Zanimljivo druzenje atoth ,
holcer wrote:Interesantna riba,nikad je nisam ulovio al nisam ni pokusavao
jer neznam kad se lovi i kako a vjerujem da ih i kod mene na Savi ima ,
mada nemam puno mijesta sa velikim kamenjem.
Dobro bi mi dosao savjet kako i gdje , volio bi ga probati uloviti...

Evo holcer da probam:-Mi ga obicno cekamo na klasicnu postavu,no mozes i staviti da je prvo olovo na dnu pa tek onda udica ,ja koristim br4.Pokazatelj pocetka za lov na njega je da se uvijek okrecem slucaju kad se pocinje brati kukuruz.Od tog vremena on pocinje intenzivnije uzimati.Najveci razlog zbog cega jace grize je taj da se grupira i sprema za mrijest,jedina nasa riba koja se tako kasno mrijesti.Ako imas dijelove rijeke sa buranom obalom a nedaleko imas kakav sodrani sprud e tu probaj,a i na prjelazima iz dubljeg u plice.Staniste mu je slicno kao i kod soma.Za mamac mozes koristiti bilo kakvo meso,ribice zive i mrtve,djelove ribica,gliste.U lov krece sa mrakom,a kad je poviseni vodostaj i zamuceno mozes ga cekati i po danu.Samo jednom sam ga ulovio sred ljeta uz potopljeno drvo kad sam cekao stuku.E sad u ovo vrijeme naoruzaj se strpljenjem,termosicom sa kuhanim vinom ili rum sa cajem te toplom odjecom.Bar svakih pola sata provjeri i po potrebi zamijeni mamac.Zna se cesto dogoditi i da ne primjetis griz,a on ni da mrdne,a zgutal je u zdrjelo.Postoje price da mozes koristiti zenku koju stavis u neku manju cuvaricu i bacis u vodu gdje lovis.Trebalo bi da se sakupljaju muzjaci oko nje koji bi mogli uzimati mamac.Ja to nikad do sad nisam koristio,ali vrjedi probati!Zenku ces razlikovati po debljem trbuhu koji joj je od nabrekle ikre i veca je.Jos jedna stvar je oko njihove jetre koja su jako izrazajna (debela-velika).Ona su ljekovita i koriste se kao kapi za oci.