GOO Liquid - Kucna varijanta

Miksevi, komponente, arome, aditivi i ostala hemija..

Moderator:Masterbih

Masterbih
Moderator
Moderator
Re: GOO Liquid - Kucna varijanta

Post by Masterbih » 12 Apr 2013, 19:18

Bas tako Grga mhm::
Meni je uvijek bio isti uzitak priprema mamaca koliko kasnije i sam ribolov jer mi je taj dio oduvijek bio kao jedna posebna faza, ali nazalost dosta novca se tu baci na razne eksperimente, mada zadovoljstvo nema cijenu!

Evo i par tips:
Ukoliko se ipak odlucite raditi sa glicerinom (naveo sam post iznad zasto), imajte na umu da i glicerina postoji mnogo vrsta i nije svaki isti.
Onaj iz apoteke u vecini slucajeva nije odgovarajuci za dip jer je isuvise rijedak i zatvoren (hemijski gledano), a u dodiru sa drugim supstancama on postaje jos rjedji, moze da posluzi, ali ipak pokusajte da nadjete gusci (pogotovo namjenski za mamce), to je upravo problem kod same homemade izrade jer u takav dip nemozete da smjestite dovoljan broj ostalih atraktora kad i na malu dozu od 3-5ml neke druge tecnosti (aroma, atraktori, aminokiseline itd.) on postaje rijedak.
Potrudite se da nabavite double (gusti) sto svjeziji glicerin i cuvajte ga na tamnom i hladnijem mjestu, prilikom koristenja nek vam sve posude budu maksimalno ciste, a na rukama je najbolje imati rukavice kako bi vam ostatak glicerina ostao cist jer ukoliko vam samo jedna kapljica necega upadne u njega razletit ce se i necete ni primjetiti da je ista upalo, a vas homemade dip ce na kraju imati neku drugu ili pogresnu notu.
Znam da vas je dosta gledalo video na youtube u vezi spremanja goo tecnosti, ali to nema veze s vezom jer Korda Goo uopste u sebi nema glicerin niti ikakve brasnaste komponente, a isto tako nema ni praskastu boju ili boju za kolace.
Sve te komponente u Goo su drugacije i nemozete ih naci u slobodnoj prodaji jer se koriste za neke druge stvari, tako da dzaba ne bacate novce u homemade goo kad je to nemoguce iskopirati u kucnoj varijanti, ali ipak mozete napraviti neki svoj lovni dip, naravno.
Vazno je da nikad ne idete iznad 60% glicerina u dipu, vec da to bude oko 50:50.
Tj. 50% glicerina, a 50% ostalih tecnih atraktanata na istoj ili slicnoj bazi ukoliko ne koristite emulziju.
Sa aromama treba biti oprezan i ukoliko imate i kapljicu vise, dip nece biti ucinkovit jer ce biti isuvise gorak, a sa malo zatvoren.
Najbolje je da krenete sa malim dozama i lagano testirate jer i svaka aroma nije ista baza, koncentracija, nit konacna jacina mirisa (ako pricamo o nasem ljudskom nosu).
1-2ml arome na 100ml dipa je sasvim ok, uz ostale atraktore naravno, jer sama aroma vam nece doprinjeti ulovu.
Potrebne su vam amino kiseline, ekstrakti itd..
Izbor je veliki, a za sta ce se ko odluci na vama je, bila to melasa, csl liquid, minamino, fruit amino itd. itd.

Evo par primjera za ca. 100ml dipa iz kucne varijante:

Dip 1
- 50ml glicerina
- 20ml Masterbih Fruit amino
- 20ml Masterbih Molasses
- 10ml Masterbih Pure Liver Extract
Opcionalno aroma 1-2ml

Dip 2

- 50ml glicerina
- 30ml Masterbih Minamino
- 10ml Masterbih CSL Liquid
- 10ml Masterbih Molasses
Opcionalno aroma 1-2ml

Dip 3
- 50ml glicerina
- 20ml Masterbih CSL Liquid
- 20ml Masterbih Molasses
- 10ml Masterbih Pure Meat extract
Opcionalno aroma 1-2ml

Bistro

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 12 Apr 2013, 19:27

Borise, znam i ja da se voda i ulje ne mogu sjediniti, ali zato imaš tri komponente (glikol, alkohol, i ulje) koji mogu biti glavni nosioci arome i ostalih primamljivih sastojaka. Svaka komponenta ide u svoju flašicu gdje se sjedinjuje sa ostalim dodacima. Na kraju se sve skupa pomiješa u jednu flašicu. Prije upotrebe se sve dobro promučka i stavi na boilu. Kad boilu bacimo u vodu automatski se počinje širiti mirisi od površine vode do dna.
Ovo je samo jedno "sirovo" razmišljanje i davanje ideja da se dođe do pravog rezultata. Mislio sam da će Grgi nešto od ovoga dati ideju te doraditi to što je poćeo.
Pišeš da se odavno ne koristi glikol. Nije mi jasno zašto ? To je fenomenalna prozirna tekućina bez mirisa i okusa. Upotrebljava se u farmaceutici kod obojenih tableta da im da sjaj i lijepši izgled.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 12 Apr 2013, 20:02

Ali opet ih mijesas, a to je nemoguce krezi::
Takvo mijesanje ce ti samo rasturiti dip i spadat ce brzo sa mamca (ako se uopste i uhvati za mamac), a izlapit ce pod vodom u 10 sekundi jer ce ga razlicite supstance razbiti.
Uzmi sve to smuckaj i ubaci boilu u casu vode pa vidi sta ce se desiti .:)

Ovo za glicerin ti ipak nemogu reci zbog posla, ali inovacije i poboljsanje produkata je svugdje normalno, pa tako i u ovoj grani.
Zasto da koristimo npr. glicerin kad ima nesto bolje i daje bolji ucinak.
Nije to nista novo, ne koristi se glicerin vec par godina unazad (govorim za jace i uspjesnije firme).

P.S. Glikol i Glicerin nije isto, mi ovdje pricamo o glicerinu za dipove.
Glikol je otrovan, a koristi se i kao antifriz u vozilima, u higraulici, mastima za kocnice itd. krezi::
Otrovan je za ljude i zivotinje!

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 12 Apr 2013, 20:23

Ja govorim o glikolu, tačnije o Propilen Glykol. On se upotrebljavao za Dip i još se upotrebljava.
Imam i glicerin koji je gušči i koristim ga za mazanje i zaštitu gume na vratima auta zimi da se ne zamrznu kao i gumu brisača. Za ribolov ga nisam koristio jer mi je pregust.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 12 Apr 2013, 20:53

Upravo taj propylene glycol je otrovan u vecoj dozi, npr. kao dip.
Mala doza ok jer nije toliko toksican, ali veca doza nikako.
Zivotinje ce ga nesvjesno i pojesti jer drugi atraktanti prikriju toksicnost, a ujedno je i malo slatkast.
Bolje predji na glicerin..

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 12 Apr 2013, 21:18

Moram priznati da mi je ovo prvi glas da je otrovan. Čovjek logično misli da ako je dobro za ljude dobro je i za životinje pa i ne provjerava. Neznam koliko se danas koristi ali prije se dosta koristio baš za Dip, a neki i za druge stvari. Morat ću se raspitat malo i proućit pa ću javit.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 13 Apr 2013, 06:23

Za to nam i sluzi forum da razmjenimo znanja i informacije piv::

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 13 Apr 2013, 08:08

Evo malo guglah... Procitah na par mjesta da je goo zabranjen na nekim jezerima... Puno spominju i Flouroscien... Da nije bas preporucljiv... Naravno u vecim dozama. Iako se koristi i u medicini i u ostalim granama ipak ga ne preporucuju previse. E sad u kojoj mjeri i koliko je stetno bice da zavisi i od kolicine koristenja na odredjenoj vodi....

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 13 Apr 2013, 08:39

To su malo starije teme Delci i plasirali su je dusebriznici, ali na njihovu zalost Goo nema Fluorescein vec je sve prirodno i nije stetno po ribe. mhm::

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 13 Apr 2013, 08:46

Ma da znam, to datira od Aprila 2012...

Post Reply

Return to “Komponente i ostala hemija”