Lazni prodavac i krsenje autorskih prava!

Sva obaviještenja i važne informacije za korisnike Masterbih foruma. (Procitaj obavezno)

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts: 4658
Joined: 02 Dec 2011, 16:58
Location: Germany
Contact:

Lazni prodavac i krsenje autorskih prava!

Post by Masterbih » 15 May 2018, 21:12

Postovane kolege,
Dobili smo informaciju da je u BiH lazni prodavac nudio Masterbih proizvode na internetu i tako pokusao ostvariti nepripadnu financijsku korist na stetu kupaca i nase firme.
Po tom pitanju smo ekspresno reagovali te uz pomoc zakonodavnog tijela i javnog servisa uklonili sporne oglase i predali dokumentaciju o krsenju autorskih prava.
Sporno u ovom slucaju je i to da lazni prodavac nije imao nase proizvode niti dozvolu za prodaju istih, a cijene proizvoda su bile uvecane za 5-6 puta.
U komunikaciji sa potencijalnim kupcima se ponasao bahato te je tako jedan ribolovac posumnjao u oglase i prijavio nam ovaj slucaj.
Ako primjetite sumnjive oglase ili sumnjive osobe koje se predstavljaju kao prodavci nasih proizvoda molimo vas da nas obavijestite kako bi smo poduzeli sve mjere u sprjecavanju ovakvih pojava.
Takodjer ako primjetite bilo kakvo sumnjivo koristenje naseg imena, proizvoda, logotipa itd. u neprimjerene svrhe, obavijestite nas o tome.
Hvala!

Kontakt:

Code: Select all

Telefon: +49 (0) 176 249 594 10
Fax: +49 (0) 89 999 644 12
e-mail: info@masterbih.com
Napomena:
- Kazna za krsenje autorskih prava se krece od 500€ do 100 000€, a pravno se tretira kao krivicno djelo te se uz novcanu kaznu moze dobiti i zatvorska kazna u trajanju do 3 godine.
- Kazneno djelo prevare, koje zakon opisuje kao 'lazno prikazivanje ili predstavljanje u pribavi protupravne imovinske koristi', novcana kazna i kazna zatvora u trajanju od 5 do 10 godina.
- Kazneno djelo narusavanje poslovnog ugleda, reputacije i klevete pravnog lica (tvrtke-firme) iznosenjem, pronosenjem ili izrazavanjem neceg neistinitog, kaznit ce se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
- Povreda subjektivnog prava, iznosenje neistinitih podataka ili neistinito prikazivanje poslovanja pravnog lica (tvrtke-firme) kaznit ce se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.
- Povreda prava na zig, povreda zasticenog robnog ziga, nematerijalna steta, omalovazavanje u smislu narusavanje poslovnog ugleda kaznit ce se novcanim iznosom od 1500€ do 4500€ i zatvorom od tri mjeseca do tri godine.
Uz sve navedeno mozete biti kaznjeni i po pitanju zastite potrosaca u vidu gradjanskopravnih i javnopravnih elemenata, a kazne su od 200 do 500 dnevnica koje sudac odredjuje nakon sto mu tuzilac predstavi tezinu pocinjenih djela.

Post Reply

Return to “Važna obaviještenja”