Svako ima pravo da iznese svoje misljenje, ali bez vrijedjanja ikoga, bio to pocetnik od 3 dana ili onaj sa iskustvom od 30 godina!
Nas forum je za sve razumne generacije i nacije.
Logicno je da stariji i sa vise iskustva treba imati postovanje mladjih i neiskusnijih, ali tu poziciju netreba nikako zloupotrijebiti i hraniti svoj ego sa tim.
Cisti primjer sam licno "Ja" koji na forumu svoje firme dozvoljavam da ljudi spomenu i druge mamce, proizvode, iskazu svoje misljenje, reklamiraju nesto novo sto je zanimljivo za sve nas itd.
Ja ne zelim biti manipulator i neke ljude sankcionisati kao sto je to vecinom na drugim forumima.
Interesantno je kako ta cenzura i sankcije vaze samo za domace proizvodjace ili trgovce dok za one inostrane nije bitno.
Oni inostrani (marke i brendovi) se svakodnevno razvlace po temama u svakom smislu bez da iko obrati paznju na to, dok nama domacim dok progovorimo prigovore kako nesto reklamiramo.
Ne shvataju da pojedini iskusni trgovci posalju uljeza da neformalno navlaci forumase da se neki proizvod ili neki brand - firma provlaci kroz usi i oci citaoca.
Jedan od dokaza kako ni forum ni demokratija nije za svakoga da je predvodi.
Moje namjere su uvijek postene i casne, sto je dokaz i naseg odnosa po masterbih forumu, ali ajde to je tema zasebna.
Iz svega (i od svakoga) se ima nesto nauciti i ne pada mi na pamet da budem kao balon koji jako brzo i daleko poleti, a kad pukne, tad pada bez ikakve mogucnosti da se odrzi.
Svjedoci smo ere u kojoj su mnogi iskusni dugogodisnji ribolovci (ali staromodni) ostali bez ulova dok su pokraj njih neki novi klinci lovili ribu za ribom.
Za ovo (da bi bilo jasnije) staromodni i moderni obavezno procitaj moj P.S. na kraju.
Moje licno misljenje je da svaka voda ima svoju tezinu i onaj ko kaze da je negdje "lako" taj je malo pobrko loncice.
Pa desava se da i u ribnjaku sa konzumnom ribom nekad jednostavno sarani nece da jedu.
Na odredjenim lokacijama jedu, dok neke (iz njima poznatog razloga) izbjegavaju ili ih samo nekolicina jede.
Isto kao kad bi neko rekao da postoji mamac koji uvijek lovi, na svim vodama, u svim uslovima itd.
Kako to pojedine tupadzije (neznalice) vole reci, (a simpatican mi je taj srbijanski naglasak i ekavica), da se neko ne uvrijedi: Baca, ovo bre peca svugde kao ludo!
Takav nije svjestan da je vec u samom startu propo kao m**a kroz cepane gace.
Velika je razlika izmedju dvije osnovne stvari: Uhvatiti jednu ili par riba, a drugo je uloviti danas 150 riba, a sasvim nesto trece danima loviti sporadicno ili veoma uspjesno sa promjenama taktike jer jedna taktika nemoze konstantno raditi danima efektivno.
Ponekad su samo male nijanse koje nas dijele od ulova ili neuspjeha, a da ne pricamo o fatalnim greskama.
Upravo te jako male nijanse u komercijalnim jezerima igraju veliku ulogu dok na divljim vodama kad sve sagledamo i nije tako strasno kad se usporede iste nijanse.
Za mene je saran riba, a da bi ga uspjesno lovili moramo ga prvenstveno odlicno poznavati.
Ako zanemarimo njegov instinkt, ponasanje ribe itd. onda smo na ivici provalije.
Nekad su instinkt i intuicija u par oblika sto se tice sarana bile nespojive, ali danas smo svjedoci da se to dvoje sve vize zblizava i doznajemo kako ta riba nije bas "glupa" i naivna kako se mislilo, pa bilo gdje da zivi.
Da bude jasnije, instinkt je u biologiji urodjena teznja za odredjenim postupcima u vise oblika, a u psihologiji nesvjesan predosjecaj razvoja dogadjaja (intuicija).
Da bi to sve bilo jasnije, vidimo kako se na nekim kako ih nazvaste "bazenima" ulove ribe po 20, 30 itd. kilograma koje nikad do tad nisu bile ulovljene, prosto su bile neuhvatljive pored horde ribolovaca, znalaca, stapova, sistema itd.
To nam daje do znanja, da sva nasa busanja u prsa i znanje nisu bili dovoljni da ih prevarimo, pa i u tom bazenu.
Saran je saran, zivio on u bazenu ili u dunavu s tim da se sve razlikuje od ribe do ribe.
Neko ce reci, da, ali ovi su navikli da jedu boile u velikim kolicinama itd.?
O cemu mi pricamo?
Sta vi mislite da su sarani masine za gutanje boila?
Pa saran je nevjerovatno selektivna riba po pitanju kvaliteta hrane u vodi koja mu je trenutno dostupna.
Postoje ribe koje su jednostavno prozdrljive i jedu bez limita, cesto se love, moglo bi se reci veoma naivne, ali postoje isto tako i one neuhvatljive za koje treba stolicu zagrijati i u bazenu.
Isto tako je potrebno vrijeme da se kod nekih tvrdih oraha razbije taj gard, ukoliko ih jednom ili mozda dva puta prevarite (u tim bazenima) znajte da to vise nece biti tako lako, apsolutno suprotno misljenju da ce oni postati masine za zderanje svega sto padne u vodu.
Mnogi nisu ni svjesni kakve sve prirodne hrane ima u tim kvazi bazenima.
Primjer jedne sad vec moze se reci "teske" vode za mnoge, koja je nekad bila napljuvana kao bazen je i jezero Pelagicevo.
U tom jezeru ima prirodne hrane more, skoljki ima na milijarde itd.
Sta mislite da ce onaj lisac pored svoje urodjene hrane nasjesti na neku "Znj" boilu?
Oce mojega.
Ne kazem da nece nikad, mozda 1-2 puta maksimalno, ali onda postaje riba duh kako vec neko rece od pisaca modernog saranolova.
Svi znaju da je riba tu, a niko je ne lovi godinama!
Danas se takodje prica kako je kukuruz saranima u genima i jedu ga svugdje i uvijek, i tu se nebi slozio jer sam licno promatrao ribe (u bazenu - komercijali) kojima je kukuruz u vodi znak da vreba opasnost!
Vidio sam i ocijenio da dok osjete kukuruz ribe se odma razbjeze i ne dolaze na taj dio jezera danima.
Jednostavno veliki pritisak ribolovaca na vodu pobija tezu kako se saran moze naviknuti na nesto.
Ajd da vidim ko ce ih naviknuti na kukuruz kad je svaki dan u vodu zabaceno 50 stapova, svaki se dan love i zele namamiti na udicu sa tim istim kukuruzom.
Nesto slicno biva i sa boilama!
Tad se doslo do zakljucka i eksperimentisanja, kukuruz uz dodatak necega, obojen drugom bojom, aromatizovan itd.
Svi su mislili, to je to, par sablonskih prevara i varat cemo ih uvijek, jednostavno samo mijenjati boje, mirise ili neke dodatke, ali "prc Milojko"!
Dodje riba, usisa jedno - dva zrna kukuruza i uhvati citavo jato maglu kao po komandi.
Takodje postoje ribe tkzv. izvidjaci koje se odvoje od skupine (ostali u blizini cekaju sta ce biti), taj izvidjac dodje proba jedan mamac i kao da drugima u jatu dreknu, bjeeeziiiii.
Na takvim vodama najvise treba obratiti paznju na lokaciju i biti drugaciji od sablona koji se danima ponavlja na vodi.
Sve cesce vidimo kako na novim jezerima riba u pocetku bjezi od udara rakete od vodu, kasnije je taj zvuk privlaci jer je znak da dolazi hrana, a onda dolazi faza kad od toga ponovo bjeze itd. jer je znak za opasnost!
Za divlje vode takodje imam specificna misljenja, ali o tome drugi put ili u nastavku ako bude bilo potrebno da se nebi samo ja raspisao sam sa sobom, a ostali prestali.
Malo je tema uopsteno opsirna i dosta zanimljiva, ali tesko je odjednom iznijeti svoje misljenje u dahu, pa ajde za sad dovoljno od mene.
Ima se sta pisati danima..
P.S.
Sta sad, trebamo sve gigante i istorijske inovatore, modernizatore itd. saranskog ribolova nazvati salabajzerima jer nemaju pojma i love u bazenima?
Nebih se slozio s tim!