Koje boile na proljece

Sve o čarobnim kuglicama..

Moderator:Masterbih

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Re: Koje boile na proljece

Post by Fly and Carp Fishing » 31 Jan 2013, 22:19

Hajde ba ljudi pustite covjeka na miru. Pricajte o boilama koje da kacimo sad pocetkom marta.

Opet koje boile kaciti sad iduce sedmice. Dal Premium fish mix (ostalo 20-ak lovnih boila), dal preminum river (ostalo oko 2 sake lovnih) u kombinaciji sa tuti-fruti pop-up MB, dal fruty mix EB, Dal black fish EB, dal nesto 15-o. Koja velicina boile, voda... Hmmm... jos se dvoumimo izmedzu Pelagiceva i Smoluce... Nisam nikad lovio u ovo doba godine, i svaki iole pametan savjet je dobro dosao.

Imam neku svoju taktiku, al opet "neke taktike se u zadnji cas znaju promjeniti".Citiram naseg legendarnog Papeta. Hehehehehhe....

Bistro !!!
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

RED DRAGON
Keder
Keder

Post by RED DRAGON » 01 Feb 2013, 12:24

Ne vidim čemu toliki smijeh kad su u pitanju nazovimo to "jeftine" boile!Nekome je jeftina boila 10 eura po kili, nekome je po 2-3 eura po kili.Ovisi o tome kolko ko daje za pojedine komponente.Neko kupuje jeftinije,a neko skuplje.Slažem se da su jaja jedna od najskupljih komponenti 10 kom oko 2 eura,rijetko gdje manje.Može se nači puno jeftinije na farmama koje daju lom jaja i kad se uzme velika količina.(ovo nije svakome dostupno).I to se da riješiti koncipiranjem mixa u kojeg se ne stavljaju jaja,nego samo voda i eventualno 1 do 2 žlice egga!
Evo jedan u koji ide samo voda i košta 2,83 eura.

kukuruzna krupica 200g
pšenična krupica 150g
pšenično integralno 100g
lt 94 100g
sardina/inćun 100g
bučino brašno 100g
ptičja hrana mljevena 100g
vitamelo 100g
paprika 50g
egg albumin 2 žlice

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 01 Feb 2013, 12:49

Druze, izvini, ali nemoj da siris nebuloze jer ovo cita dosta pocetnika i necemo dozvoliti kao na drugim forumima da svako soli pamet i puni ih dezinformacijama.
Dosta je glumljena bait gurua koji iza sebe imaju 3kg boila i 2 sarana na glistu. (Ne vrijedjam tebe, vec govorim za one koji su prosuli pricu o takvim receptima i savjetima za izradu, e njih cu rado da vrijedjam).
Ovde si ti napisao post, pa cemo malo tebe da izdriblamo :.D krezi::

Znaci, to sto si ti napisao je ravno tome da krava moze letit!
Nesto sto nije provjereno, nemoj da iznosis ovde na forumu jer ovakvu boilu sigurno nisi pravio, a da si je pravio, nikad je nebi spomenuo nigdje jer je to katastrofa.
Takodje, Egg Albumin i Whole Egg Powder nije isto, pa malo prostudiraj ovo sto si napisao gore u receptu.
Takva boila izradjena samo sa vodom nemoze izdrzi na dlaci ni 10 minuta, ko je uspije nabost iglom i navuc na dlaku da se ne raspadne i on je ekspert, a o kobranju da ne pricamo + nutritivni sastav je supljina, ali to su sve stvari za drugu temu, da ne idem u off.

Bistro elvis:

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 01 Feb 2013, 13:30

Da se nadopunim..
Mozda ja nisam shvatio temu?
Ako je tema sto jeftinija boila, onda mozemo da pisemo, ali mislim da je svima cilj da imaju sto bolju boilu..
100 puta sam rekao, bolje je 1kg dobre i kvalitetne boile, nego 10kg one lose, a pogotovo u proljece..

Prosta racunica

Uzecemo u obzir da imamo na raspolaganju 10€ samo za jedan ribolov.

1 Varijanta:
Izradimo 5 kg lose i jeftine boile i odemo u ribolov.
Ulov: 2 prosjecne ribe
Zakljucak: Jako lose!
Vrijeme provedeno cekajuci bez ulova jer je riba probala par ovih mamaca i napustila vase hraniliste, a ako ste imali srece da u tih par mamaca koje je probala budu i vase montaze, onda smo ulovili 2 ribe.

2 Varijanta:
Izradimo 1kg kvalitetnog mamca i odemo u ribolov.
Ulov: 10 vecih riba
Zakljucak: Izuzetno dobro!
Vrijeme nije uzalud provedeno, imali smo mnogo bolji ribolov, do duse malo smo hranili jer nemamo mogucnost, ali zato smo lovili na vise lokacija ili na jednoj da po svakoj ribi prezabacujemo mamac i plasiramo oko njega po 10-15 slobodnih mamaca koje ribe sve odjednom pokupe.

Mislim da sam malo pojasnio, a ko voli nek izvoli..

RED DRAGON
Keder
Keder

Post by RED DRAGON » 01 Feb 2013, 13:42

Masterbih wrote:Druze, izvini, ali nemoj da siris nebuloze jer ovo cita dosta pocetnika i necemo dozvoliti kao na drugim forumima da svako soli pamet i puni ih dezinformacijama.
Dosta je glumljena bait gurua koji iza sebe imaju 3kg boila i 2 sarana na glistu. (Ne vrijedjam tebe, vec govorim za one koji su prosuli pricu o takvim receptima i savjetima za izradu, e njih cu rado da vrijedjam).
Ovde si ti napisao post, pa cemo malo tebe da izdriblamo :.D krezi::

Znaci, to sto si ti napisao je ravno tome da krava moze letit!
Nesto sto nije provjereno, nemoj da iznosis ovde na forumu jer ovakvu boilu sigurno nisi pravio, a da si je pravio, nikad je nebi spomenuo nigdje jer je to katastrofa.
Takodje, Egg Albumin i Whole Egg Powder nije isto, pa malo prostudiraj ovo sto si napisao gore u receptu.
Takva boila izradjena samo sa vodom nemoze izdrzi na dlaci ni 10 minuta, ko je uspije nabost iglom i navuc na dlaku da se ne raspadne i on je ekspert, a o kobranju da ne pricamo + nutritivni sastav je supljina, ali to su sve stvari za drugu temu, da ne idem u off.

Bistro elvis:
Ja sam napravio takvu boilu,ja lovim na nju 2god.,ja ju kobram bez pucanja,ja ju probušim svrdlom i napeljam na dlaku,kod mene krave ne lete,možda kod tebe ili ružičasti slonovi!!Whole egg powder nisam niti spomenuo,opet ružičasti slonovi!Vidim da si ti isto radio takvu boilu jer znaš da se ne može napeljati na dlaku,kobrati i nabosti iglom ili su ti to rekli neki bait gurui?!Zato bih te molio,ako nekoga ne poznaš i ne znaš što i koliko taj netko zna i može nemoj se petljati! F:: Molim te!!Ali ako ti kao bait guru kažeš nešto onda je to tako!!

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 01 Feb 2013, 13:56

RED DRAGON wrote:Ne vidim čemu toliki smijeh kad su u pitanju nazovimo to "jeftine" boile!Nekome je jeftina boila 10 eura po kili, nekome je po 2-3 eura po kili.Ovisi o tome kolko ko daje za pojedine komponente.Neko kupuje jeftinije,a neko skuplje.Slažem se da su jaja jedna od najskupljih komponenti 10 kom oko 2 eura,rijetko gdje manje.Može se nači puno jeftinije na farmama koje daju lom jaja i kad se uzme velika količina.(ovo nije svakome dostupno).I to se da riješiti koncipiranjem mixa u kojeg se ne stavljaju jaja,nego samo voda i eventualno 1 do 2 žlice egga!
Evo jedan u koji ide samo voda i košta 2,83 eura.

kukuruzna krupica 200g
pšenična krupica 150g
pšenično integralno 100g
lt 94 100g
sardina/inćun 100g
bučino brašno 100g
ptičja hrana mljevena 100g
vitamelo 100g
paprika 50g
egg albumin 2 žlice
Ti rece samo voda? Ja i dalje ne razumijem sta Ti ovdje drzi boilu u cijelini a pogotovo da je mozes kobrati! Image
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

DucicM
Piskaralo
Piskaralo

Post by DucicM » 01 Feb 2013, 14:10

I ja imam isto pitanje, 450 grama ultra grubih komponenti u miksu, pa to ima da se raspadne jos u kuvanju...Meni su pucale u kobranju i sa duplo manje...

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 01 Feb 2013, 14:28

Red Dragon je ocigledno carobnjak. krezi::

Druze,
Nisam je radio ja, vec sa tehnicke strane znam da se nemoze odraditi.
Nakon dnevno napravljenih po par stotina kilograma boila i raznog eksperimentisanja ti kazem:
Cista glupost, znaci nemoguce.

Smirglov
Piskaralo
Piskaralo

Post by Smirglov » 01 Feb 2013, 14:35

voda lako prodire u tu boilu spere je za cas posla,sve bi iscurelo...jedino da se osusi da bude kao kamen ali kakav je efekat takve boile...nije mi nista tu bas jasnoo..

RED DRAGON
Keder
Keder

Post by RED DRAGON » 01 Feb 2013, 14:44

Smirglov wrote:voda lako prodire u tu boilu spere je za cas posla,sve bi iscurelo...jedino da se osusi da bude kao kamen ali kakav je efekat takve boile...nije mi nista tu bas jasnoo..
Ne ispere ju voda prijatelju tak brzo jer egg napravi jaču vanjsku koru,a iznutra je stisne krupica i djelomično vitamelo,pogotovo ak mu je baza sirutka.Jedino što se mix dosta brzo suši,pa treba biti brz kod rolanja.

Post Reply

Return to “Boile”