Brzinski lov beovica

Sve o tehnikama i plovkarenju..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Brzinski lov beovica

Post by Barjak » 06 Jul 2012, 20:47

Nije redak slucaj da se na nekoj vodi mozete naci ispred ogromnog jata beovica. Uz pravilnu primamu, mamce i dobro podešen pribor, za kratko vreme moze uloviti lepu kolicinu riba. Lov beovica vem nece doneti kapitalne ulove, ali moze biti izuzetno atraktivan u onim danima kada druge ribe ne rade, kada ste na odmoru i nemate kod sebe kompletan ribolovni pribor, kao i kada zelite da se odmorite od svakodnevnog zivota. Treba reci da mladi upravo ovakvim ribolovom zapocinju svoj kontakt sa vodom. Da bi ih ohrabrili da nastave i savladaju sve tehnike modernog ribolova, iskusniji pecaroši bi trebalo da im ovaj lov ucine što efikasnijim. U ovom tekstu nalazi se osnov sa akcentom na sportski aspekt ove tehnike ribolova. Prvi korak koji je potrebno da uradite da biste se okušali u ribolovu beovica, jeste da se upoznate sa njihovim osobinama, staništima, mamcima i primami. Ukupna kolicina ribe koju mozete uloviti ovom tehnikom za jedno popodne je i do 7kg. Ako znate da je tezina beovica oko 15 g, jasno vam je da je ovaj stil pecanja pre svega sportski i vrlo zanimljiv. Na nepripremljenim mestima, bez primame, beovice napadaju mamac periodicno. Kada jato dodje, u proseku se peca po jedna beovica na minut, medjutim, jato brzo pretrazi kompletan areal i nastavlja dalje. Tada nastaje duzi period neaktivnosti. Cilj ove naše tehnike je da jato zadrzimo što duze i na taj nacin maksimalno smanjimo vreme neaktivnosti. Obicno je prvih sat vremena najneaktivnije, jer se ceka da jato dodje. Ovo cekanje moze biti i mnogo krace, ali je prosek oko sat vremena. Nakon tri do cetiri sata broj ugriza po minutu je najveci, a nakon toga se polako smanjuje. U zavisnosti od naše veštine, ovo smanjivanje moze biti vece ili manje. Iskusan pecaroš moze upecati po jednu beovicu svakih 10-15 sekundi.

Pripreme

Kada se ispred vas nadje jato gladnih beovica, nije teško i uhvatiti ih. Idealna udica je velicèina 20 ili 18, a najlon mozže biti i vece nosivosti nego što su one. Idite na najtanje najlone koji ce vam omoguciti lagodno pecanje. Dakle da se ne mrse i ne uvijaju. Nosivost od 1,4 kg je sasvim dovoljna da izvuce i mnogo vece ribe od beovice. U ovom slucaje nema predveza vec se isti najlon veze za vrh štapa, na njega se postavi plovak, minimalna koliclina olovaca i na kraju udica. Ukoliko pecate ribe sa dna, olovo postavite što blize udici jer u tom slucaju prirodna prezentacija mamca nije bitna. Ukoliko pecate pri površini ili u srednjem delu, olovo podignite koliko mozete, a da vam kontra ostane dovoljno brza i da uticaj strujanja vode ne bude prevelik. Bodorka pri uzimanju ne zvace mamac, vec ga neznim ustima obuhvata i guta. To vam omogucava da na istog crvica ili glistu, mozete uhvatiti i desetak riba. Mestu pecanja treba maksimalno priæi, kako bi mamac mogli lako da plasirate na zeljeno mesto, a da vam pri tome polozaj ruke bude ugodan. Naime, kod ovog metoda, štap neprekidno drzite u ruci. Štap uhvatite oko 50 cm od kraja. Drzite ga šakom sa strane, tako da vam lagodno ulegne u ruci. Da bi dodatno olakšali drzanje, oslonite kraj štapa na donji deo podlaktice, sve do lakta. Idealan, balansiran štap, bi trebalo da blago preteze unapred, cineci minimalan pritisak na vašu podlakticu i zglob. Medjutim, vecina štapova nije balansirana, što otezžava njihovo dugotrajno drzanje. Štap se balansira dodavanjem adekvatnog otezanja ispod kapice na zadnjem kraju. Mrezasta, pletena cuvarka sa širokim otvorom (bar 60 cm) je idealna za ovu vrstu ribolova. Postavite je pored vas, tako da lako ubacujete upecanu ribu. Svaka sekunda koju uštedite prilikom skidanja ribe sa udice, je dragocena, jer cete u ukupnom skoru imati više riba i u slucaju da ste na takmcenju, vece šanse za pobedu. Imajte na umu da beovice vrlo lako spadaju sa udice. Trudite se da ih samim cimom štapa izbacite iz vode, tako da ako se budu I otkacile, po inerciji nastave da lete ka vama. Takodje mislite o tome da mamci i primama budu pri ruci, jer ce to dodatno smanjiti trošenje vremena.

Pribor

Idealno je da na pecanje ponesete cetiri nameštena štapa od po 4,5m, 3,5m, 2,5m i 1,5m. Na pocèetku koristite najduzi štap, medjutim, kako ribolov odmice, pravilno rasporedjenom primamom, jato cete privuci blize obali i samim tim preci na kraci štap. Cilj vam je da pecate na 1,5 m štapu, jer on omogucuje najbrze rukovanje. Ukoliko nije dozvoljeno da koristite taj broj štapove, koristite štap duzine koja je propisana, a po potrebi ga mozete skratiti skidanjem nastavka. U isto vreme potrebno je da skratite i najlon. Ova operacija vam nece uzeti mnogo vremena, medjutim, ukoliko se jato opet udalji od obale, vreme potrebno da ponovo produzite najlon je dosta veliko. Kada pecate klasicnom teleskop-pecaljkom izaberite štap ciji je vrh maksimalo mekan, što ce vam omoguciti lagodne zabacaje lakog sistema, a rukohvat cvrst. Ovakav štap ce u svom srednjem delu biti srednje mek i nece se previše uvijati zbog uticaja bocnog vetra ili pomeranja vaše ruke. Duzina najlona mora biti takva, da kada podignete štap iz vode udica dodje tacno gde vam je leva ruka (ukoliko pecaljku drzite desnom) ili malo duza. Ovo ce vam omoguciti da lako skinete upecanu ribu sa udice. Imajte na umu da prekratak najlon uvek morate dodatno da povucete ka sebi, što ce napnuti štap i otezati otkacinjanje ribe sa udice. Sa druge strane predugi najlon ce se prilikom zabacivanja kaciti i za ruke i za okolinu.

Primamljivanje

Prihranjivanje beovica je najslicnije hranjenju jata golubova u parku. Potrebno je da bude konstantno i srazmerno jatu inace ce ono ili da otpliva ili ce prestati da se interesuje za vaš sledeci zabaèaj. Pri svakom zabacaju, dakle svakih 15 do 20 sekundi, potrebno je da bacite po 3 do 4 bela crvica i po jednu kuglicu primame velicine oraha svakog minuta. Hranite mesto udaljeno oko 2 m od vas. Krupnije beovice ce se uvek sakupljati par metara dalje od mesta koje prihranjujete, tako da ce sa ovakvim prihranjivanjem, one biti tacno tamo gde zabacujete. Mamac menjajte cim primetite da je broj udaraca opao. Nikad ne cekajte dugo sa starim mamcem, ako je on neatraktivan. Ukoliko je voda obojena, crveno i bronzano obojeni mesni crvici su se pokazali lovnijim.

Tehnika

Osnova je da uhvatite ritam u zabacivanju i izvlacenju riba. Na pocetku ce taj ritam biti sporiji, medjutim, kako trzaji budu ucestaliji, tako ce ovaj ritam više liciti na ritmicno kruzenje štapom. Nakon zabacivanja, pustite da strujanje vode odnese mamac i plovak na mesto i sacekajte da se plovak ispravi. Plovak ce lako i na najmanji trzaj ribe reagovati i vi treba odmah da kontrirate, pazeci i usmeravajuci ribu ka vama, kako ne bi, u slucaju da spadne sa udice, pala u vodu. Obratite paznju na rastinje iza vas. Svako mršenje najlona u njega prouzrokovace gubitak vremena koji moze da vas košta plasmana. U toku ribolova, uvek posmatrajte da li je došlo do usporavanja ovog ciklusa. U tom slucaju je bitno da pravilno reagujete. Mogu se desiti dve stvari:

Post Reply

Return to “Tehnike”