame, nemojte previše natopiti vodom, kako bi ostao suvkast. Taj deo cete koristiti kao punjenje za hranilicu. Ova mešavina mora biti manje vlazna, kako bi se brzo raspala na dnu vode. Ono što je bitno, je da se kompletna primama raspe iz hranilice. Ukoliko vam se pri izvlacenju mamca vrati i hranilica puna primame, posao niste valjano uradili.

Pribor

Za pecanje na kratkim i srednjim razdaljinama potrebni su vam štapovi dugi 3-3.3m. Za vece udaljenosti izaberite duze štapove 3.6-3.9m Ukoliko je vreme vetrovito, koristite nešto tvrdje štapove. Svaka kvalitetnija mašinica je dobra za ovaj ribolov, ali bi mašinica sa long-cast špulnom bila za nijansu podesnija. Birajte tonuci najlon, nosivosti oko 1,4 kg. Ukoliko nikako ne mozete da zabacite dovoljno daleko, jedino vam preostaje da uzmete tanji najlon. U tom slucaju nikako nemojte ici ispod najlona nosivosti 0,9 kg. Koristite open-end hranilice srednje velicine. One su odlicne za zabacivanje raznih mešavina prihrana u koje moyete dodati kastere i crvice, a takodje pri kontri pruzaju mali otpor. Klasicne spiralne hranilice su odlicne za daleka zabacivanja, jer imaju pogodno skoncentrisanu masu. Medjutim, ove hranilice nisu namenjene za prihranu zrnastom hranom niti hranom u koju su dodati crvici ili kasteri. Kao sistem vezivanja treba koristiti klasican paternoster. Bitno je da se sistem tako podesi da se najlon sa udicom nikako ne zamrsi sa hranilicom. Na pocetku probajte sa podvezom dugim i 90 cm, ali ako vidite da gubite mnogo udaraca, produzite podvez na 1,8 m. Ovako dug podvez ce dati više slobode ribi, ona ce više poneti mamac i više ga progutati, tako da ce i kacenje biti verovatnije. Udice treba da budu u rasponu velièina 16 do 22 u zavisnosti na koji mamac pecate.

Tehnika

Na samom pocetku ribolova, skoro kod svih tehnika je bolje prihraniti mesto. Izuzetak je ova tehnika. Naime, ukoliko na mesto bacite nekoliko kugli prihrane, a riba je vec tu, sigurno cete rasterati jato. Zato je bolje prvo zabaciti i ukoliko nema udaraca, tek onda primamiti. Drugi daleko veci problem je preciznost bacanje kako primame tako i mamca kasnije. Naime, ovde je od esencijalnog znacaja da se sve vreme ribolova na isto mesto baca i mamac i primama. Kako se to mesto nalazi i do 30 m daleko, problem kod neiskusnih pecaroša je još veci. Preciznost bacanja primame se stice vezbanjem uz upotrebu pracke i tu nema neke tehnicke pomoci. Medjutim, kod zabacivanja mamca postoji jedna mala pomoc - “line clip”. Naime, kada prvi put zabacite na zeljeno mesto, na najlon kod mašinice postavite marker I provucite najlon kroz “line clip” na mašinici. Svaki naredni zabacaj bice iste daljine, samo je potrebno da vi svaki put bacate u istom pravcu.

Dva moguca scenarija

Prvi scenario - U prvih 10 minuta pecanja zabacili ste 5 puta, sa ciljem da raspete što više primame hranilicom. Ne zelite da koristite pracku kako ne bi rasterali ribu. Hranilicu ste svaki put prizemljili meko na vodu. Nište se ne dešava i vi nastavljate da zabacujete na svakih 5 minuta. Zabacili ste još tri puta i nije bilo trzaja. Takodje niko oko vas nije imao trzaj. Vrlo je verovatno da u vodi ni nema deverika i treba promeniti taktiku. Prihranite mesto prackom. Zabacite i cekajte. Deverikama je potrebno da se okupe u prostor koji ste bogato nahranili.

Alternativni scenario - Poceli ste sa pecanjem bez bacanja primame i u prvih pola sata upecali jednu ribu. I oko vas je par pecaroša upecalo po jednu ili dve ribe. Jasno je da se deverika hrani i potrebno je da što pre bacite primamu, kako vas neko ne bi preduhitrio. Medjutim i ostali pecaroši su primetili da vi hranite mesto pa su poceli i oni da bacaju primamu. Kako su mnogo nestrpljiviji od vas, a i manje iskusni, I kako riba odmah i ne moze da “proradi” na svakih 20 minuta bacaju po kuglu primame. Uskoro, zbog stalnog buckanja riba potpuno prestaje da radi na njihovim mestima i naseljava se na vaše mesto, koje ste vi utišini, dobro nahranjeno cuvali.

Napomene

• Povlacenje mamca u nekim slucajevima moze biti jedini nacin da uhvatite deveriku. Naime, kako je podvez jako dug, deverika ce uzeti mamac u usta i nakon odredjenog zadrzavanja ga ispljunuti. Pri tome se nece kretati, pa vi necete ni primetiti trzaj. Da bi se to sprecilo, probajte sa vremena na vreme da blago podignete vrh štapa. To ce pokrenuti I mamac i hranilicu i mozete zakaciti ribu ukoliko joj je mamac u ustima ili je uplašiti i nagnati u beg na neku stranu te ce se sama upecati.
• Da biste bili sigurni da ce primama ispasti iz hranilice, zamesite je da bude malo suvlja od one primame koju koristite prackom.
• Obratite paznju da vam se sistem ne umrsi. Izuzetno je bitno da on legne na dno na onom mestu gde se primama i rasula. Da bi ovo postigli, nekoliko minuta nakon zabacaja privucite ceo sistem za onoliko koliko vam je dugacak podvez. Ovim manevrom cete uneti mamac na hranjeno mesto

Post Reply

Return to “Sistemi i prezentacija”