MEŠENJE

Sve o hranama i primami koja se koristi u ribolovu na plovak..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

MEŠENJE

Post by Barjak » 14 Sep 2012, 10:40

Ribolovci na različite načine pripremaju hranu, a najčešće na licu mesta, što baš i nije najbolje, jer nekim sastojcima hrane treba više vremena da se nakvase, da nabubre i doprinesu ukusu i “konzistentnosti” hrane.
Pravilno nakvašena hrana je rastresita, a ne mljuzga ili tvrda kao git! Stoga je najbolje takozvanu takmičarsku hranu nakvasiti bar 10 sati pre takmičenja, ali ne jako, već samo da bude ujednačeno navlažena, kako bi mogao da započne proces njenog bubrenja i sjedinjavanja mirisnih i drugih sastojaka. Takvu hranu treba na licu mesta doraditi prema potrebi. Najbolje je ako se dodatno kvašenje obavi fajtanjem iz flaše sa raspršivačem.
Pravilno pripremljena hrana mora se propustiti kroz sito da bi se dobila ujednačeno rastresita masa koju onda možemo jednim stiskom šake oblikovati u “gomboce” ili u kugle veličine pomorandže. Ako je hrana korektno navlažena onda će od stiska prilikom formiranja kugli zavisiti koliko će ona biti čvrsta. Provera pravilnog vlaženja hrane je jednostavna: stiskanjem u rukama se formira najtvrđa moguća kugla, koja mora da se lepo razmrvi kada stisak postane previše jak. Blagim stiskom formiraju se kugle koje će se u dodiru sa vodenom površinom raspasti, a ponekad čak i neposredno pre toga. Jačim stiskom dobićemo kugle koje će se raspadati dok propadaju ka dnu. Najjačim stiskom naših ruku biće formirane kugle koje će gotovo cele potonuti na dno i tamo se, usled bubrenja hrane, polako raspadati.

Limar
Genije
Genije
Posts: 1006
Joined: 12 Jan 2012, 17:24
Location: Stara Pazova Republika Srbija

Re: MEŠENJE

Post by Limar » 15 Sep 2012, 09:56

Mesenje praskaste primame za plovak pocinjem nezaobilaznim TTXom od VDE....na kesu TTX dodam 1,5l jezerske vode,20 minuta se ostavi to da odradi i tada delujem dodavanjem 5kg odabrane hrane i kad sve to lepo izmesam dobijem savrsenu hranu za pecanje!inace praskasta koja je uradjena u TTX kada se oblikuje u kugle u saranskom ribolovu moze da se baci preko 130m a da pri udaru o povrsinu ne ode u maglu nego u komadima pocinje da deluje na dnu!
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...

Post Reply

Return to “Praškaste hrane za plovkarenje”