Profesionalac ili amater?

Pričajte o čemu želite, opušteno..

Moderator:Masterbih

kimmy1
Ribolovac
Ribolovac
Re: Profesionalac ili amater?

Post by kimmy1 » 21 Jan 2012, 15:24

Vidim rasplamsala se rasprava oko toga ko je profi a ko amater. Zvanično, svi znate da su profi alasi koji od ribolova žive. Svi ostali su amateri.
Međutim, nezvanično (onako u narodu) profi je svaki onaj ko je nabacio neke brendove i nema veze koliko ulovi. Često mi se događalo da mi se na pecanju pojavi "stara garda", zagleđuje one moje skalamerije (koje i nisu neki "vrh") i komentarišu "pa ti si bre pravi profesionalac", a ja u zemlju da propadnem. Indikatori mi se, ko za inat, ubiše od tišine.

dare5700
Ribolovac
Ribolovac

Post by dare5700 » 21 Jan 2012, 15:35

to si lepo rekao , to se i meni desavalo na tekucoj vodi, ubise me matorci ura::

zdravko
Ribarcina
Ribarcina

Post by zdravko » 21 Jan 2012, 17:21

dare5700 wrote:to si lepo rekao , to se i meni desavalo na tekucoj vodi, ubise me matorci ura::
Pa nečemo se valjda sada početi več dijeliti po godinama rođenja. Ja sam po tvome isto matorac ali volim pored rijeke porazgovarati i podijeliti mišljenje sa mladima isto kao i starima. Bitno je kako ko shvača prirodu, rijeku, ribe i ribolov a ne koliko ima godina.

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 21 Jan 2012, 18:57

Image

Ja ovo smatram profesionalizmom... Ljute kobaje sa garniranim kiselim kupusom.... A u prilogu...

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=43.866085,18.408094

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 21 Jan 2012, 18:59

Image

Rakija ko dusa... Skromnih 39 stepeni....

Ma smjesno je vise raspredati ko je sta i ko... Sve se vidi ma vodi.... Evo primjer: ja sam profesionalax u odnosu na moju zenu... Koja nema pojma sa pecanjem... Samo cita knjige..... Hahahhaa BISTROOOO I ZIVJELI

---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=43.865909,18.408967

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 21 Jan 2012, 19:05

Ja sam namjerno napisao nekoliko pitanja a velika vecina se osvrnula na samo jedno i to ono koje nas najvise izgleda boli. Ko je profesionalac a ko amater! :D

Rekoh tamo, znam vec sta cete odgovarati i otprilike sam ovako nesto i ocekivao.

Kratkih smo mi vidika i uskih shvatanja jos uvijek na ovom balkanu, al definitivno!

Bistroooo c:c
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina

Post by Fly and Carp Fishing » 21 Jan 2012, 20:40

Linear wrote: Kratkih smo mi vidika i uskih shvatanja jos uvijek na ovom balkanu, al definitivno!
2::u 2::u
E ovdje se nekako slazem sa ovim. Dosta mi toga jos uvjek neznamo koliko drugi Amateri po svijetu znaju. Ne spominjem Profesionalce, oni su predaleko.
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

DOX
ViP
ViP

Post by DOX » 22 Jan 2012, 01:36

Za mene profesionalci su ljudi koji svoj ulov slikaju, izljube i vrate je u njeno carstvo hehehe na razliku onih "feek" ljudi koji svasta rade, eto na taj neki nacin ja smatram da smo "mi" profi piv::

Cell Out
Bboy OR DIE !!!

kimmy1
Ribolovac
Ribolovac

Post by kimmy1 » 22 Jan 2012, 16:54

DOX wrote:Za mene profesionalci su ljudi koji svoj ulov slikaju, izljube i vrate je u njeno carstvo hehehe na razliku onih "feek" ljudi koji svasta rade, eto na taj neki nacin ja smatram da smo "mi" profi piv::

Cell Out
Koliki su tek profesionalci oni koji je posle ljubljenja i krasnu, pa je puste ?
Kolege, na pecanju ima mentalnog, a ne fizičkog seksa. Fizički seks ostaje kući.
Nagradno pitanje : I ko još ostaje kući dok smo mi na pecanju ? :.D
Ko tačno odgovori dobija razvod ! Z.:

Beli 059
Filozof
Filozof

Post by Beli 059 » 23 Jan 2012, 09:53

Masterbih wrote:
Linear wrote:Imao bih nekoliko pitanja za malu raju ovdje na ovom podforumu ali da se niko ne naljuti radi njih. Gledam tamo na temi katalog vec se vrse podijele sarandzija na amatere i profesionalce. Par stvari mi nije jasno, ustvari jasno mi je ali hocu namjerno da zapocnem sa ovom temom da vidim kako drugi razmisljaju kada povuku "rucnu" u svojoj glavi i mogu li je ustvari povuci pa malo razmislitio svemu?!

1. Interesuje me ko su to profesionalci u saranolovu?
2. Kako se to saradzije dijele na profesionalce i na amatere?
3. Da li su to profesionalci automatski one sarandzije koje se radi svog boljeg imovinskog stanja takmice na komercijalama koje su pune ribe i pecaju automatski vise ribe od onih koji zbog slabijeg imovinskog stanja pohode divlje vode i tamo macaju velike ribe?
4. Ako neko peca sa vrhunskim priborom jeli to automatski znaci da je on profesionalac ili je ipak amater?
5. Na kraju svega, ko je to od nas ovdje toliko kompetentan da pravi podijele tipa "profesionalci i amateri"?

Pitanja su tako postavljena da su odgovori na njih veoma relativna stvar i vecinu odgovora na ova pitanja vec imam i znam kako ja razmisljam o tome ali zelim da cujem vasa misljenja!

Bistroooo piv::
Ajde da i ja napisem odgovor, tj. moje misljenje..

1. Ovo pitanje jos niko nije odgovorio, a da se vecina slozila s njim, dosta toga sam citao, ali nikad se u potpunosti sa nekim stvarima nisam mogao sloziti jer je jako tesko u saranolovu odgovoriti na ovako kompleksno pitanje.
Da bi se makar malo priblizili ovom odgovoru potrebno je znati sta je to profesionalac uopsteno.
Profesija svi znamo sta je, a rijec profesionalizam – vrijednost koja je sredstvo za ostvarenje nekog cilja, i koja za neke predstavlja izvor poslovne energije.
Ima dosta toga, ali da sad ne ulazimo u srz jer ovo pitanje uopsteno nije kompletno razrijeseno.
Uglavnom ta rijec se koristi u poslovnim miljeima sto znaci da ima veze sa novcem, prihodima, nekom vrstom koristi koja ne mora uvijek biti novac, e tu je sad dilema..
Profesionalizam prethodne faktore uzdize na vislji nivo.
Pomaze da se stvori stalna prica, da se vodi , da se kreira i izvodi neki plan, cilj itd.. na vrlo organizovan i fokusiran nacin.
Profesionalizmom ili jedinkom kao profesionalcem ne mozemo navesti ili smatrati nekoga ko primi samo veliku platu ili uopsteno zaradjuje novac, da li je onda on profesionalac?
Neki pojedinci vjerovatno i jesu jer samo profesionalizmom u nekoj oblasti mogu ostvariti takve prihode dok neki nemaju nikakve veze i primaju novce, a neznaju ni sami kako.
Profesionalizam ima i drugu stranu, a to je nepotizam. Slicno dobro - lose, za ili protiv itd..
Ja licno profesionalizam vidim samo u poslovnom svijetu, tj. profesionalizam je za mene prolazak kroz poslovni, "zivotinjski" svijet u kome vladaju surovost, agresivnost, laktanje itd..
Pravi profesionalac u svojoj "struci" tezi ka tome da se posveti samo svojoj profesiji, tokom radnog vremena nema vremena za druge stvari i niko drugi ga ne zanima.
Profesionalac zbog toga nije egoista, vec neko ko samo ispunjava svoj zadatak ili cilj u jednom kolektivu, ali i kao dio sire drustvene zajednice ili profesije.
Ima mnogo toga, ali ova tema vodi sve vise u poslovne sfere, u sustini jedno je sigurno:
Nije svrha u tome da se sami predstavljate kao kakav pametnjakovic, neka toga budu svjesne vase kolege, i naravno poslodavac.
O tome ko je profesionalac, neka govore vas trud, rad i rezultati.
Sve ovo je vezano za poslovnu sferu, ali sa ribolovom (sportom, hobijem) nema nikakve veze, barem je to moje misljenje.
Imam dosta poslovnih knjiga, redovno se edukujem, usavrsavam i tezim da znam nesto vise, ali nigdje nisam naletio da profesionalizam ima veze sa hobijem, u nasem slucaju ribolovom.
Za mene je ribolov hobi, a jednim dijelom sport!
2. Ja licno ne vidim nikakvu podjelu jer onaj ko voli ovu vrstu ribolova je isti kao i svi mi.
3. Imovinsko stanje nema uticaj i prevagu na nekoga kako bi ga okarakterisali ovako ili onako barem sto se tice u ovom slucaju sporta, hobija itd..
4. Apsolutno ne, jer pribor nema nikakve veze.
5. Mislim da smo svi kompetentni dati odgovor-svoje misljenje, a napraviti podjelu na nekoj visljoj razini ostavljam strucnjacima jer niko od nas bas nije kompetentan za takvo sto.
Slozio bih se sa Vama u vecini stvari pogotovo o tome ko je kompetentan da za sebe kaze da je profi,ali i ova tema sama po sebi je teska jer dotice ego svakog ribolovca pokazao on to ili ne.

Sve u svenu moj zivotni moto je :Sve sto radis radi maksimalno odgovorno,ili nemoj raditi,a posle odgovornog i predatog odnosa ..mora i rezultat doci,nece izostati. F:: kemija:: F::

Post Reply

Return to “Forumska kafana”