Kako napraviti boile od osnovnog miksa (Za reku)
Moderator:Masterbih
Ako bi mogao neko da me posavetuje, uzeo sam vas base mixes, a relativno sam nov u ovome pa me interesuje sta bih jos mogao dodati uz to i koliko?
Re: Kako napraviti boile od osnovnog miksa
Pozdrav cobra,
Koji miks si uzeo i gdje planiras loviti, takodje u koje doba godine?
Nakon ovih osnovnih smjernica, bit ce lakse da ti se nesto preporuci..
Bistro.
Koji miks si uzeo i gdje planiras loviti, takodje u koje doba godine?
Nakon ovih osnovnih smjernica, bit ce lakse da ti se nesto preporuci..
Bistro.
kako napraviti boile od osnovnog mixa
krenuo bih sa pecanjem od pocetka aprila,pecao bi na mrtvoj tisi i na dunavu posto sam u njegovoj blizini pa bi mogao cesce biti na vodi a uzeo sam premium river mix,unapred hvala
Re: Kako napraviti boile od osnovnog miksa (Za reku)
Pozdrav Cobra,
Pretpostavljam da ces boile izradjene od Masterbih Premium River miksa koristiti kao lovni mamac, a manjom kolicinom i prihranjivati..?
Ako je to tako, evo ti par jednostavnih, ali ucinkovitih (za rijeke) smjernica za izradu:
Opcija 1
- 1kg Masterbih Premium River Mix
- 15ml ulja od (Soje, Kikirikija ili Suncokretovo)
- 10ml CSL liquid Masterbih ili neka druga marka, a ako se radi o drugoj onda dodaj 15ml.
Opcija 2
- 10ml Masterbih Pure Corn Oil
- 10ml CSL liquid Masterbih ili neka druga marka, a ako se radi o drugoj onda dodaj 15ml.
Opcija 3
- 10ml Masterbih Pure Salmon Oil
- 5ml Masterbih Pure Liver Extract
- 5ml Masterbih Minamino
- 5ml Masterbih Minamino ili 1 supena kasika Masterbih Betaine (Posuti s vana po toplim mamcima nakon kuvanja)
U svaku ovu kombinaciju mozes (ali i ne moras) dodati aromu po zelji, ali malu dozu (primjer 3ml arome na 1kg miksa)!
Lista aroma koja ce odgovarati uz ovo gore je:
Mesne: Liver, Frankfurtska, Bloodworm itd..
Riblje: Salmon, Shellfish, Caviar, Sardina/Anchovy, GLM, Squid & Octopus, Monster Crab itd..
Voce: Breskva, Jagoda, Banana, Sljiva itd..
Zacini iz kuhinje koje mozes opcionalno dodati, ali ne vise od 30 grama na 1kg miksa: Crvena slatka ili ljuta paprika, Cayenne pepper.
Bitno je da ne mijesas ove gore arome niti da u miks trpas sto vise svega!
Miks je sam po sebi atraktivno odradjen, tako da bez ikakvih dodataka on sigurno lovi ribe, a na tebi je da odradis kako zelis.
Ovo dole su samo primjeri i neki pravci u kojima mozes da ides, "ako" se odlucis za eksperimentisanje itd..
Uglavnom, ne pretjeruj sa hemijom!
Nacin izrade za 1kg miksa:
- U jednu posudu razbiti 9 jaja, a u njih dodati sve tecne sastojke.
- Izmjesati jaja viljuskom ili mikserom (kratko) bez da se stvori puno pjene.
- Ostaviti jaja da odstoje 10-ak minuta, a onda ih ponovo kratko promijesati.
- U jaja lagano dodavati Premium river miks i konstantno mijesati.
- Miks dodajes i mijesas dok ne dobijes masu poput mekseg plastelina.
- Nakon toga miks staviti u najlon kesu, zatvoriti i ostaviti 30-ak minuta da odstoji. (Premium River miks ima posebne granulate i treba im malo duze vremena (oko 30 minuta) dok se razgrade kako bi dobio vrhunski efekat mamca dok to isto sa drugim miksevima traje puno krace 2-5 minuta)
- Nakon sto odstoji, miks opet jednom premijesiti i rolati boile.
- Kuvanje zavisi od dimenzije boile, ali neki prosjek je 2-3 minuta (kad isplivaju na povrsinu gotove su)
- Boile susiti na cistoj krpi ili nekoj mrezi 3 dana! (Nemojte ih susiti na novinskom papiru, betonu ili nekom drugom prljavom predmetu)
Ovako pripremljene boile koristiti odma u roku 7 dana, a ako ih planiras koristiti duze, onda ih zalediti u zamrzivac (u kesama) i po potrebi odledjavati prije ribolova.
Bistro.
I da se nalovis dosta velikih
Pretpostavljam da ces boile izradjene od Masterbih Premium River miksa koristiti kao lovni mamac, a manjom kolicinom i prihranjivati..?
Ako je to tako, evo ti par jednostavnih, ali ucinkovitih (za rijeke) smjernica za izradu:
Opcija 1
- 15ml ulja od (Soje, Kikirikija ili Suncokretovo)
Opcija 2
- 10ml Masterbih Pure Corn Oil
Opcija 3
- 10ml Masterbih Pure Salmon Oil
- 5ml Masterbih Pure Liver Extract
- 5ml Masterbih Minamino
- 5ml Masterbih Minamino ili 1 supena kasika Masterbih Betaine (Posuti s vana po toplim mamcima nakon kuvanja)
U svaku ovu kombinaciju mozes (ali i ne moras) dodati aromu po zelji, ali malu dozu (primjer 3ml arome na 1kg miksa)!
Lista aroma koja ce odgovarati uz ovo gore je:
Mesne: Liver, Frankfurtska, Bloodworm itd..
Riblje: Salmon, Shellfish, Caviar, Sardina/Anchovy, GLM, Squid & Octopus, Monster Crab itd..
Voce: Breskva, Jagoda, Banana, Sljiva itd..
Zacini iz kuhinje koje mozes opcionalno dodati, ali ne vise od 30 grama na 1kg miksa: Crvena slatka ili ljuta paprika, Cayenne pepper.
Bitno je da ne mijesas ove gore arome niti da u miks trpas sto vise svega!
Miks je sam po sebi atraktivno odradjen, tako da bez ikakvih dodataka on sigurno lovi ribe, a na tebi je da odradis kako zelis.
Ovo dole su samo primjeri i neki pravci u kojima mozes da ides, "ako" se odlucis za eksperimentisanje itd..
Uglavnom, ne pretjeruj sa hemijom!
Nacin izrade za 1kg miksa:
- U jednu posudu razbiti 9 jaja, a u njih dodati sve tecne sastojke.
- Izmjesati jaja viljuskom ili mikserom (kratko) bez da se stvori puno pjene.
- Ostaviti jaja da odstoje 10-ak minuta, a onda ih ponovo kratko promijesati.
- U jaja lagano dodavati Premium river miks i konstantno mijesati.
- Miks dodajes i mijesas dok ne dobijes masu poput mekseg plastelina.
- Nakon toga miks staviti u najlon kesu, zatvoriti i ostaviti 30-ak minuta da odstoji. (Premium River miks ima posebne granulate i treba im malo duze vremena (oko 30 minuta) dok se razgrade kako bi dobio vrhunski efekat mamca dok to isto sa drugim miksevima traje puno krace 2-5 minuta)
- Nakon sto odstoji, miks opet jednom premijesiti i rolati boile.
- Kuvanje zavisi od dimenzije boile, ali neki prosjek je 2-3 minuta (kad isplivaju na povrsinu gotove su)
- Boile susiti na cistoj krpi ili nekoj mrezi 3 dana! (Nemojte ih susiti na novinskom papiru, betonu ili nekom drugom prljavom predmetu)
Ovako pripremljene boile koristiti odma u roku 7 dana, a ako ih planiras koristiti duze, onda ih zalediti u zamrzivac (u kesama) i po potrebi odledjavati prije ribolova.
Bistro.
I da se nalovis dosta velikih
Re: Kako napraviti boile od osnovnog miksa (Za reku)
mislim da bi bilo bolje za rijeku da uzmes vocni ili krem miks , nas na savi zeza mrena na bilo koji fish mix
Re: Kako napraviti boile od osnovnog miksa (Za r vam se zahv
puno vam se zahvaljujem!ovo mi mnogo znaci,sad imam neke osnove pa cemo videti!