Rečni rak

Crvici, gliste, kasteri, larve i ostali prirodni mamci..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Rečni rak

Post by Barjak » 08 Oct 2012, 13:56

Image


Od najstarijih dana slatkovodni rakovi se upotrebljavaju za ishranu. Kvalitet rakova se na tržištu ceni prema količini jestivog mesa. Ono se nalazi u velikim klještima, mišićima abdomena i repa. Mužjaci su razvijeniji, imaju šira leđa i veća klešta, pa su zbog toga i traženiji.Meso rakova je veoma ukusno i hranljivo, ono predstavlja biološki punovrednu hranu. Najukusniji su od sredine proleća do kraja jeseni. Rečni rakovi bogat su izvor proteina visoke biološke vrednosti, obiilja mineralnih sastojaka (naročito fosfora), a sadrže i znatne količine vitamina (naročito A i D). Izuzetno su bogati esencijalnim aminokiselinama i drugim supstancama potrebnih organizmu za rast, razvoj, intelektualni rad i druge veoma važne funkcije. Rečni rakovi imaju omega-3 masne kiseline oko 0,17 mg u 100 grama mase. Meso rakova se brzo i lako vari, ima malo vezivnog tkiva, povoljno utiče na metabolizam i organizam, sastojke odlično iskorištava.

Ribe vrlo rado kidisu na raka bez obzira na to da li mu je oklop mek ili cvrst. Rak sa cvrstim oklopom mnogo je postojaniji na udici. Rakove na duze vreme mozete cuvati u posudama koje su izbusene i potopljene u vodu. Na krace vreme ih mozete odrzati u posudama u koje ste prethodno stavili dosta navlazene trave i koprive. Manji primerci stavljaju se celi na udicu, dok kod vecih odsecate samo repni deo i njega koristite kao mamac. Tako se kao mamac koristi i samo mesnati deo izvadjen iz repnog dela raka. Osim soma, kojem je rak poslastica, neretko ga uzimaju i mrena, klen, mladica, jegulja pa i stuka.

na poslednjem pecanju na velikom iznenadjenju uhvatio sam jednog velikog jedno 10 cm u Jakovo kod Smedereva.Sto je znak da je voda u Dunavu cista.

Post Reply

Return to “Prirodni i ostali mamci”