Kratki ribolov

Slobodne teme o fider i dubinskom ribolovu..

Moderator:Masterbih

Post Reply
User avatar
trol
Keder
Keder
Posts:19
Joined:01 Apr 2015, 04:57
Kratki ribolov

Post by trol » 18 Sep 2015, 20:15

Kratki ribolov.

Iduću subotu kolega i ja organiziramo i lovimo sada već tradicionalni 3. feeder kup parova u Jastrebarskom na jezeru u parku Erdody.
Iako mi je jezero 150 metara zračne linije od kuće na istome nisam lovio više od 3 mjeseca, što zbog obveza, što zbog godišnjeg odmora, što zbog izrazito visokih temperatura ovog ljeta.
Krajnje je vrijeme da odlovim jedan kratki trening ribolov i uvjerim se kako riba radi.
Na jezero dolazim nepripremljen tj. sve radnje koje prethode uspješnom ribolovu moram odraditi na licu mjesta na obali jezera.
Za prihranu koristim hranu Masterbih Feeder Carp jer u jezeru plivaju pretešno šarani, amuri te babuške.
Image

Image

Za ovaj kratki ribolov od max. 4 sata procjenjujem da će mi biti dostatno cca 2kg navedene Masterbih hrane koju prvotno navlažim.
Image

Tako navlaženu hranu ostavim da odstoji cca 15 minuta i za to vrijeme pripremam 2 feeder štapa koja ću koristiti u ribolovu, prvi za hranjenje pozicije, drugi za sam ribolov.
Nakon što je hrana odstajala 15 minuta istu prosijem kroz sito i odstranim eventualne krupne dijelove hrane koji nisu uspjeli proći kroz sito.
Image

Image

U prosijanu hranu dodajem prvo manju količinu mikro peleta(2mm).
Image

Zatim malo krupnije pelete promjera 4mm.
Image

I na kraju neizostavan šećerac, te dobivam upravo ono što sam želio, a to je primama za šarana koji nam je i cilj ovom kratkom ribolovu.
Image

Sve to dobro izmješam i na kraju dobivam smjesu hrane i dodataka kojom ću hraniti i loviti na nahranjenoj poziciji. Samo hranjenje zbog što veće preciznosti odrađujem sa jednim jačim feeder štapom i hranilicom većih dimenzija.
Naime prije sam hranio sa praćkom i vrlo brzo sam shvatio da korištenjem pračke nisam u mogućnosti tako precizno plasirati hranu na hranilište kao sa feeder štapom i hranilicom većih dimenzija. Prije početka hranjenja zaklipao sam rolu na određenu daljinu te na drugoj obali pronašao marker koji će mi definirati smjer hranjenja.
Image

Image

Nakon uspješnog hranjenja odlažem feeder kojim sam hranio te napokon na red dolazi lovni feeder na koji sam montirao 30gr kaveznu četvrtastu hranilicu i predvez od 50cm+, što je u skladu sa FIPSed feeder pravilnikom za službena natjecanja.
Image

Image

Lovni štap napokon je u "borbenom" položaju.
Image

Vrh je lagano napet i svaki čas očekujem prvi griz.
Image

Akcija počinje vrlo brzo, babuške su "sjele" na hranilište i dobivam nekoliko komada do 0,5kg težine. Nervozne grizeve babuški naglo zamjenjuje jedan "muški" griz, vrh feedera se savija i kao da mi daje do znanja da je to ono što sam čekao. Već nakon kontriranja i orvih par sekundi drila shvaćam da je na udici šaran. Nakon borbe od 7,8 minuta u podmetaču je prekrasan šaran.
Image

Nakon njega sve učestalije primaju babuške i nekoliko manjih šarana od 0,5kg do 1kg. Grizevi su izuzetno dinamični i kao takve skoro pa je nemoguće ne realizirati ih. I tako u šumi grizeva babuški i malih šarana dolazi na red i jedan pravi griz.
Zatežem, proradi kočnica na roli i riba kreće u bijeg. Vidjevši da riba uporno želi otići iza otoka malo pritežem kočnicu i pokušavam zastaviti taj nalet ali kako lovim na udicu br. 12 riba ne posustaje i otkačuje se.
Šteta, zasigurno riba od 10kg+, no ni prvi ni zadnji put da je riba pobijedila ribiča.
Zabacujem na hranilište i samo što sam štap spustio na Rod Rest uočavam silovit udarac po vrhu feedera, te pomalo iznenađen brzinom i silovitošću griza kontriram s mišlju da sam presporo reagirao i samim time izgubio još jednu ribu, ali nakon 3 do 4 okretaja ručicom role shvaćam da se riba zakačila i borba počinje.
Za razliku od prošlog griza u ovoj rundi pobjeđujem ja.
Image

Rezime cijele priče koja je trajala nešto malo više od 3 sata, je velika količina babuški, te nekoliko manjih šarančića do 1kg i 2 od 3 realizirana griza većih šarana. Sve u svemu za jedan takav brzinski kratki ribolov više nego odlično.

Bistro,
Trol

User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts:4660
Joined:02 Dec 2011, 16:58
Location:Germany
Contact:

Re: Kratki ribolov

Post by Masterbih » 20 Sep 2015, 17:24

Lijep opustajuci ribolov.
Bistro!

Post Reply

Return to “Ostalo”