Pecanje na hlebnu ruzu

Sve o tehnikama i plovkarenju..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Pecanje na hlebnu ruzu

Post by Barjak » 06 Sep 2012, 12:29

Kao i pecanje bandara na delice glista, tako je i pecanje bele ribe, a posebno bodorke i babuške nahlebnu ruzu izuzetan metod za zimske dane kada je voda hladna i bistra i dane kada riba slabo radi.
Belu ribu, a pre svega bodorku, treba traziti pri dnu, tamo gde je najdublja, najtamnija i najtoplija voda. Ako pecate na kanalima, ona se moze naci negde na sredini kanala, posebno ako su ivice vrlo strme.
Ukoliko lovite blize obali na kojoj se nalazite koristite štek ili dugacki pec štap, a ako pecate sa suprotne strane, mozete koristiti vagler, jer one ce uplašiti ribu. Pec metod je dobar kada lovite sitnije primerke, koje mozete direktno dizati iz vode u ruku, medjutim, kada je jato mešovito šteka je bolja.

Sistem

Kada je voda cista, bistra i sporija, koristite tanke plovke nosivosti 0,2 do 0,3 g i opteretite sa olovcima broj 10, 12 i 13 ravnomerno po najlonu.Ovde vam nije cilj da pecate dok mamac pada, vec je cilj da mamac prirodno padne, kako riba ne bi posumljala u njega.
Kada je voda sa primesama algi ili trave i kada voda tece, potreban vam je stabilniji sistem. Najbolje je koristiti 0,3 do 0,5 g plovke oblika ragbi lopte, postavite jedno olovce broj 10 ispod polovine dubine i potom jednu 12-icu i jednu 13-icu.
Bez obzira koji plovak koristite, on treba da ima tanku zicanu antenu i mora biti tako namešten da ne pruza gotovo nikakav otpor.Bodorke ce, osete li i najmanji otpor ispljunuti mamac i udicu. Karaš ce verovatnije skinuti ruzu, a da vam se plovak samo malo zaljulja. Zato je neophodno da plovak bude pravilno opterecen i dovoljno potopljen, teda mu samo antena viri.

Hlebna ruza, pribor i tehnika

Najcešca greška pri izradi hlebne ruze je što mnogi ne pritisnu hleb dovoljno, te on vrlo lako spada sa udice. Neki ruzu blago uvaljaju izaobljuju, ali pravo rešenje je da je sa jedne strane stisnete da bude okood 2 do 3,5 mm tanka. Tako pravilno stisnuta ruza dosta dugo ostaje naudici. Sa druge strane, vrlo je bitno da je hleb apsolutno svez. Ruzu od 2mm kacite na udicu broj 22, dok ruza od 3,5 mm ide na udicu broj 20.Vece udice po pravilu razbijaju ruzu, koja lako spada. Udica bi trebaloda bude srebrnog sjaja, širokog otvora i da se veze na najtanji moguci najlon koji mozete naci. Medjutim ovaj najlon mora biti izuzetnog kvaliteta. Do sadašnja preporuka vazi za pecanje bodorki, koje su po pravilu izuzetno stidljive i oprezne. U slucaju da se pecaju karaši ili babuške,udice mogu biti i do dva broja vece, a najlon bi morao biti bar 0,12 nosivosti i preko 1 kg, jer su ove ribe izuzetni borci na udici.
Sa pecanjem pocnite na dubini od oko 10 cm iznad dna, ako pecate bodorke, odnosno 10 cm vecoj od dubine vode, ako pecate karaše i babuške. Za bodorke je bolje da se mamci nalaze blago iznad dna, jer ce radije uzeti mamac koji se pomera i njiše, nego nepomicno lezi. Krupnije bodorke ipak, više vole da uzmu mamac sa dna, no imajte na umu da je krupnih bodorki veoma malo, pa je sve u vašoj proceni,odnosno u onome šta zelite da postignete.

Primamljivanje

Primamljivanje mozete raditi kuglom od cistih nakvašenih mrvica belog ili crnog hleba, kao i lopticama belog hleba. Ukoliko hleb drzite u plasticnoj kesi, nije potrebno da ga dodatno kvasite, vec ga samo rukama stisnite u loptu velicine golf lopte. Pravilno stisnuta lopta prvo ostaje par trenutaka na površini vode, a onda polako pocinje da tone, ostavljajuci trag za sobom. Ukoliko je voda mutnija, stisnite kuglu malo jace, kako se nebi raspadala u gornjoj polovini vode.
Kolicina primame zavisi od dana. Pazite da ne prehranite vodu,što je hlebom vrlo lako uciniti. Generalno, ako ribe ima, pored inicijalnog primamljivanja, dvema kuglama velicine lopte za golf, treba nakon par upecanih riba dodati još malo. Ako riba ima vrlo malo, svako dodatno prihranjivanje znaci i prestanak ribolova.

Napomene

• Potrazite u vašoj ribolovackoj radnji malo pomagalo koje moze izrezati pahulju hleba iz njegove sredine. Takva, nestisnuta pahulja, nekada daje bolje rezultate nego hlebna ruza.
• Ukoliko riba radi na hleb, ona to pokazuje odmah nakon zabacivanja. Ako u prvih 25 minuta nema ugriza, menjajte tehniku.

Post Reply

Return to “Tehnike”