Ako ti tako kažeš!!Masterbih wrote:Red Dragon je ocigledno carobnjak.![]()
Druze,
Nisam je radio ja, vec sa tehnicke strane znam da se nemoze odraditi.
Nakon dnevno napravljenih po par stotina kilograma boila i raznog eksperimentisanja ti kazem:
Cista glupost, znaci nemoguce.
Koje boile na proljece
Moderator:Masterbih
- RED DRAGON
- Keder

Re: Koje boile na proljece
mislim sumnjam da bas takav mix kakav si napisao nebi razgradila...znam da egg daje cvrstinu tj.spoljni omotac,ako je i napravis ima takvu cvrstinu kao sto kazes cilj takve boile je???koristis je redovno u ribolovu??po meni boila sa takvom cvrstinom ne upija nista u sebe ok je za mulj slabije ce povuci miris,al takodje slabo curi nemas gotovo nikakvu instant reakciju jer sa takvom cvrstinom ona se neotvara...a da bi imao bas takvu boilu sa tom cvrstinom morao bi da menjas strukturu miksa..
- RED DRAGON
- Keder

Upravo tako prijatelju,kad bi htio da mi ima trenutnu instant reakciju promjenio bi koncepciju mixa,ubacio bi 5-6 jaja+voda i nebi koristio egg.Pošto tamo gdje ju koristim (u svakom ribolovu) ima dosta bijele ribe i mulja,koristim navedeni mix.Upravo bijela riba odradi dosta po boili pa iz nje počnu izlaziti neke stvari.Boila zna biti sva izgrizena i deformirana.Inače je to ljuta boila koju nakon kuhanja i hlađenja zamrzavam i dan prije ribolova vadim i na smrznute boile ubacujem tekuči robin red i puštam da to upije.Bez brige smrznuta boila u postupku odmrzavanja najbolje upija.Nakon toga je stavim u mrežicu i sutradan koristim u ribolovu.Neki puta ne stavljam ništa na boile nego ih onako suhe koristim,šaran i bijela riba primaju uredno na nju.Vrag če ga znat zašto!Smirglov wrote:mislim sumnjam da bas takav mix kakav si napisao nebi razgradila...znam da egg daje cvrstinu tj.spoljni omotac,ako je i napravis ima takvu cvrstinu kao sto kazes cilj takve boile je???koristis je redovno u ribolovu??po meni boila sa takvom cvrstinom ne upija nista u sebe ok je za mulj slabije ce povuci miris,al takodje slabo curi nemas gotovo nikakvu instant reakciju jer sa takvom cvrstinom ona se neotvara...a da bi imao bas takvu boilu sa tom cvrstinom morao bi da menjas strukturu miksa..
Evo jednog kojeg radim sa 7 jaja+voda.Ako si mislio na ovako nešto.
pšenična krupica 100g
pšenično integralno 100g (ili kukuruzno bijelo br.)
kukuruzna krupica instant 100g
lt94 100g
sardina/inćun 50g
predigest 50g
soja 100g
ptičja mljevena 100g
žitne klice 50g
sirutka 50g
proteinkoncentrat 50g
squi liver 100g (ili rogač)
kelp 50g
Koje boile na proljece
E jamalo odo u off al moram, koliko je kolega hvatalo sarane na puru? Koliko godina se na to pecalo? I koliko kosta 1kg toga?
RED DRAGON ove tvoje prijasnje postove nebih da komentiram jer su stvarno izmisljotina, a u ovom drugom receptu vidim povecavas cijenu lagano, ali opet imas velike propuste na cemu pokusavas da opravdas prijasnji.
Cak nemas niti tvog eggalbumina, a squid+liver ili rogac nemoze nikako da bude isto
Prijateljski savjet, radi boile sa jajima i duze ih susi radi tvrdoce, po zelji mozes da od dva jajeta dodas samo bjelanjce, a zumanjce izbacis.
Ovo sa vodom zaboravi jer nema nikakvog smisla ma koliko god stavio eggalbumina jer se on uopce ne koristi za taj efekat i tvoj problem.
Takva boila nije postojana i ona se i na blagi dodir smrvi pod vodom, tako da postaje lak plijen bijeloj itd.
Voda ne ide sa jajima kompa, takvim postupkom napravis nesto sasvim drugo,a ako nemas emulziju koja ce spojiti to dvoje = bacen novac.
Jaja su zakon.
No da se vratim na temu, za proljece bih preporucio lagane boile sa kremastim ili vocnim aromama.
Ako se to radi o Masterbih onda iz iskustva preporucam: Scopex, Chocolate & Maple Cream, Pineapple, Strawberry cream, Peanut & honey.
Ako zelis miks voca i ribljaka, e onda: Banana, Mulberry, Amino fruit mix ili Peach.
Od Masterbih mikseva su moji omiljeni za proljece Creamy & Nut mix, a uz lagane alkoholne arome voca je vrh Premium fish mix.
Ako radim cisto voce, onda Masterbih Birdfood, a radio sam ga i u kombinaciji pola-pola sa ovim gore sto sam napisao.
Ja godisnje potrosim preko 100kg miksa i par desetina kg gotovih boila koje iskljucivo kupujem od masterbiha.
Bio sam dugogodisnji ribolovac u timu imperial baits-a, ali nemam vise vremena za daleke rute.
Nakon sto sam probao masterbih, vise mi ne pada napamet nista drugo da kupim.
Nije reklama, vec govorim iz iskustva i na osnovu dosta toga probanog.
Kad se pojavio na austrijskom trzistu, vode su okrenute naopacke i zasto ne koristiti nesto 100% ucinkovito.
Dosta ribolovaca je skepticno, ali nakon sto odlovim pored njih, vrlo brzo promjenje misljenje
Cak nemas niti tvog eggalbumina, a squid+liver ili rogac nemoze nikako da bude isto
Prijateljski savjet, radi boile sa jajima i duze ih susi radi tvrdoce, po zelji mozes da od dva jajeta dodas samo bjelanjce, a zumanjce izbacis.
Ovo sa vodom zaboravi jer nema nikakvog smisla ma koliko god stavio eggalbumina jer se on uopce ne koristi za taj efekat i tvoj problem.
Takva boila nije postojana i ona se i na blagi dodir smrvi pod vodom, tako da postaje lak plijen bijeloj itd.
Voda ne ide sa jajima kompa, takvim postupkom napravis nesto sasvim drugo,a ako nemas emulziju koja ce spojiti to dvoje = bacen novac.
Jaja su zakon.
No da se vratim na temu, za proljece bih preporucio lagane boile sa kremastim ili vocnim aromama.
Ako se to radi o Masterbih onda iz iskustva preporucam: Scopex, Chocolate & Maple Cream, Pineapple, Strawberry cream, Peanut & honey.
Ako zelis miks voca i ribljaka, e onda: Banana, Mulberry, Amino fruit mix ili Peach.
Od Masterbih mikseva su moji omiljeni za proljece Creamy & Nut mix, a uz lagane alkoholne arome voca je vrh Premium fish mix.
Ako radim cisto voce, onda Masterbih Birdfood, a radio sam ga i u kombinaciji pola-pola sa ovim gore sto sam napisao.
Ja godisnje potrosim preko 100kg miksa i par desetina kg gotovih boila koje iskljucivo kupujem od masterbiha.
Bio sam dugogodisnji ribolovac u timu imperial baits-a, ali nemam vise vremena za daleke rute.
Kad se pojavio na austrijskom trzistu, vode su okrenute naopacke i zasto ne koristiti nesto 100% ucinkovito.
Dosta ribolovaca je skepticno, ali nakon sto odlovim pored njih, vrlo brzo promjenje misljenje
- RED DRAGON
- Keder

U ovom drugom mixu egg niti netreba,ništa i nikome ja ne trebam opravdavati niti cijenom niti bilo čime!Ovaj drugi mix sam napravio prije 5 god.i istovremeno poslao na mail dvojici ribiča (vjerujem da tu ima ribiča koji su čuli za njih) koji imaju proizvodnju svojih boila,svoje internet stranice i ogromno dokazano iskustvo široj populaciji šaranaša i ni jedan ni drugi nisu imali nikakve korekcije za mix,tako da nebi ulazio u dalje rasprave.Imaš svoje mišljenje i ja ga poštujem!rocko wrote:RED DRAGON ove tvoje prijasnje postove nebih da komentiram jer su stvarno izmisljotina, a u ovom drugom receptu vidim povecavas cijenu lagano, ali opet imas velike propuste na cemu pokusavas da opravdas prijasnji.
Cak nemas niti tvog eggalbumina, a squid+liver ili rogac nemoze nikako da bude isto![]()
Jaja su zakon.![]()
- RED DRAGON
- Keder

Budučnost su boile bez jaja, ovo se već ovde kod nas radi jedno duže vreme. Tako nešto se
može ostvariti sa prirodnim alternativnim vezivnim sastojcima, sa razno-raznim
biljnim proteinima koji se već duže vreme koriste u prehrambenoj i mesnoj industriji.
Uz pomoć modificiranih skrobova koji se već dugi niz godina koriste u pekarsjoj
industriji i tako dalje. Prednost ovako jedne boile je duži rok trajanja, misli na plesanj
i ono jedno “mućak jaje”.
Drugi veoma važni aspekt je CENA boile. Ona već sada dostiže absurdne cifre!
Fabrikant napravi boile, trgovac na veliko kupi tone tih boila koje posle prodaje
prodavnicama ribolovačkog pribora, mi koji kupimo te boile dakle isdržavamo tri
familje u tom lancu. Svi zarade i svi su sretni, možeš da zamisliš koje sastojke koristi
ta dotična fabrika te kojeg kvaliteta su ti sastojci…
Ovo mi je jedan od njih dvojice dao na uvid,da pročitam i pokazao svoj mix bez jaja da probam po njemu napraviti svoj.
Meni dovoljno za neke moje stvari.
Ali kako sam reko svako ima svoje mišljenje i ja ga poštujem!
može ostvariti sa prirodnim alternativnim vezivnim sastojcima, sa razno-raznim
biljnim proteinima koji se već duže vreme koriste u prehrambenoj i mesnoj industriji.
Uz pomoć modificiranih skrobova koji se već dugi niz godina koriste u pekarsjoj
industriji i tako dalje. Prednost ovako jedne boile je duži rok trajanja, misli na plesanj
i ono jedno “mućak jaje”.
Drugi veoma važni aspekt je CENA boile. Ona već sada dostiže absurdne cifre!
Fabrikant napravi boile, trgovac na veliko kupi tone tih boila koje posle prodaje
familje u tom lancu. Svi zarade i svi su sretni, možeš da zamisliš koje sastojke koristi
Ovo mi je jedan od njih dvojice dao na uvid,da pročitam i pokazao svoj mix bez jaja da probam po njemu napraviti svoj.
Meni dovoljno za neke moje stvari.
Ali kako sam reko svako ima svoje mišljenje i ja ga poštujem!
druze koristis dosta tudje citate ovo sto si upravo napisao napisano je jos pre cetiri god. kao nova evolucija boila tj. sve moze da se procita pod tekstom evolucija boila.
Samo ti nama reci koji su ta dvojica da sto dalje bjezim od njih!?
Ali ovo sve sto pises, cini mi se da sam vec negdje vidio, pa cak i na nekim nasim forumima, a dosta toga oko veziva, pljesni itd. provlaci se po jednom drugom sajtu i forumu tako da mi je sad tvoja tvrdnja skroz na labavim nogama.
Ti tekstovi su prevedeni, a nisu dobili pravi smisao jer taj znalac pogresno shvata neke fraze pa na kraju dobijemo nesto suoprotno onom sta je pisac htio da kaze.
Nemoj se ljutis, ali mi sve vise licis na jednog od onih koji samo citaju po internetu i onda dodju na neki forum da glume vrsnog poznavaoca izrade mamaca.
Cijena boile nije toliko vezana za trgovce vec za cijenu njene proizvodnje (komponente+izrada+pakiranje), a ako uzmemo u obzir neka skupa brasna, skupe ekstrakte itd. docemo do nenormalnih cijena, a ove sadasnje cijene i nisu tako velike, kakav kvalitet nose.
Do duse nisu svi proizvodjaci isti, ali ribic treba da proba od svega po malo i lako ce doci do saznanja ko koristi takav sistem kako si ga opisao, a ko ima kvalitet i skupe sastojke.
To bez jaja ne ide kompa.
Ako imas mogucnost da negdje na kratko koristis profesionalni mikroskop, odnesi takve boile i boile sa jajima, pogledaj ih dobro suhe, a onda umoci u vodu i nakon5 minuta opet pogledaj.
Mnogo toga ce ti biti jasnije na sam pogled.
No vratimo se temi, mozda je ovo pravo rjesenje za one koji zele biti sigurni u proljece??
Ali ovo sve sto pises, cini mi se da sam vec negdje vidio, pa cak i na nekim nasim forumima, a dosta toga oko veziva, pljesni itd. provlaci se po jednom drugom sajtu i forumu tako da mi je sad tvoja tvrdnja skroz na labavim nogama.
Ti tekstovi su prevedeni, a nisu dobili pravi smisao jer taj znalac pogresno shvata neke fraze pa na kraju dobijemo nesto suoprotno onom sta je pisac htio da kaze.
Nemoj se ljutis, ali mi sve vise licis na jednog od onih koji samo citaju po internetu i onda dodju na neki forum da glume vrsnog poznavaoca izrade mamaca.
Cijena boile nije toliko vezana za trgovce vec za cijenu njene proizvodnje (komponente+izrada+pakiranje), a ako uzmemo u obzir neka skupa brasna, skupe ekstrakte itd. docemo do nenormalnih cijena, a ove sadasnje cijene i nisu tako velike, kakav kvalitet nose.
Do duse nisu svi proizvodjaci isti, ali ribic treba da proba od svega po malo i lako ce doci do saznanja ko koristi takav sistem kako si ga opisao, a ko ima kvalitet i skupe sastojke.
To bez jaja ne ide kompa.
Ako imas mogucnost da negdje na kratko koristis profesionalni mikroskop, odnesi takve boile i boile sa jajima, pogledaj ih dobro suhe, a onda umoci u vodu i nakon5 minuta opet pogledaj.
Mnogo toga ce ti biti jasnije na sam pogled.
No vratimo se temi, mozda je ovo pravo rjesenje za one koji zele biti sigurni u proljece??
RED DRAGON wrote:Drugi veoma važni aspekt je CENA boile. Ona već sada dostiže absurdne cifre!
Rocko,
Nakon koliko vremena provedenog u vodi je boila otpustila sve ovo?
Nakon koliko vremena provedenog u vodi je boila otpustila sve ovo?