Evo malo ukratko o samoj rijeci:
Rijeka Po se nalazi u Italiji, tacnije na sjeveru Italije i njena je naj veca rijeka.
Njen tok je dug 652km, a tece samo kroz Italiju.
Po nekim starim mjerenjima naj sira tacka je bila 503 metra, a danas je kazu i veca, cak i do 600 metara.
Na nekim dijelovima je izuzetno uska i iznosi svega 200 metara.
Rijeka PO ima cak 141 ineteresantnu pritoku.
Prepuna je usca, a takodje i svojih kanala, posebno u donjem toku pred more.
Takodje su na Po poznate velike magle, a posebno u predijelu Torina zbog teskog industrijskog smoga.
U predijelu Milana vecina otpadnih voda zavrsi u ovoj rijeci, nazalost.
Rijeka Po trpi mnoga zagadjenja, a jedan od problema je i velik procenat benzoilekgonina, hemijske supstance koja se urinom izbacuje kod korisnika droge-kokaina.
Problem su i rafinerije, a 2010 godine je velika kolicina ulja zavrsila u rijeci.
Sve u svemu, ova rijeka se i dana danas dobro drzi, a smatraju je kraljicom velikih somova.
Ona je naime poznata po kapitalnim somovima, ali i saranima, mrenama itd..
Naj veci saran upecan u rijeci Po je tezio 34,8kg, a ulovljen je na lokalitetu Cremon-e.
Cremona je odlicna lokacija i tu pretezno obitavaju sarani, ali i sarandzije, mjesta su izvrsna i za lov Soma, Mrene itd.., primjer: ovakvi komadi mrena su sica..

Ako pricamo o somu, tad su naj bolje lokacije u okolini Mincio, ali i donjeg toka pred uljevanjem u more.
Soma svagdje ima u rijeci Po, ali sad govorim samo o kapitalnim primjercima preko 100kg.
Evo i nekih ulova sto se tice ovih terena..

Imao sam srecu da sve informacije dobijam iz prve i provjerene ruke, a inace je do takvih jako tesko doci ili se to papreno placa.
Italijani su inace veoma odbojni i ljudi sa slabim karakterom pa nije iskljuceno da vas prevare, ignorisu ili posteno slazu kako bi izvukli neku korist.
U sve to sam se i uvjerio jer su moji izvori isli tako daleko da su me vodili na odredjena mjesta kako bi porazgovarao sa ribolovcima.
U stanju su da vam se smiju u lice i lazu, ako uopste dobijete sansu da razgovarate s njima jer je to rijetkost.
U vecini slucajeva ce vas bukvalno odj....i.
Mene licno je naj vise zanimao donji tok rijeke gdje sam proveo i naj vise vremena prikupljajuci informacije.
Smjer "Delta Del Po" mi je bio prioritet.
Mnostvo kanala od rijeke Po, pritoka itd..

Jedan od zanimljivih kanala rijeke Po..

Jos jedan idealan, ali su problem veliki brodovi i tankeri koji kad tuda prodju sve zeznu sto se tice ribolova..

Ne bas idealna fotka jer je bilo nemoguce, ali dovoljno da se vidi popularni lokalitet gdje su poznati snimali filmove o lovu Soma, ali i Sarana..

Vecina pozicija je vrlo nepristupacna, i nije moguce tek tako doci sa autom, parkirati se i pecati, cak sta vise nemoguce je.
Ima par lokacija, ali sam ih nikada nebi pronasao!
Vecina obale izgleda ovako..

U planu mi je bilo da odlovim jedan dan na ovoj rijeci, ali po savjetu mog informatora to je odlozeno jer kad je povisen vodostaj, a rijeka nosi drvece i razne trave onda je skoro pa nemoguce nesto upecati.
Par dana prije mog dolaska su padale velike i jake kise, voda je povisena, ali naj veci problem su drvece, smece, trave itd.. koje rijeka Po nosi u ovakvim situacijama (velike kolicine).
Ribolov bez pomoci camca je skoro pa nemoguc na svim lokacijama, a pogotovo na ovim koje su mene zanimale.
Rijeka Po krije dosta lijepih velikih divljih sarana, pa koga to nebi privuklo??

Pun informacija krecem nazad, oprastam se od rijeke Po i obecavam da cu se vratiti.
Odlazim do kolege koji mi je obecao pokazati cuvenu ribolovacku (takmicarsku) stazu za Feeder ribolov gdje cu sutra loviti rame uz rame sa poznatim ribolovcima (testerima) iz vise drzava koji na ovoj vodi testiraju hrane, a ujedno imaju i treninge jer je ova voda poznata po lijepim ribama, ali ujedno i dosta teska za uloviti ribe.
Ovde se skoro svake sedmice odrzavaju razna poznata takmicenja i riba je prosla, osjetila i vidjela sve, pa se morate dobro potruditi da nesto ulovite, a uz to morate imati i dobru primamu jer jeftine i lose hrane apsolutno ne pale..
Sve to naravno uz dosta truda i znanja jer dobra primama ne lovi sama ribe..
Kako je to sve proslo, procitajte sutra uvece kad spremim reportazu za fider.
Rijeka Po je izazov za svakog ribolovca, ali bez podrobnih informacija ne vrijedi ni pokusavati pa se nadam da ce ove informacije barem malo pomoci onima koji se planiraju upustiti u ovakve avanture.
Bistro.